ο-takis-στην-tate-99717
©ADAGP, Paris and DACS, London 2019

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, κατά κόσμον Takis, είναι ένας από τους πιο πρωτοπόρους καλλιτέχνες του 20 ου αιώνα. Μάλλον συμφωνούμε όλοι σ’ αυτό. Όπως συμφωνούμε ότι ίσως η σημαντικότερή συνεισφορά του στον καλλιτεχνικό χώρο ήταν ότι γεφύρωσε μέσα από το έργα του το κενό ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του σαν έναν «ενστικτώδη επιστήμονα» που χρησιμοποιεί βασικές αρχές και δυνάμεις για να δημιουργήσει τις μορφές, τις κινήσεις και τους ήχους τόσο των στατικών, όσο και των κινητικών του έργων.

Ο Takis στην Tate-1
©Clay Perry, England & Co gallery, London
Ο Takis στην Tate-2
©ADAGP, Paris and DACS, London 2019

Αν και είναι ευρέως γνωστός και αναγνωρισμένος στο Παρίσι, ωστόσο στο Λονδίνο είναι που πραγματοποιείται εν προκειμένω μια μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική έκθεση με έργα του. Συγκεκριμένα στην Tate Modern συγκεντρώνονται 70 έργα με την υπογραφή του. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, έχει παραγάγει γλυπτά που μοιάζουν με κεραίες, τα οποία ονομάζει Signals, καθώς και μουσικές συσκευές που με μαγνήτες, ηλεκτρισμό και τη συμμετοχή θεατών παράγουν συντονισμένους και τυχαίους ήχους. Οι «εφευρέσεις» του Takis απέσπασαν τον θαυμασμό της διεθνούς avant-garde, όπως των Αμερικανών ποιητών του ρεύματος Beat μέχρι του ζωγράφου και γλύπτη, Marcel Duchamp. Όλα αυτά και άλλα πολλά πρόκειται να θαυμάσουμε σ’ αυτή την έκθεση που φέρει το όνομα του και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον ιδιαίτερο Έλληνα καλλιτέχνη.

Ο Takis στην Tate-3
©ADAGP, Paris and DACS, London 2019
Ο Takis στην Tate-4
©ADAGP, Paris and DACS, London 2019

Η έκθεση Takis διοργανώνεται από την Tate Modern σε συνεργασία με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαρκελώνης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας.

Ο Takis στην Tate-5
©ADAGP, Paris and DACS, London 2019 Photo: Georges Meguerditchian

Info: Tate Modern, 3 Ιουλίου έως 27 Οκτωβρίου.