7-μουσεία-στα-νησιά-που-αξίζει-να-γνωρίσ-187705

Από ευρήματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης διεθνούς εμβέλειας, αυτό το καλοκαίρι εξερευνήστε τον πολιτισμό της Ελλάδας μέσα από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που μας περιμένουν στα ελληνικά νησιά.

Εκτός από ξεκούραση και ψυχαγωγία, οι διακοπές αποτελούν μια τέλεια ευκαιρία για να γνωρίσουμε καλύτερα την πλούσια ιστορία και τις τοπικές παραδόσεις διαφορετικών ελληνικών νησιών. Ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας μας άλλωστε, δεν συγκεντρώνεται μόνο στα μουσεία των μεγάλων πόλεων, αλλά αντιθέτως είναι φανερός στις πολλές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις που φιλοξενούνται στα νησιά.

Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τις διακοπές σας με νέες δραστηριότητες και να γνωρίσετε καλύτερα τη κουλτούρα και την ιστορία της περιοχής, αξίζει να κλέψετε λίγο χρόνο από τις βουτιές στη θάλασσα και τις βόλτες στα σοκάκια για να περιηγηθείτε σε κάποιο μουσείο.

Διαβάστε τις προτάσεις της Vogue Greece για τους καλύτερους πολιτιστικούς χώρους που αξίζει να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών:

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι ίσως το πιο διάσημο ελληνικό νησί παγκοσμίως, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι εκτός από την κυκλαδίτικη ομορφιά και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της, κρύβει έναν ακόμη θησαυρό: ένα εξαιρετικό μουσείο. Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας που βρίσκεται στη Χώρα, φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από ανασκαφές στο Ακρωτήρι αλλά και άλλα σημεία της Θήρας, τα οποία χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. ως τον 17ο αι. π.Χ. και δείχνουν το πέρασμα διαφορετικών πολιτισμών από το Αιγαίο. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζει επιλεγμένα εκθέματα που σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση – μερικά μόνο από τα χιλιάδες που έχουν ανακαλυφθεί – και τα οποία σκιαγραφούν την πορεία της Θήρας στους Προϊστορικούς χρόνους, και την άνοδο της σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του 18ου και 17ου αιώνα π.Χ.

 Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο ιδρύθηκε το 1979 από τον Βασίλη και την Ελίζα Γουλανδρή και αποτελεί σημείο αναφοράς για το χώρο του πολιτισμού, καθώς είναι το πρώτο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ελλάδας. Οι εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας που φιλοξενεί κάθε χρόνο αποτελούν ένα ξεχωριστό πόλο έλξης για τους επισκέπτες στο νησί.  Αν αυτό το καλοκαίρι βρεθείτε στην Άνδρο, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την αναδρομική έκθεση με τίτλο Η ευγένεια του απέριττου, αφιερωμένη στο διακεκριμένο ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη, έναν από τους σπουδαιότερους εικαστικούς δημιουργούς της γενιάς του. Η έκθεση, που ακολουθεί μια αναδρομική προσέγγιση του έργου του καλλιτέχνη με σχεδόν 60 πίνακες και σχέδια του, θα διαρκέσει έως τις 3 Οκτωβρίου 2021.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Εάν επιλέξετε την Κρήτη για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε ένα από τα μεγαλύτερα (τόσο σε έκταση όσο και σε περιεχόμενο) μουσεία στην Ελλάδα. Το αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ πρωταγωνιστική θέση έχει η -σημαντικότερη στο κόσμο- συλλογή με μινωικές αρχαιότητες, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα αριστουργήματα της μινωικής τέχνης και του μινωικού πολιτισμού. Το ίδιο το κτίριο του Μουσείου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, αποτελεί επίσης ένα σημαντικό δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος στην Ελλάδα, βραβευμένο με έπαινο Bauhaus στο Μεσοπόλεμο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου

Σε ένα διατηρητέο βενετσιάνικο κτίριο του 17ου αιώνα, στην περιοχή του Κάστρου στη χώρα της Νάξου, στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Εκεί μπορείτε να δείτε έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καρποί των ανασκαφών που ξεκίνησαν στο νησί μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσα στα ευρήματα, που χρονολογούνται από τα νεότερα νεολιθικά έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, ξεχωρίζει η συλλογή των κυκλαδίτικων μαρμάρινων ειδωλίων αλλά και οι συλλογές με αγγεία της μυκηναϊκής εποχής και της γεωμετρικής περιόδου.

 Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου

Μια ανάσα μακριά από τη Μύκονο βρίσκεται το μικρό νησί της Δήλου, ένα στολίδι για τον ελληνικό πολιτισμό. To 1990 ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου φιλοξενούνται σπάνια γλυπτά και ανάγλυφα που βρέθηκαν στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Αυτό που ίσως δεν θα περίμενε κανείς, είναι να βρει ένα Μουσείο αφιερωμένο στην Ασιατική Τέχνη στην καρδία του Ιονίου. Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1928, ως Μουσείο Σινοϊαπωνικής Τέχνης, με αφορμή τη δωρεά της σινοϊαπωνικής συλλογής του Γρηγορίου Μάνου και αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα (και σίγουρα ασυνήθιστα) μουσεία που μπορείτε να επισκεφτείτε αυτό το καλοκαίρι. Το Μουσείο, που στεγάζεται στα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της Κέρκυρας, είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα  αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Ασίας, με περισσότερα από 15.000 αντικείμενα ασιατικής τέχνης από ιδιωτικές συλλογές και δωρεές μεμονωμένων αντικειμένων, που του έχουν χαρίσει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα.

 Μουσείο Αχίλλειο

Αν θέλετε να ταξιδέψετε για λίγο σε μια άλλη εποχή, μη χάσετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στο Αχίλλειο, έναν ακόμη θησαυρό που συναντάμε το νησί της Κέρκυρας. Το ανάκτορο, που ολοκληρώθηκε το 1891, αρχικά άνηκε στην Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ – ή αλλιώς τη γνωστή Πριγκίπισσα Σίσσι –  και μετέπειτα, στον Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμο Β’ και αντανακλά την ιδιαίτερη αγάπη και των δύο για το νησί, την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.  Απολαύστε μια βόλτα στους κήπους και το εσωτερικό του ανακτόρου,  τα οποία διακοσμούνται με παραστάσεις και έργα τέχνης εμπνευσμένα από την Ελληνική μυθολογία και ιστορία. Ανάμεσα τους θα σας εντυπωσιάσει το τεράστιο άγαλμα του Αχιλλέα, ένδειξη του ιδιαίτερου θαυμασμού που είχε η Σίσσι για τον κεντρικό ήρωα της Ιλιάδας και του Τρωικού πολέμου.

MHT