jim-parsons-ο-δημοφιλής-ηθοποιός-μιλάει-αποκλε-150614

Continue Watching: Ο ρόλος του nerd Σέλτον Κούπερ στο The Big Bang Theory καθιέρωσε τον Jim Parsons, πλέον όμως θέλει να εξερευνήσει διαφορετικά μονοπάτια, πρωταγωνιστώντας σε μια νέα, φιλόδοξη ταινία του Netflix. Ο δημοφιλής ηθοποιός αποτιμά τη ζωή και την καριέρα του αποκλειστικά για τη Vogue Greece, καταλήγοντας ότι είναι ευτυχής για τις επιλογές του.

Μπαίνω στο προγραμματισμένο zoom για τη συνέντευξη ένα τέταρτο νωρίτερα. Στο διπλανό παράθυρο ο Jim Parsons έχει πάρει ήδη θέση και με περιμένει. «Πόση ώρα είστε εδώ;» τον ρωτάω. «Μπήκα πριν από λίγο. Πάντα πηγαίνω νωρίτερα στα ραντεβού μου». Προς στιγμήν μοιάζει σαν να έχει μπει μέσα του ο Σέλντον Κούπερ, ο ψυχαναγκαστικός φυσικός που ενσάρκωσε για πάνω από μία δεκαετία στο The Big Bang Theory, το μακροβιότερο sitcom της αμερικανικής τηλεόρασης. Σκέφτομαι ότι έχω «στήσει» έναν celebrity με δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ και ψάχνω μια ενδιαφέρουσα αφορμή για ν’ αλλάξω συζήτηση. Τα μαλλιά του, ας πούμε. Είναι ξανθά. «Είναι για κάποιο ρόλο;» αναρωτιέμαι. «Όχι. Ας πούμε ότι είναι κατάλοιπο της καραντίνας. Ήθελα να κάνω μια ενδιαφέρουσα αλλαγή για τον σύζυγό μου».

Jim Parsons: Ο δημοφιλής ηθοποιός μιλάει αποκλειστικά στη Vogue Greece-1
©MITCH ZACHARY/KINTZING
1/3
Native Share

Ποιες άλλες αλλαγές έφερε στη ζωή σας η καραντίνα; Νομίζω αυτές που έφερε σε κάθε άνθρωπο. Έχω την αίσθηση ότι για πρώτη φορά μπορέσαμε να καταλάβουμε τι σημαίνει «μπαίνω στη θέση του άλλου», νιώθω υπεύθυνος όχι μόνο για τη δική μου υγεία αλλά και για την υγεία των γύρω μου. Πετύχαμε μια συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ανθρώπου, μπορέσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά και τα κίνητρά του. Δεν είναι και λίγο.

Ζείτε στη Νέα Υόρκη και το παγκόσμιο κύρος των ΗΠΑ μοιάζει να έχει χαθεί. Παραμένετε το επίκεντρο της πανδημίας, είχατε βίαιες διαδηλώσεις για τη δολοφονία του George Floyd υπό το καθεστώς ενός διχαστικού ηγέτη, έρχονται εκλογές με το αίτημα πολιτικής αλλαγής… Πώς είναι να ζει κανείς σε αυτή την Αμερική; Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα βρουν ξανά τη δύναμη να σταθούν στα πόδια τους, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Ζούμε διχασμένοι αρκετό καιρό και σίγουρα θέλω να δω μια αλλαγή στην ηγεσία της χώρας. Δεν έχω καμία ανοχή πλέον στην προεδρία του Trump. Είναι αστείο αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει ανθρώπινη πλευρά στην πολιτική του. Όμως, δεν είναι τόσο ο Trump το πρόβλημα, όσο το σύμπτωμα μιας κοινωνίας που έχει μάθει να κινείται εγωιστικά. Φυσικά, δεν είναι όλοι έτσι. Υπάρχει ακόμα ήθος στην Αμερική. Νομίζω, βέβαια, ότι η χώρα μας είναι καθρέφτης του κόσμου, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση είναι παντού παρόμοια. Χρειάζεται μια συνολική αλλαγή της κοσμοθεωρίας μας, η οποία πιστεύω πως θα έρθει. Γι’ αυτό πολλές φορές λέω ότι η κατάσταση μου θυμίζει την 9/11. Μια μεγάλη κρίση μάς κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά.

Jim Parsons: Ο δημοφιλής ηθοποιός μιλάει αποκλειστικά στη Vogue Greece-2
©MITCH ZACHARY/KINTZING
2/3
Native Share

Την κρίση στη βιομηχανία του θεάματος πώς τη βιώνετε; Για έναν περίεργο λόγο δεν την έχω νιώσει, αφού μέσα στην κρίση κυκλοφόρησαν τα projects που είχα ήδη ολοκληρώσει, επομένως αισθάνομαι σαν να δουλεύω. Φυσικά, προβληματίζομαι για το μέλλον. Αναρωτιέμαι πώς θα μπούμε ξανά στο στούντιο. Θα κάνουμε γυρίσματα με μάσκες; Θα κάνουμε κάθε μέρα το τεστ; Ειλικρινά, αδυνατώ να αντιληφθώ πώς θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Μιλάμε για δυσκολίες, ο κόσμος όμως σας έχει ταυτίσει με τη χαρούμενη πλευρά της ζωής. Με το Big Bang Theory κάνατε έναν ολόκληρο πλανήτη να γελάει για πάνω από δέκα χρόνια. Έσάς τι σας κάνει να χαμογελάτε; Ο σύζυγός μου, τα σκυλιά μου, οι φίλοι μου. Συχνά με χαροποιεί όταν κοιτάζω πίσω, βλέπω τι έχω περάσει, πού έχω φτάσει, πόσο έχω εξελιχθεί, ποιες αδυναμίες μπόρεσα να μεταμορφώσω σε δύναμη για ζωή. Δεν ξέρω αν όλα αυτά με κάνουν ακριβώς να γελάω, σίγουρα όμως με γεμίζουν χαρά.

Ο ρόλος του Σέλντον Κούπερ σάς καθόρισε; Μου άλλαξε τη ζωή. Καταρχήν είναι περίεργο για έναν ηθοποιό να ταυτίζεται με έναν συγκεκριμένο ρόλο για δώδεκα χρόνια. Από την άλλη, οδήγησε σε ένα άλλο επίπεδο την καριέρα μου. Έγινα γνωστός, είχα την ευκαιρία να με προσέξουν άνθρωποι της βιομηχανίας και να μου κάνουν υπέροχες προτάσεις.

Πολλοί θαυμαστές σας σας κατηγορούν που δεν συνεχίσατε τη σειρά. Έπρεπε να βάλω ένα στοπ. Το όφειλα στον εαυτό μου και στην εξέλιξή μου. Δεν έφυγα επειδή βαρέθηκα, αλλά γιατί ήθελα να ανοίξω νέους δρόμους στην καριέρα μου.

Jim Parsons: Ο δημοφιλής ηθοποιός μιλάει αποκλειστικά στη Vogue Greece-3
©MITCH ZACHARY/KINTZING
3/3
Native Share

Σαν το Hollywood του Ryan Murphy που είδαμε στο Netflix; Ακριβώς. Ερμήνευσα έναν διαφορετικό, δραματικό χαρακτήρα, μακριά από τον εκκεντρικό nerd που είχατε συνηθίσει. Έναν διεστραμμένο ατζέντη, κάτι σαν Harvey Weinstein της εποχής του. Έσείς, στην αρχή της καριέρας σας, κάνατε ταπεινωτικούς συμβιβασμούς για χάρη ενός ρόλου; Ευτυχώς ήμουν τυχερός και δεν συνάντησα στον δρόμο μου κανέναν ατζέντη με απωθημένες σεξουαλικές επιθυμίες.

Το Χόλιγουντ παραμένει κάτι σαν πόρνη πολυτελείας; Δεν μπορώ να πω ότι δεν γίνονται προσπάθειες από υψηλόβαθμα στελέχη να αναδείξουν ιστορίες που δεν έχουν ακουστεί ποτέ και να προσλάβουν επαγγελματίες από ομάδες που δεν έχουν επαρκή εκπροσώπηση, όπως μαύρους ή τρανς. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα θετικά βήματα γίνονται σε ένα όχι διακριτό επίπεδο. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή θα έρθει όταν δώσουμε μια θέση εξουσίας σε έναν μαύρο, σε μια τρανς, σε έναν ανάπηρο. Μένει να κάνουμε πολλά ακόμα για την ισότητα στη βιομηχανία μας, αλλά το βλέμμα είναι στραμμένο προς τα εκεί. Ξέρετε, το χρήμα και η εξουσία είναι τεράστιες αξίες σ’ αυτήν.

Έσείς τι σχέση έχετε με τα χρήματα; Έίστε από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς. Δεν έχω βασίσει τα πάντα στο χρήμα. Σημασία έχει πώς μεγαλώνει κανείς. Οι γονείς μου με έμαθαν να τα αντιμετωπίζω με υπευθυνότητα, να νιώθω ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά όχι το παν. Δεν μπορώ να πω αν έχω υγιή σχέση με τα χρήματα. Σίγουρα μπορούν να φέρουν την ευτυχία σε στιγμές, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα ότι μπορώ να ασκήσω εξουσία επειδή τα έχω.

Έτοιμάζεστε για την πρεμιέρα της ταινίας Boys in the Band στο Netflix, βασισμένη στο θεατρικό του Mart Crowley, που παίξατε πριν από δύο χρόνια στο Broadway. Στο δίλημμα «θέατρο-σινεμά» τι απαντάτε; Αγαπώ πολύ και τα δύο. Θα ευχόμουν κάθε ταινία που θα κάνω από εδώ και στο εξής να την έχω παίξει πρώτα στο θέατρο. Είναι άλλη η σχέση που αναπτύσσεις με τον ρόλο όταν έχεις ήδη παλέψει μαζί του πολλά βράδια στη θεατρική σκηνή.

Όλοι οι χαρακτήρες είναι γκέι και παλεύουν με το μίσος που νιώθουν για τον εαυτό τους μέχρι να τον αποδεχτούν. Ως γκέι, περάσατε κι εσείς από αυτό το στάδιο; Η αποδοχή της σεξουαλικότητάς μου είναι ακόμα μια διαδικασία σε εξέλιξη. Μπορεί να έχω παντρευτεί τον άνθρωπο που αγαπώ, αλλά ακόμα με δυσκολεύει να απεγκλωβιστώ από όσα έχουν δομήσει τον χαρακτήρα μου. Μεγάλωσα με καλούς γονείς, οι οποίοι ήθελαν το καλό μου. Παρά ταύτα, ζούσα σε μια γειτονιά που δεν θεωρούσε ό,τι καλύτερο να είσαι γκέι. Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι με έθρεψε η ενοχή ενός μυστικού που νόμιζα ότι θα κατέστρεφε τη σχέση με τους γονείς μου. Πίστευα ότι θα έπαυαν να με αγαπούν επειδή είμαι γκέι. Ακόμα και σήμερα, στα 47 μου, που ξέρω ότι λογικά αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει, με επηρεάζει. Υπάρχει κάτι που με συνδέει με τον χαρακτήρα μου στην ταινία. Ανησυχεί ότι δεν τον αγαπούν, πράγμα που τον δυσκολεύει να αποδεχτεί την αγάπη. Θέλω να πω σε όσα παιδιά μεγαλώνουν σε αυταρχικό περιβάλλον και μπορεί να δουν την ταινία, σε όσους φοβούνται να αποδεχτούν αυτό που είναι, ότι ο κόσμος εκεί έξω τους περιμένει. Μη σας αποθαρρύνει αυτό που είστε. Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να είστε σίγουροι ότι θα έρθουν στον δρόμο σας οι άνθρωποι που θα σας αγαπήσουν για την κανονικότητά σας.

Πόσο κανονικός είναι ένας πολύ διάσημος άνθρωπος; Ένα από τα καλά στην περίπτωσή μου είναι ότι η επιτυχία με βρήκε στα 30. Είχα μετρήσει ήδη πολλές αποτυχίες, είχα βρει τον άνθρωπο που αγαπώ… Είχα τις εμπειρίες ζωής που ήταν αρκετές για να μη θεωρήσω μια επαγγελματική επιτυχία σαν σεισμό που έρχεται να ισοπεδώσει τα δεδομένα μου. Δεν έχω προσπαθήσει να εκλογικεύσω το γεγονός ότι πάω μια βόλτα στα μαγαζιά και με αναγνωρίζουν οι πάντες. Όχι, αυτό δεν είναι φυσιολογικό.

Στην Έλλάδα έχετε έρθει; Όχι, αλλά θέλω πολύ. Τη φαντάζομαι σαν ένα μέρος απόλυτης χαλάρωσης κάτω από τον καυτό ήλιο. Θα έρθω σύντομα!

* Η ταινία The Boys In The Band, σε σκηνοθεσία Joe Mantello, θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 30/9.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου της Vogue Greece.

Διαβάστε επίσης | Hilary Swank: H σειρά Away στο Netflix και το παιδικό της όνειρο να γίνει αστροναύτης

MHT