ο-γιώργος-λάνθιμος-για-τον-οίκο-gucci-98778
©Yorgos Lanthimos | Gucci Cruise 2020

Η ιδιαίτερη αισθητική του και η μοναδική σχέση που έχει με τον φακό -όταν είναι πίσω του- δεν θα μπορούσαν να μην είναι ελκυστικά χαρακτηριστικά και για τον χώρο της μόδας. Το αντίβαρο του αντισυμβατικού Έλληνα σκηνοθέτη για να υπογράψει μια δουλειά επώνυμου οίκου μόδας είναι μάλλον η ιστορική τοποθεσία στην οποία τελείται η φωτογράφιση. Υπό την καλλιτεχνική ματιά του Alessandro Michele, ο Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφίζει με φόντο αυτό το «μνημείο» κλασικισμού και τέχνης την συλλογή Cruise της επόμενης χρονιάς, του πιο «ιταλοπρεπούς» οίκου μόδας.

Η βίλλα Albani Torlonia σχεδιάστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Carlo Marchionni, με τις επιρροές και τη συνέργεια σημαντικών προσωπικοτήτων εκείνης της εποχής όπως ο αρχιτέκτονας Giovanni Battista Nolli, ο ζωγράφος Giovanni Battista Piranesi και ο ιστορικός και αρχαιολόγος Johann Joachim Winckelmann, με σκοπό να βρουν στέγη τα έργα τέχνης που συνέλεγε ο καρδινάλιος Alessandro Albani. Τελικά η βίλλα έγινε lobby τέχνης και πολιτισμού, στο οποίο συντελούνταν σημαντικές συζητήσεις καθώς και φιλοξενούνταν συναυλίες, παραστάσεις χορού και θεάτρου. Στην ανατολή της εποχής του νεοκλασικισμού, η βίλλα Albani αποτέλεσε εφαλτήριο σύγχρονης τέχνης και πνεύματος.

Το γλυπτό «Η Λήδα και ο κύκνος» που δεσπόζει στο κέντρο της γκαλερί πιθανολογείται ότι είναι πιστό Ρωμαϊκό αντίγραφο του 1ου αιώνα του αγάλματος του Τιμόθεου, το οποίο δεν σώζεται, και δημιουργήθηκε από τον Έλληνα καλλιτέχνη για να απεικονίσει τον ομώνυμο αρχαίο ελληνικό μύθο.

Η αρχική σκέψη του καλλιτεχνικού διευθυντή, Alessandro Michele, με τον οποίο συνεργάζεται ο Λάνθιμος για το συγκεκριμένο project, ήταν να τονιστεί η σημασία και η αξία της αντιγραφής, που ενίοτε ξεπερνά σε αυθεντικότητα το γνήσιο έργο τέχνης.

Ο Γιώργος Λάνθιμος για τον οίκο Gucci-1
©Yorgos Lanthimos | Gucci Cruise 2020

Η φωτογράφιση θα δημοσιευτεί σε μια μοναδική έκδοση του οίκου Gucci και των εκδόσεων Books. Με τα έσοδα θα ανακαινιστεί η Leda Gallery της βίλλας Albani Torlonia.