ένα-παραμυθένιο-break-ευεξίας-στη-μεγαλύτ-315258

Μόλις 45 λεπτά από την πρωτεύουσα της χώρας, η καταπράσινη και γραφική αυτή πόλη στην περιοχή Trnava, με τους περίπου 28.000 κατοίκους, πήρε το όνομά της από τη λέξη «piesok», που στα σλαβικά σημαίνει «άμμος». Χτισμένη κατά μήκος της όχθης του ποταμού Βα, δημιουργεί ένα φυσικό νησί με δέκα ιαματικές πηγές, που ενώνεται με το κέντρο της πόλης μέσω μιας εντυπωσιακής πεζογέφυρας. Το μπρούτζινο άγαλμα ενός άνδρα ο οποίος σπάει το μπαστούνι του, καθώς έχει θεραπευτεί από τα θαυματουργά λουτρά, δίνει το στίγμα για όσα μπορεί να κερδίσει κανείς αφήνοντας τον εαυτό του στις δυνάμεις της φύσης.

Με πλούσια ιστορία, το Piestany ταυτίστηκε στην πορεία του χρόνου με πολλά μεγάλα ονόματα που το επισκέπτονταν για το spa του, το οποίο ανακαινίστηκε το 1820 παίρνοντας το όνομα Napoleon spa. Η νέα του εποχή ξεκίνησε το 1889, όταν απέκτησε φήμη ως διεθνούς κλάσης προορισμός, με συχνούς πελάτες μέλη αριστοκρατικών οικογενειών της Ευρώπης και καλλιτέχνες όπως ο Μπετόβεν. Η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστροουγγαρίας ήταν μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες που το επισκέφτηκαν, ενώ και η Αυτοκράτειρα Σίσσυ απολάμβανε τα ευεργετικά νερά και τα λασπόλουτρα – καθώς υπέφερε από φυματίωση, έβρισκε εκεί ανακούφιση. Ακόμα και σήμερα γίνεται αισθητή η παρουσία της, χάρη στο άγαλμά της με τα χαρακτηριστικά μακριά πλεγμένα μαλλιά.

Ένα παραμυθένιο break ευεξίας στη μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ευρώπης-1

Τη διεθνή του φήμη στα τέλη του 19ου αιώνα το Piestany τη χρωστάει στην οικογένεια Winter, το μέλος της οποίας Ludovit Winter έχει ανακηρυχθεί ευεργέτης της πόλης, κάτι που υπενθυμίζει και το άγαλμά του πάνω στη γέφυρα. Από εκεί, ακόμα ατενίζει το δημιούργημά του, το θρυλικό πεντάστερο ξενοδοχείο Thermia Palace, που σήμερα ανήκει στα Ensana Spa Hotels και υπήρξε το πρώτο ξενοδοχείο-spa στην Ευρώπη το 1912, ενώ η φήμη του εκτοξεύτηκε το 1917, όταν τρεις Ευρωπαίοι μονάρχες συναντήθηκαν εκεί.

Ένα παραμυθένιο break ευεξίας στη μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ευρώπης-2

Το Thermia Palace παραμένει ένα Art-Nouveau αριστούργημα με εντυπωσιακή πρόσοψη και απερίγραπτη θέα. Από αυτό, ένας εκπληκτικός σκεπαστός διάδρομος οδηγεί στο Irma Health Spa, εξασφαλίζοντας άνετη πρόσβαση, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Εκεί προσφέρονται όλα τα είδη θεραπειών, με τη χρήση ιαματικού νερού. Η λάσπη γίνεται με τεκτονικές πέτρες και είναι, όπως μου είπαν, θαυματουργή, αφού σκοτώνει όλα τα μικρόβια. Ο καιρός όταν το επισκέφτηκα ήταν καλοκαιρινός κι έτσι μπόρεσα να απολαύσω το κολύμπι και στην εξωτερική πισίνα, που ήταν ένα όνειρο στους 36 βαθμούς. Όσο για τις φυσικές πηγές, οι βρύσες τους έβγαζαν ζεστό νερό 60 βαθμών κελσίου!

Ένα παραμυθένιο break ευεξίας στη μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ευρώπης-3

Στο spa, εκτός από ιατρικές θεραπείες οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μασάζ, ατομική ή μαζική λασποθεραπεία, αλατοθεραπεία, θεραπείες προσώπου και σώματος που χαλαρώνουν. Μετά την όλη εμπειρία σας διαβεβαιώνω ότι ο πόνος στον ώμο μου που με ταλαιπωρούσε μήνες εξαφανίστηκε. Για να μη σας πω για την αλλαγή που είδα στο πρόσωπό μου! Έμαθα, δε, ότι υπάρχει πελάτης που έχει επισκεφτεί το spa 88 φορές. Εγώ μόλις ξεκίνησα!