christo-ο-καλλιτέχνης-που-τύλιγε-τα-μνημεί-145039
©Shutterstock

Ο Christo, ένας από τους σημαντικότερους εικαστικούς των τελευταίων ετών, υπεύθυνος -μεταξύ άλλων- για το «αμπαλάζ» της γέφυρας Πον Νεφ στο Παρίσι ή του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, έφυγε από τη ζωή από φυσικά αίτια, στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 84 ετών.

Γεννημένος το 1935 ως Κρίστο Βλαντιμίροφ Γιαβάσεφ στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας, διέφυγε με φορτηγό τρένο το 1956 από το κομουνιστικό καθεστώς, αφήνοντας πίσω του τον σοβιετικό ρεαλισμό που διδασκόταν στην σχολή Καλών Τεχνών της Σόφιας. Μαζί με τη γυναίκα του, Jeanne-Claude, δημιούργησε μία σειρά από ανεπανάληπτα μνημειακά έργα σε δημόσιους χώρους, όπως το Running Fence, μήκους 39 χλμ, ανάμεσα στις κομητείες Μαρίν και Σόνομα της Καλιφόρνια, αλλά και τις Πύλες στο Central Park της Νέας Υόρκης. Εντυπωσιακή ήταν, όμως, και η εγκατάσταση με τίτλο The Floating Piers που έφτιαξε το 2016. Αποτελούμενη από ένα φωτεινό κίτρινο ύφασμα που απλωνόταν σε 100.000 τ.μ., το πρωτοποριακό έργο τέχνης επέπλεε σε κύβους πολυαιθυλενίου στη λίμνη Iseo, στο Sulzano της Ιταλίας.

Christo: Ο καλλιτέχνης που «τύλιγε» τα μνημεία έφυγε από τη ζωή-1
©Shutterstock

Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του ήταν το London Mastaba, ένα εντυπωσιακό γλυπτό ύψους 20μέτρων (όσο και η Σφίγγα της Αιγύπτου), αποτελούμενο από 7.506 χρωματιστά βαρέλια, που επέπλεε στη λίμνη Serpentine του Λονδίνου. «Ο Christo έζησε τη ζωή του στο έπακρο. Δεν ονειρευόταν μόνο πράγματα που έμοιαζαν αδύνατα να συμβούν, αλλά τα έκανε πράξη. Τα έργα τέχνης που δημιούργησε μαζί με την Jeanne-Claude, ένωσαν τους ανθρώπους ολόκληρου του πλανήτη με κοινές καλλιτεχνικές εμπειρίες και η δουλειά τους ζει στις καρδιές και τις αναμνήσεις μας», αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο του στο Facebook.

Όσο ζούσε, είχε αρνηθεί πολλές φορές την άποψη ότι τα έργα του περιέχουν οποιαδήποτε βαθύτερη έννοια, πέρα από τον αισθητικό τους αντίκτυπο. Ο σκοπός της τέχνης για εκείνον και τη γυναίκα του, ήταν να γίνει ο κόσμος λίγο πιο όμορφος και να μπορέσουμε να δούμε γνώριμα τοπία και χαρακτηριστικά μνημεία μέσω μιας νέας οπτικής. Δεν ενδιαφερόταν το έργο του να κοσμεί τους τείχους ενός μουσείου, αλλά να υπάρχει στον έξω κόσμο, σαν ένα στοιχείο της φύσης που εναρμονίζεται πλήρως στον ρυθμό της.

Christo: Ο καλλιτέχνης που «τύλιγε» τα μνημεία έφυγε από τη ζωή-2
©Shutterstock

Το τελευταίο του έργο με τίτλο L’Arc de Triomphe, Wrapped, που άφησε ημιτελές, σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί και να εκτεθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Παρίσι, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του ίδιου του καλλιτέχνη πριν φύγει από τη ζωή. Παράλληλα, μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο έργο που δημιούργησε παρέα με την Jeanne Claude την περίοδο 1975-1985, ήταν προγραμματισμένη να ανοίξει τον Μάρτιο στο Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι, αλλά λόγω της πανδημίας θα παρουσιαστεί εκ νέου από 1 Ιουλίου έως 19 Οκτωβρίου 2020.

Διαβάστε επίσης | Katrin Jakobsdottir: Η πρωθυπουργός που σπούδασε ποίηση

MHT