30-χρόνια-από-τον-θάνατο-της-jackie-kennedy-onassis-316327
©Getty Images

Δυναμική και εύθραυστη, αφοσιωμένη, και με απόλυτο στυλ που γοητεύει και εμπνέει αδιάκοπα. Η Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση συνδέθηκε με δύο θρυλικές δυναστείες, έμεινε στην ιστορία με την ανυπέρβλητη κομψότητά της, βίωσε την τραγωδία και έφυγε από τη ζωή με τους δικούς της όρους στις 19 Μαΐου 1994, σε ηλικία 64 ετών. Χτυπημένη από τον καρκίνο άφησε την τελευταία της πνοή στο διαμέρισμά της στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, ανάμεσα στα αγαπημένα της πρόσωπα, έχοντας διακόψει οικειοθελώς τη θεραπεία της και δώσει εντολή να μην γίνει καμία προσπάθεια να διατηρηθεί στη ζωή με τεχνητά μέσα.

Καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατό της, η “Καθημερινή” της Κυριακής προσφέρει στους αναγνώστες της μια συλλεκτική έκδοση αφιερωμένη σε μία από τις θρυλικές γυναίκες του 20ού αιώνα, το άστρο της οποίας συνεχίζει να ακτινοβολεί. Πρόκειται για τη γλαφυρή βιογραφική αφήγηση της Ιταλίδας δημοσιογράφου και συγγραφέα Chiara Pasqualetti-Johnson, η οποία το 2021 αναδείχθηκε από το Forbes Italy ως μία από τις 100 «Θαυμαστές Γυναίκες της Χρονιάς». Η έκδοση περιλαμβάνει 160 ιστορικές -γνωστές αλλά και σπάνιες- φωτογραφίες, που απεικονίζουν την Τζάκι σε ευτυχισμένες αλλά και τραγικές στιγμές της τόσο γεμάτης ζωής της: από την προνομιακή της ανατροφή και τα νεανικά της χρόνια έως τη γνωριμία και τον ονειρεμένο γάμο με τον Τζον Φ. Κένεντι, από την κοινή τους πορεία προς την κορυφή της εξουσίας έως τη συντριβή του αμερικανικού τους ονείρου τη μοιραία εκείνη μέρα στο Ντάλλας, από την παρηγορητική αγκαλιά του Αριστοτέλη Ωνάση και τις ανέμελες ημέρες στον Σκορπιό οι οποίες δεν έμελλε να κρατήσουν για πολύ έωςτα ώριμα, παραγωγικά χρόνια της Νέας Υόρκης, όπου η παρουσία της έλαμπε ώς το τέλος…

Διακριτική αλλά και ακαταμάχητα γοητευτική, η Τζάκι έζησε μια ζωή γεμάτη πλούτο, επιτυχία, δόξα αλλά και πόνο. Εύθραυστη και ευαίσθητη, αναγκάστηκε να θωρακιστεί απέναντι στις σκληρές δοκιμασίες που της επιφύλασσε η μοίρα. Ντροπαλή και συγκρατημένη, έμελλε να βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, κομψή και όμορφη, χαμογελώντας ευγενικά σε κάθε κάμερα. Απαθανατίστηκε σε χιλιάδες φωτογραφίες, αλλά παρέμεινε πάντα μια αινιγματική, μυστηριώδης ψυχή.

Τζάκι, η ζωή και το στιλ της Ζακλίν Κένεντι Ωνάση, κυκλοφορεί την Κυριακή 19 Μαΐου με την «Καθημερινή».

MHT