πράσινες-διακοπές-20196-τρόποι-για-να-το-πε-90448
©Getty Images

Τα καλά νέα είναι ότι οι «βιώσιμες διακοπές» ή αλλιώς ο τύπος των διακοπών που είναι εκατό τοις εκατό φιλικός προς το περιβάλλον πάει από το καλό στο καλύτερο το 2019. Οι έξυπνες λύσεις που περιλαμβάνουν οικολογική συνείδηση, χωρίς να στερούν τίποτα από την πολυπόθητη ξεκούραση και ευεξία υπάρχουν και δημιουργούν μια νέα τάση εξόρμησης. Που μπορούμε, όμως, να τις αναζητήσουμε; H Vogue ζήτησε από  τους ειδικούς του «πράσινου τουρισμού» κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Πράσινες Διακοπές 2019:<br>6 τρόποι για να το πετύχετε-1
©Getty Images

Κάντε την έρευνά σας

Τα πάντα ξεκινούν από τα οικονομικά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίσετε εξαρχής το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε. Ένας ταξιδιωτικός πράκτορας θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, γι’ αυτό μη διστάσετε να τον εμπιστευτείτε.

«Επιλέξτε το τουριστικό γραφείο που έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην αγορά», λέει ο Joss Kent, Διευθύνων Σύμβουλος του αειφόρου ταξιδιωτικού οργανισμού &Beyond. «Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η διαφάνεια των συναλλαγών. Οι καλές ταξιδιωτικές εταιρείες είναι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία».

Και τι ακριβώς πρέπει να διευκρινίσετε; «Ζητήστε παραδείγματα καλών πρακτικών της εταιρείας αναφορικά με την οικολογική πολιτική που ακολουθεί, η οποία μπορεί εύκολα να αποδειχτεί», λέει ο Kent. «Η πολιτική για τη διατήρηση της ενέργειας και της άγριας πανίδας απαιτεί από την εταιρεία να έχει κάνει έρευνες ή συνεργασίες με άλλους οργανισμούς που είναι εύκολο να αναζητήσετε».

Πράσινες Διακοπές 2019:<br>6 τρόποι για να το πετύχετε-2
©Lokal / Facebook

Στηρίξτε την τοπική κοινότητα

«Θεμελιώδης παράγοντας στα βιώσιμα ταξίδια είναι να βοηθάτε όπως μπορείτε την τοπική κοινότητα», λέει ο Kent. «Αναζητήστε ταξιδιωτικές εταιρείες που υπολογίζουν οικονομικά και κοινωνικά τις τοπικές κοινότητες. Βεβαιωθείτε ότι τα λειτουργικά έξοδα πηγαίνουν σε τοπικά καταστήματα, που απασχολούν ντόπιους». «Οι ταξιδιώτες που ξοδεύουν τα χρήματά τους σε τοπικές επιχειρήσεις αναβαθμίζουν τις περιοχές με τον καλύτερο τρόπο», συμφωνεί ο Eytan Elterman, συνιδρυτής του Lokal. «Αναζητήστε ξενοδοχεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες με “πράσινα” βραβεία ή βεβαιώσεις».

Πράσινες Διακοπές 2019:<br>6 τρόποι για να το πετύχετε-3
©Getty Images

Προστατέψτε την άγρια ζωή

«Αν ένα σαφάρι στην Αφρική συγκαταλέγεται στα ταξίδια των ονείρων σας, αυτό συμβαίνει γιατί θέλετε να δείτε τα άγρια ζώα να ευημερούν στο ενδιαίτημα τους. Για να μπορέσετε, βέβαια, να το δείτε πρέπει να το στηρίξετε», λέει ο Kent από το &Beyond. «Μέχρι ένας ταξιδιώτης να δει έναν ρινόκερο σε απόσταση αναπνοής, δεν μπορεί να καταλάβει τον σεβασμό προς το περιβάλλον που πρέπει να τηρείς για να ζήσεις αυτή την εμπειρία. Ευτυχώς, φεύγοντας, οι περισσότεροι κατανοούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προστατεύουμε τη φύση. Ο κύριος είναι ότι μόνο έτσι μπορούμε να ζήσουμε αυθεντικές εμπειρίες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας».

Και πάλι η αναζήτηση ενός όσο γίνεται πιο «ηθικού» πρακτορείου είναι βασική. «Μπορεί να πιστεύετε ότι η συνύπαρξή σας μ’ έναν ελέφαντα στην Ταϊλάνδη είναι ασφαλής. Όμως, πώς είστε σίγουροι ότι ο οργανισμός που σας άνοιξε την πόρτα σ’ αυτή την εμπειρία μεταχειρίζεται σωστά αυτούς τους ελέφαντες; Είστε σε θέση να γνωρίζετε από που προέρχονται αυτά τα ζώα;», ρωτά ρητορικά ο Max Sinclair, ιδρυτής του Eco Companion. «Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε να μιλήσετε με τους οικολόγους εμπειρογνώμονες του Eco Companion που είναι πάντα στη διάθεσή σας για μια δωρεάν έρευνα».

Πράσινες Διακοπές 2019:<br>6 τρόποι για να το πετύχετε-4
©Getty Images

Που να μείνετε

Η επιλογή του χώρου διαμονής σας είναι μια ευκαιρία να ενισχύσετε την τοπική οικονομία. Αναζητήστε δωμάτια σε ξενώνες ή ξενοδοχεία που ανήκουν σε ντόπιους. «Προτιμήστε ένα οικογενειακό καταφύγιο στην άκρη μιας λίμνης, παρά ένα ξενοδοχείο που ανήκει σε γνωστή αλυσίδα τουριστικών καταλυμάτων», λέει ο Justin Francis, Διευθύνων Σύμβουλος του Responsible Travel.

Πράσινες Διακοπές 2019:<br>6 τρόποι για να το πετύχετε-5
©Getty Images

Πράσινα μέσα μεταφοράς

Είναι δύσκολο να μειώσετε το αποτύπωμά σας στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα όταν ταξιδεύετε, υπάρχουν όμως τρόποι να το κάνετε. Βρείτε τη συντομότερη διαδρομή για τον προορισμό σας στο GPS και προτιμήστε τις δημόσιες συγκοινωνίες. «Εξερευνήστε έναν νέο προορισμό με τα πόδια ή το ποδήλατο, αντί να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο ή ταξί», συμβουλεύει ο Sinclair του Eco Companion.

Πράσινες Διακοπές 2019:<br>6 τρόποι για να το πετύχετε-6
©Getty Images

Τι να αγοράσετε

«Κάντε τα ψώνια σας στις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες προμηθεύονται τα προϊόντα τους από τοπικά και βιώσιμα εργοστάσια», λέει ο Louree Maya από το Kynder. «Επενδύστε χρήμα στα καταλύματα, τα εστιατόρια, τα καφενεία και τα ζαχαροπλαστεία που απασχολούν ντόπιους και δεν ρίχνουν τα απορρίμματά τους στη φύση».Και τι πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε; «Όταν αγοράζετε δώρα, ζητήστε να μάθετε τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα. Πολλά προέρχονται από μη βιώσιμα υλικά ή νεκρά ζώα, όπως το κέλυφος της χελώνας», λέει ο Sinclair. «Επίσης, αποφύγετε τις συσκευασίες. Μην αγοράζετε ταξιδιωτικά μίνι προϊόντα (σαμπουάν, κοντίσιονερ κ.λπ.). Προτιμήστε μπουκάλια που μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε».

MHT