Έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου στην αναζήτηση και στην προβολή της ομορφιάς, προσπαθώντας να εξελίξω την ικανότητά μου να την εντοπίζω στα πιο απίθανα μέρη. Τώρα τελευταία, ωστόσο, άρχισα να την εκτιμώ σε μια πολύ πιο οργανική μορφή, αυτή της ίδιας της φύσης.
Ο εγκλεισμός σε μια αστική κατοικία με δύο μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια του lockdown μου απέδειξε πόσο μεγάλη είναι η αξία του «έξω». Είναι χαρά, για παράδειγμα, να πηγαίνεις σε κάποιο κατάστημα – σε οποιοδήποτε κατάστημα. Πλέον, μόλις βγω από το σπίτι τα μάτια μου αφομοιώνουν λαίμαργα τα πάντα: τα δέντρα, τα πουλιά που κελαηδούν, το χρώμα του ουρανού… Στο παρελθόν περπατούσα με σκυμμένο κεφάλι, κοιτώντας το κινητό μου – συνήθως φωτογραφίες από επιδείξεις μόδας. Πώς τα έχανα όλα αυτά;
Ξέρω πως ό,τι λέω μπορεί να ακουστεί σαν μαγγανείες της νέας εποχής. Καθώς κατάγομαι από τη Βόρεια Καλιφόρνια, οι γονείς μου ήταν πραγματικοί χίπηδες – αν και φορούσαν Missoni και limited edition Birkenstocks! Ο μεγάλος μου αδελφός κι εγώ μάθαμε για το tree-hugging (το αγκάλιασμα των δέντρων) και την ξυπόλυτη ζωή επειδή έτσι ζούσαμε. Ενστικτωδώς, όπως τα περισσότερα παιδιά, στράφηκα στην αντίθετη κατεύθυνση και επέλεξα μια αστική ζωή: Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο και, περιστασιακά, Αθήνα. Τελευταία, όμως, άρχισα να λαχταρώ την παλέτα των χρωμάτων ενός ηλιοβασιλέματος στον ωκεανό και να αποζητώ την ευκαιρία να χαζέψω έναν βραδινό ουρανό χωρίς άλλα φώτα. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είμαι η μόνη.
Η ιαπωνική φιλοσοφία του «forest bathing» (shinrin-yoku) βασίζεται στην αρχή ότι ακόμα κι ένα μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο πράσινο ωφελεί σημαντικά την υγεία. Ο όρος «bathing» δεν έχει την κυριολεκτική σημασία της κολύμβησης, αλλά της εναρμόνισης με τις αισθήσεις και τους ήχους της άγριας φύσης. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των καρδιακών παλμών και της κορτιζόλης –ορμόνη του στρες–, καθώς και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση του άγχους. Είναι μια διέξοδος για όσους έχουμε περάσει υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, κλεισμένοι στο σπίτι, ειδικά κατά τη διάρκεια του lockdown, και λειτουργεί σαν γιατρικό.