η-νέα-έκθεση-του-virgil-abloh-στο-παρίσι-ανατρέπε-122802
©Marie Canciani

Πριν από τρία χρόνια το γαλλικό brand Modern Man λάνσαρε ένα T-shirt πάνω στo οποίo απεικονιζόταν ο Virgil Abloh ως «world builder» (κατασκευαστής του κόσμου), μαζί με δύο από τους πιο επιδραστικούς αρχιτέκτονες του πλανήτη: τη Zaha Hadid και τον Rem Koolhaas. Ήταν ένας εύγλωττος τρόπος για να θυμηθούμε ότι o ιδρυτής της Off White και καλλιτεχνικός διευθυντής της ανδρικής σειράς του Lοuis Vuitton δεν είναι απλά ένα χρυσό κεφάλαιο για τη βιομηχανία της μόδας, αλλά και για το design.

Η νέα έκθεση του Virgil Abloh στο Παρίσι ανατρέπει τα δεδομένα-1
©Sylvie Chan-Liat / Courtesy Galerie

Όταν έκανε το μεταπτυχιακό του στην Αρχιτεκτονική, πηγή έμπνευσής του ήταν τα κτίρια του Ludwig Mies van der Rohe και μότο του πως «ο Θεός κρύβεται στις λεπτομέρειες». Αυτές τις ξεχωριστές λεπτομέρειες επιχειρεί να αναδείξει η έκθεση με έπιπλα και είδη διακόσμησής του που φιλοξενείται στην Galerie kreo και έρχεται λίγους μήνες μετά τη συνεργασία του με τα ΙΚΕΑ, αλλά και τη μεγάλη επιτυχία του Figures of Speech, ρετροσπεκτίβας που διοργάνωσε προς τιμήν του το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο.

Η νέα έκθεση του Virgil Abloh στο Παρίσι ανατρέπει τα δεδομένα-2
©Julien Cedolin

«Ανέκαθεν με γοήτευε η καινοτομία στην τέχνη. Τα έργα που δεν μπορούσα να καταλάβω ήταν τα αγαπημένα μου», εξηγεί στη Vogue Greece ο Didier Krzentowski, ιδρυτής της περίφημης παριζιάνικης γκαλερί –η οποία εδώ και 20 χρόνια έχει συστήσει στο διεθνές κοινό μια πλειάδα σχεδιαστών σύγχρονης τέχνης, όπως οι Jasper Morrison, Marc Newson και Pierre Charpin- με την οποία ο Abloh υπέγραψε συμβόλαιο μόνιμης συνεργασίας. «Ο Abloh είναι ένας πρωτοπόρος σχεδιαστής και τα αντικείμενα που δημιούργησε ζητούν να τα εξερευνήσεις σε βάθος για να τα κατανοήσεις. Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά πριν από ενάμισι χρόνο. Μου είπε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό επίπλων και ότι είχε ήδη έτοιμα κάποια», θυμάται.

Η νέα έκθεση του Virgil Abloh στο Παρίσι ανατρέπει τα δεδομένα-3
©Marie Canciani / Courtesy Galerie kreo

Η συλλογή από καθρέφτες, βάζα, καρέκλες και τραπεζάκια σαλονιού περιλαμβάνει 20 μοναδικά αντικείμενα που ο Abloh σχεδίασε αποκλειστικά για την γκαλερί και ζωγράφισε ο ίδιος ένα προς ένα. Ο τίτλος της έκθεσης, Efflorescence (ανθοφορία), αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να αποδείξει ότι η ακαμψία των δομών που συναντάμε στο αστικό περιβάλλον μπορεί να πάρει νέα μορφή. Πρόκειται για μια ωδή στην τέχνη του δρόμου, δηλαδή, η οποία χαρακτηρίζει και το όραμά του ως σχεδιαστή μόδας με τη streetwear αισθητική της Off White.

Καθόλου τυχαία, όλα είναι κατασκευασμένα από τσιμέντο, σαν τα επιμέρους στοιχεία που συνιστούν μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Ένα από αυτά, λόγου χάρη, είναι ένας πάγκος τριών μέτρων καλυμμένος με γκράφιτι, που θυμίζει ράμπα για σκέιτ. «Για μένα το design είναι η έμφυτη ιδέα μιας γέφυρας που ενώνει το παλιό με το καινούργιο», σημειώνει ο πολυπρόσωπος Abloh (σχεδιαστής, DJ, αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης) μιλώντας για τις νέες του δημιουργίες. «Είναι μια γλώσσα που όλοι μπορούν να μιλήσουν και να καταλάβουν» συνεχίζει, επισημαίνοντας πόσο βαθιά τον έχει επηρεάσει η κληρονομιά του Μπρουταλισμού.

Η νέα έκθεση του Virgil Abloh στο Παρίσι ανατρέπει τα δεδομένα-4
©Marie Canciani /Courtesy Galerie kreo

Για τον Krzentowski, η προσέγγιση του Abloh στο design έχει την ίδια ανατρεπτική διάθεση με τη μόδα. «Είναι γνήσιος εκφραστής της εποχής του», πιστεύει. «Η τέχνη του δεν διαχωρίζει ανάμεσα στο υψηλό και στο χαμηλό, δεν νομιμοποιεί την avant garde και δεν περιθωριοποιεί το outsider. Τον ενδιαφέρει η αλληλεπίδραση, η ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ του παραγωγού και του χρήστη ενός έργου τέχνης, όπου παλιές αναφορές φιλτράρονται μέσα από τις εμπειρίες του σήμερα».

Η νέα έκθεση του Virgil Abloh στο Παρίσι ανατρέπει τα δεδομένα-5
©Sylvie Chan-Liat / Courtesy Galerie kreo

Info: Efflorescence” του Virgil Abloh, Galerie Kreo (31, Rue Dauphine, Παρίσι), έως 10/4, www.galeriekreo.com

MHT