hilary-swank-h-σειρά-away-στο-netflix-και-το-παιδικό-της-όνει-150414

Όταν η Hilary Swank κέρδισε δύο Όσκαρ σε διάστημα μόνο πέντε χρόνων – για το Boys Don’t Cry (1999) και το Million Dollar Baby (2004) – έγινε μία από τις μεγαλύτερες σταρ του Hollywood. Από τότε, η 46χρονη με καταγωγή από τη Νεμπράσκα κινείται μέσα στη βιομηχανία με τους δικούς της όρους, εμφανιζόμενη σε δραματικές ταινίες όπως το The Homesman (2014), σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές όπως το Trust (2018), αλλά κάνοντας και αρκετά διαλείμματα από την ηθοποιία.

Το 2015 ίδρυσε το Hilaroo Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την υποστήριξη μη προνομιούχων νέων και εγκαταλελειμμένων ζώων, ενώ τον επόμενο χρόνο λάνσαρε το Mission Statement, μία σειρά ρούχων για ηθική και βιώσιμη πολυτελή μόδα. Μεταξύ του 2014 και του 2017, φρόντιζε και τον πατέρα της, ο οποίος ανάρρωνε από μεταμόσχευση πνεύμονα. Όταν εκείνη και ο Philip Schneider παντρεύτηκαν το 2018, ο πατέρας της είχε αναρρώσει τόσο, ώστε να τη συνοδεύσει στην εκκλησία.

Η Swank επέστρεψε στη δουλειά παίζοντας στο sci-fi θρίλερ I am Mother (2019) και στη σατιρική ταινία τρόμου The Hunt (2020), αλλά ο επόμενος ρόλος της είναι ο πιο επιφανής εδώ και μία δεκαετία: εκείνος της μειλίχιας, ευαίσθητης Αμερικανίδας αστροναύτη, Emma Green, στη σειρά Away του Andrew Hinderaker στο Netflix. Η Emma ηγείται μιας αποστολής στον Άρη και καλείται να ενώσει ένα διεθνές διαστημικό πλήρωμα που αποτελείται από έναν κουρασμένο Ρώσο κοσμοναύτη (Mark Ivanir), μία μυστικοπαθή Κινέζο χημικό (Vivian Wu), έναν βοτανολόγο με καταγωγή από Βρετανία και Γκάνα (Ato Essandoh) και έναν Ινδό συγκυβερνήτη (Ray Panthaki). Η Emma μπορεί να γράψει ιστορία με αυτή την αποστολή, αλλά για να το πετύχει χρειάζεται να αφήσει πίσω τον άντρα της Matt (Josh Charles) και την κόρη της Alexis (Talitha Eliana Bateman) – μία συμφωνία που γίνεται περίπλοκη εξαιτίας της υγείας του άντρας της και της ενηλικίωσης της κόρης της.

Hilary Swank: H σειρά Away στο Netflix και το παιδικό της όνειρο να γίνει αστροναύτης-1
©Netflix
1/5
Native Share

Μέχρι την προβολή της σειράς στις 4 Σεπτεμβρίου, μιλήσαμε στη Swank για τα εξουθενωτικά γυρίσματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που είχε με μερικές από τις σπουδαιότερες γυναίκες αστροναύτες και γιατί αυτός ο ρόλος ήταν, σε ένα βαθμό, η εκπλήρωση μιας παιδικής φιλοδοξίας της.

Αληθεύει ότι ήθελες να γίνεις αστροναύτης πριν αποφασίσεις να γίνεις ηθοποιός;

“Το πρώτο πράγμα που θέλησα να γίνω ήταν αστροναύτης! Η ιδέα ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από όλους εμάς, κάτι άγνωστο, με γοήτευε. Επίσης, η ιδέα να κοιτάω τον πλανήτη Γη από το διάστημα – με είχαν συναρπάσει τόσο πολύ οι φωτογραφίες από τη Γη και η ομορφιά αυτού του πλανήτη. Όταν ακούς αστροναύτες να μιλούν για τη στιγμή που πατούν ξανά το πόδι τους στη Γη, λένε ότι πραγματικά αναλογίζονται όλα όσα θεωρούμε δεδομένα: το νερό, τα δέντρα, το θρόισμα των φύλλων. Αυτό, για μένα, ήταν ξεχωριστό.”

Επομένως, αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο όταν έλαβες το σενάριο για τη σειρά Away;

“Ναι, σίγουρα, αλλά και το σενάριο ήταν γεμάτο σασπένς, συναρπαστικό. Έχασα κάθε αίσθηση του χρόνου όσο το διάβαζα και μετά, όταν τελείωσε, φώναξα “Θέλω να μάθω κι άλλα!!”, δεν μπορούσα να σταματήσω να το σκέφτομαι.”

Hilary Swank: H σειρά Away στο Netflix και το παιδικό της όνειρο να γίνει αστροναύτης-2
©Netflix
2/5
Native Share

Η Emma είναι ένας πολυδιάστατος χαρακτήρας. Τι σε έκανε να θέλεις να την υποδυθείς;

“Ηγείται με ενσυναίσθηση και με την καρδιά της – είναι ευάλωτη, αλλά αυτό δεν εκφράζεται ως αδυναμία, αλλά ως προτέρημά της. Είναι η επικεφαλής σε μία αποστολή στον Άρη, αλλά ο ρόλος της δεν έχει γραφτεί στερεοτυπικά. Δεν είναι πολύ έντονη ή πολύ σκληρή. Αυτό λάτρεψα σε εκείνη. Υπολογίζει όλους τους συναδέλφους της.”

Το καστ, επίσης, περιλαμβάνει ηθοποιούς από διαφορετικά backgrounds και εθνικότητες. Ήταν σημαντικό αυτό για σένα;

“Τα στερεότυπα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα και η σειρά ήθελε να τα καταρρίψει. Πρόκειται για την ανθρωπιά που μοιραζόμαστε όλοι μαζί. Δεν υπάρχουν σύνορα στο διάστημα και χρειάζονται όλοι αυτοί οι αστροναύτες – άντρες και γυναίκες από διαφορετικά μέρη του κόσμου και με διαφορετικές εμπειρίες – για να πετύχει αυτή η αποστολή.”

Μίλησες με αστροναύτες όσο έκανες έρευνα για αυτό τον ρόλο;

“Μίλησα με πάρα πολλούς, συμπεριλαμβανομένης και της Jessica Meir που ήταν στον International Space Station όταν επικοινωνήσαμε, καθώς και την αστροναύτη που έχει συνταξιοδοτηθεί, Peggy Whitson. Η Peggy έχει υπάρξει στο διάστημα περισσότερο από κάθε άλλο Αμερικανό και κάθε άλλη γυναίκα παγκοσμίως και είχε ηγηθεί πάρα πολλών αποστολών.”

Hilary Swank: H σειρά Away στο Netflix και το παιδικό της όνειρο να γίνει αστροναύτης-3
©Netflix
3/5
Native Share

Τι σε εξέπληξε περισσότερο από όσα μοιράστηκαν μαζί σου;

“Ήξερα κάποια πράγματα για τα πλάνα για κάθε ενδεχόμενο που έχουν σε κάθε αποστολή και γνώριζα πόση δουλειά χρειάζεται για καθετί, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει τον αντίκτυπο που έχει όλο αυτό στα σώματά τους, πόσο χρόνο περνούν μακριά από τις οικογένειές τους και πόσα πολλά ακόμα μας είναι άγνωστα για το διάστημα. Επίσης, έμαθα ότι ρωτάνε όλες τις γυναίκες αστροναύτες “Δε θα είναι δύσκολο αυτό, να αφήσεις πίσω την οικογένειά σου;”. Αλλά, φυσικά, δε ρωτάνε το ίδιο και τους άντρες.”

Δεν είναι υπέροχο που στη σειρά Away, ο σύζυγος της Emma είναι εκείνος που φροντίζει την κόρη τους και αυτό εκλαμβάνεται ως απόλυτα φυσιολογικό;

“Η πλοκή δεν εκτυλίσσεται γύρω από τον άντρα και τη γυναίκα. Δεν είναι ότι της λέει “Δεν πιστεύω ότι το κάνεις αυτό, νιώθω ευνουχισμένος!” (γελάει). Αντίθετα, είναι πολύ υποστηρικτικός. Πόσο αναζωογονητικό είναι αυτό!”

Πόσο δύσκολα ήταν τα γυρίσματα σκηνών χωρίς βαρύτητα;

“Οι στολές που φοροπύσαμε ζύγιζαν 16 κιλά και προφανώς δεν ήμασταν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, οπότε προσπαθούσαμε να υποκριθούμε ότι δεν ηταν καθόλου βαριές. Ήταν περισσότερο απαιτητικό σψματικό από όσο φανταζόμουν. Επίσης, μας είχαν δέσει με σκοινί στο σημείο των γοφών, προκειμένου να αιωρούμαστε. Έπρεπε να σφίγγουμε τους κοιλιακούς μας για να πάμε προς τα πίσω και μετά να σφίγγουμε τους γλουτούς μας για να πάμε μπροστά!”

Hilary Swank: H σειρά Away στο Netflix και το παιδικό της όνειρο να γίνει αστροναύτης-4
©Netflix
4/5
Native Share

Ποια ηταν η μεγαλύτερη πρόκληση;

“Ανακάλυψα ότι είμαι κλειστοφοβική, όταν φόρεσα τη διαστημική στολή. Έπρεπε να δουλέψω σκληρά για να το αντιμετωπίσω αυτό. Έπρεπε να παραδεχτώ ότι στο παρελθόν δεν υππήρξα ιδιαίτερα γενναιόδωρη και με κατανόηση απέναντι στους ανθρώπους που είχαν φοβίες. Πάντα σκεφτόμουν “είναι απλά μία αράχνη!” ή “ναι, είμαστε σε μία γέφυρα και είναι αρκετά ψηλά, αλλά δε θα πέσουμε, πάρε μια αναπνοή και βάλε τη λογική σου.” Και ξαφνικά, βρίσκομαι εγώ σε αυτή τη θέση και σκέφτομαι “πω, πόσο ανυπόφορη ήμουν, αυτό είναι αληθινό!”. Ίδρωνα, κοκκίνιζα και σχεδόν λιποθύμησα.”

Είχες υποψιαστεί καθόλου παλιότερα ότι μπορεί να είσαι κλειστοφοβική;

“Είχα μία μικρή υποψία όταν επισκέφθηκα τις πυραμίδες στην Αίγυπτο. Όταν περπατάς μέσα στα τούνελ, πρέπει να σκύβεις. Ήμουν μέσα στις πυραμίδες και άρχισα να φρικάρω. Έπρεπε να βγω έξω και, ευτυχώς, ο κόσμος έκανε στην άκρη για να περάσω γρήγορα. Αυτό ήταν πριν λίγα χρόνια και απλά σκέφτηκα “και ποιος δε θα αισθανόταν έτσι μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον;”. Αλλά, όλος αυτός ο κόσμος που στεκόταν εκεί στο ίδιο τούνελ φαινόταν μια χαρά. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί όσο μεγαλώνεις – μπορεί να αρχίζουν να σε πιάνουν φοβίες (γελάει).”

Πέρα από τις σωματικές προκλήσεις, η Emma έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει και τον χρόνο μακριά από τους αγαπημένους της σε περίοδο που εκείνοι αντιμετώπιζαν διάφορα ζητήματα. Πιστεύεις ότι όσοι δουν τη σειρά και βρίσκονται ακόμη σε καραντίνα θα ταυτιστούν περισσότερο;

“Νομίζω πως είναι πολύ σχετικό με τη χρονική περίοδο τώρα. Ο Covid μας έχει κάνει να επανεξετάσουμε τα πάντα και να θέσουμε νέες προτεραιότητες. Όταν καλείσαι να πάρεις μία απόφαση, (τόσο η Emma, όσο και όλοι μας), αυτά που μετράνε είναι η υγεία σου και οι άνθρωποι που αγαπάς.”

Hilary Swank: H σειρά Away στο Netflix και το παιδικό της όνειρο να γίνει αστροναύτης-5
©Netflix
5/5
Native Share

Πού πέρασες την καραντίνα;

“Η γιαγιά μου πέθανε τον Μάρτιο – όχι από τον Covid, ήταν 93 χρονών – οπότε πήγαμε στην Άιοβα για την κηδεία. Τότε ήρθε η καραντίνα και έπρεπε να μεταφέρουμε σπίτι με ασφάλεια τον πατέρα μου, ο οποίος είχε κάνει μεταμόσχευση πνεύμονα. Αγοράσαμε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε την επιστροφή στο Λος Άντζελες οδικώς. Κάναμε μία στάση Κολοράντο στο δεύτερο σπίτι ενός φίλου, ο οποίος ήταν στη Νέα Υόρκη, και μας είπε να μείνουμε εκεί για όσο θέλουμε. Νομίζαμε ότι θα μέναμε για 4 βράδια και τελικά μείναμε εκεί 4 μήνες. Ήταν ευλογία, γιατί τελικά όλες οι διαδρομές προς Λος Άντζελες έκλεισαν.”

Έχεις μιλήσει και στο Instagram για το πώς έμαθες να πλέκεις με βελονάκι. Πώς αλλιώς γέμισες τον χρόνο σου;

“Πέρασα τον περισσότερο χρόνο μου δουλεύοντας για το Mission Statement, τη σειρά ρούχων μου. Αναπτύσσω τα επόμενα σχέδια μου για προϊόντα, κάτι που δεν έχω πάντα χρόνο να κάνω όταν μεσολαβούν γυρίσματα.”

Έκανες ένα διάλειμμα από την ηθοποιία για να φροντίσεις τον πατέρα σου μετά τη μεταμόσχευση που έκανε. Τι συμβουλή θα έδινες σε όλους όσοι αυτή την περίοδο έχουν να φροντίσουν τους φίλους και την οικογένειά τους;

“Να βρίσκετε και λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Η προσπάθεια να φροντίσεις κάποιον όταν νιώθεις εξάντληση είναι πολύ δύσκολη και μπορεί να είναι εις βάρος και της δικής σου υγείας. Να βρίσκεις τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για να ανακτάς λίγο τις δυνάμεις σου.”

Διαβάστε επίσης | 5 love stories του Netflix που αξίζει να παρακολουθήσετε τώρα

MHT