doing-is-everything-162027
©Nespresso

Ο visual artist Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, κατά κόσμον Greg, έρχεται για να αποτελέσει πηγή έμπνευσης με μία upcycling ενέργεια στη Nespresso boutique της Γλυφάδας, αναδεικνύοντας μέσα από το έργο του την σημασία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω ενός νοητού κύκλου από χρησιμοποιημένο καφέ και ανακυκλωμένες κάψουλες πετυχαίνει να εκπέμψει ένα μήνυμα που κεντρίζει την προσοχή, ενώ ένα κεφαλαίο R «κεντημένο» με κάψουλες από τις οποίες στάζει καφές, συμβολίζει την ανακύκλωση (recycling), ενισχύοντας την ιδέα της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης.

Κοιτάζοντας την βιτρίνα μπορούμε να συνδέσουμε το εικαστικό έργο με τη δέσμευση της Nespresso να πετύχει πλήρες ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα σε όλο τον κύκλο εργασιών της, διασφαλίζοντας παράλληλα τον βιοπορισμό των παραγωγών καφέ. Μέσα από την συνεργασία της με τον Greg, ενθαρρύνει τον κόσμο να «αγκαλιάσει» το κίνημα της βιωσιμότητας, τόσο προς όφελος της φύσης όσο και για το κοινό καλό. 

Doing is everything-1
©Nespresso

Η επιλογή του εικαστικού καλλιτέχνη Γρηγόρη Παπαγρηγορίου δεν ήταν τυχαία. Η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας του Greg περιστρέφονται γύρω από την επαναχρησιμοποίηση υλικών, χρωμάτων και χώρων. Τα ανακυκλωμένα χαρτιά ξεκινούν ένα ολοκαίνουργιο ταξίδι ζωής μόλις αρχίσει να ζωγραφίζει πάνω τους, ενώ οι ξύλινες επιφάνειες, τα υφάσματα και τα ανώτερα στρώματα των παλαιών τοίχων εξελίσσονται σε νέα υλικά χάρη στις ευφάνταστες μεθόδους του καλλιτέχνη. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης brands, όπως η CHANEL και η Nike, ενώ έργα τέχνης του φιλοξενούνται σε πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία (Four Seasons, Selina κ.α.), πολιτιστικούς χώρους (Μουσείο Μπενάκη), διαφημιστικά έργα (Adidas, Vodafone Cu κ.λπ.), πανεπιστήμια και εταιρείες μόδας. Τέλος, τα τελευταία 10 χρόνια συνεργάζεται με το καλλιτέχνη Χρήστο Τζαφέρο με τον οποίο έχουν συστήσει την ομάδα Blaqk. Όπως περιγράφει ο ίδιος: «Ο Χρήστος είναι το καλλιτεχνικό άλλο μου μισό. Μέσα από τους Blaqk έχουμε διαμορφώσει έναν κοινό τρόπο έκφρασης εικαστικά και γραφιστικά».

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Greg για την ανακύκλωση αλλά και το καλλιτεχνικό αποτύπωμα που επιχειρεί να αφήσει. 

Τι σκέψεις και συναισθήματα σας εγείρει η φράση «DOING IS EVERYTHING»;

Είναι μια φράση που εμπεριέχει μία αλήθεια, μιας και το να «κάνεις» ξεπερνά αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Η πράξη σε πηγαίνει ένα βήμα μπροστά. Σε ο,τι αφορά την ανακύκλωση για παράδειγμα, είναι κάτι που πάνω κάτω όλοι το σκεφτόμαστε θετικά και είμαστε υπέρ, αλλά αν συνεισφέρουμε και με μια μικρή πράξη καθημερινά, αυτό μπορεί όντως να είναι το παν και να κάνει τη διαφορά. Προσωπικά, σαν μονάδα προσπαθώ να το κάνω.

Πώς υποδεχτήκατε την πρόταση συνεργασίας από την Nespresso; 

Ερχόμενος σε επαφή με την Nespresso και βλέποντας τις νέες, πιο φρέσκες στρατηγικές  προώθησης που ακολουθούν, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον το να συνεργαστώ μαζί τους. Όπως και το να χρησιμοποιήσω στη δουλειά μου ένα διαφορετικό υλικό από τα συνηθισμένα, όπως είναι ο καφές. Άλλωστε ο καφές είναι και για μένα ένα κομμάτι της καθημερινότητας μου!

Με την ανακύκλωση πώς τα πηγαίνετε σε προσωπικό επίπεδο;

Σε προσωπικό επίπεδο κάνω ανακύκλωση επειδή ακριβώς αντιλαμβάνομαι το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει παγκοσμίως με τα σκουπίδια. Θεωρώ ότι είναι κάτι που όλοι πρέπει να κάνουμε. Δεν κοστίζει τίποτα και αποτελεί μια ωφέλιμη κίνηση για το περιβάλλον που τόσο την χρειάζεται.

Πώς κρίνετε τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο; 

Θεωρώ ότι είναι κάτι επιτακτική την στιγμή που ο «πολιτισμός» μας δημιουργεί πληθώρα σκουπιδιών και οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές είμαστε άπληστοι σε ό,τι αφορά τη χρήση προϊόντων.

Doing is everything-2
©Nespresso

Σε ό,τι αφορά το εικαστικό κομμάτι, ποια είναι η έμπνευση πίσω από τη δημιουργία σας για τις βιτρίνες του καταστήματος της Γλυφάδας;

Η ιδέα πίσω από το έργο για το κατάστημα της Γλυφάδας ήταν να δουλέψω με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως ο καφές και οι κάψουλες της Nespresso που μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Έτσι επέλεξα να κάνω κάποιες πινελιές των οποίων το χρώμα και την υφή δίνει ο καφές και όχι το μελάνι ή κάποιο ακρυλικό χρώμα που χρησιμοποιώ συνήθως. Όσο για τον κύκλο που έχω κάνει πάνω στην φράση «Doing is Everything», συμβολίζει την γη. 

Πώς σας φαίνεται το αποτέλεσμα λοιπόν;

Είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Πέτυχα αυτό που ήθελα που ήταν να δούμε πώς θα λειτουργήσει ένα άλλο υλικό, ο καφές στην προκειμένη περίπτωση, στην θέση του μελανιού. Ήταν μια πρόκληση γιατί είναι δύο υλικά τελείως διαφορετικής φύσης, το ένα είναι υγρό και το άλλο στερεό.

Γενικότερα ποιες είναι οι αρχές και η φιλοσοφία σας ως καλλιτέχνη;

Γενικά κάτι που με απασχολεί αρκετά είναι η έννοια της κίνησης και οι εκφάνσεις αυτής (όπως είναι η ηρεμία, η ένταση, η δυναμική, η κατεύθυνση κτλ.). Με ενδιαφέρει να δημιουργώ αυθόρμητα με βάση την ψυχολογία της στιγμής., όπως αυτή αποτυπώνεται στο χαρτί, τον καμβά, τον τοίχο κ.ο.κ.

Βλέπω ότι ως εικαστικός πρεσβεύετε το concept της «νέας ζωής» και της ανακύκλωσης. Με ποια έννοια το αντιλαμβάνεστε και το προσεγγίζετε ως καλλιτέχνης; Πώς ενστερνιστήκατε αυτές τις αρχές;

Αν και η «νέα ζωή» θεωρώ ότι είναι μια ακόμα τάση της εποχής μας και γενικά αποφεύγω να ακολουθώ τις τάσεις, βρίσκω ότι η συγκεκριμένη έχει τουλάχιστον ένα πραγματικό νόημα. Κατά τα άλλα δεν έχω ενστερνιστεί κάποιες συγκεκριμένες αρχές. Πάντα αντλούσα έμπνευση από την φύση και τα στοιχεία της και οτιδήποτε συνδυάζεται αρμονικά με αυτή.

Επόμενα βήματα, όνειρα, καλλιτεχνικές βλέψεις…;

Επόμενα βήματα… Βλέποντας και κάνοντας! Όνειρα υπάρχουν και ελπίζω σύντομα να αλλάξουν κάποια δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.

MHT