τι-είναι-ελπίδα-σήμερα-10-σημαντικοί-νέ-150327

Στη μέση μιας ταραχώδους χρονιάς και οι 26 εκδόσεις της Vogue παγκοσμίως ενώνονται γύρω από το θέμα της ελπίδας για πρώτη φορά στην ιστορία των 128 ετών του τίτλου. Ο συλλογικός τους στόχος είναι να γιορτάσουν τις θετικές φωνές σε όλο τον κόσμο που πιέζουν για αλλαγή. Πώς ερμηνεύουν αυτό το θέμα οι φωτογράφοι του μέλλοντος; Για την ανερχόμενη Leslie Zhang με έδρα τη Σαγκάη, η ελπίδα συνοψίζεται σε μια εικόνα νέων γυμναστών που κοιτάζουν έξω από ένα παράθυρο στην κινεζική πόλη Ναντζίνγκ, ενώ η Isabel Okoro με έδρα το Τορόντο και το Λάγος είναι οι φωτεινές φιγούρες με φόντο μια ηλιόλουστη παραλία. Η Sirui Ma, που εργάζεται μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης, είναι ένα αντικείμενο που βυθίζεται εν μέρει στο νερό. «Από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα, αναγκάστηκα να επανασυνδεθώ με τη φύση», λέει. «Ελπίζω ότι όλοι μπορούμε, τουλάχιστον, να σκεφτούμε και να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές».

1. Kennedi Carter

Με καταγωγή από το Durham της Βόρειας Καρολίνας, οι εικόνες της Carter αντλούν κυρίως έμπνευση από τη μαύρη φύλη. Λέει ότι το έργο της «αναδεικνύει την αισθητική και τις κοινωνικοπολιτικές πτυχές της μαύρης φυλής, καθώς και τις παραμελημένες ομορφιές της μαύρης εμπειρίας: δέρμα, υφή, τραύμα, ειρήνη, αγάπη και κοινότητα».

Τι είναι ελπίδα σήμερα; 10 σημαντικοί νέοι φωτογράφοι απαντούν-1
©Kennedi Carter
1/10
Native Share

«Αυτή είναι μια εικόνα της προσωπικής μου θεάς, της Jaelle. Κάτι που θαυμάζω στα παιδιά είναι ο τρόπος που αισθάνονται την έννοια του ονείρου, η τάση τους να νιώθουν ότι όλα είναι δυνατά. Ως ενήλικας, συνειδητοποίησα ότι η ελπίδα έγκειται στην ικανότητά μας να ονειρευόμαστε. Οι ιδιοτροπίες της ζωής μας κάνουν συχνά κυνικούς απέναντι στην ικανότητά μας να φανταζόμαστε. Ζωγραφίστε ξανά τον κόσμο, φανταστείτε έναν στον οποίο θέλετε να ζήσετε και, στη συνέχεια, δημιουργήστε τον».

2. Sirui Ma

Εργάζεται μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης, ενώ η καταγωγή της είναι από το Πεκίνο. Στα έργα της ενσωματώνει συχνά τον φυσικό κόσμο, δημιουργώντας ρομαντικά πορτρέτα.

Τι είναι ελπίδα σήμερα; 10 σημαντικοί νέοι φωτογράφοι απαντούν-2
©Sirui Ma
2/10
Native Share

«Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία στο πρώτο μου ταξίδι έξω από το Λονδίνο, μετά τη λήξη της καραντίνας στις 25 Ιουνίου. Ήμουν ξανά στη φύση και ένιωθα πλήρης. Η πανδημία μας έδειξε ότι η φύση δεν μας χρειάζεται και τόσο. Είναι καλύτερη χωρίς εμάς. Ελπίζω από δω και στο εξής να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον, να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές».

3. David Nana Opoku Ansah

Μεγαλωμένος σε μια μικρή πόλη νότια της Άκκρα, ο φωτογράφος από τη Γκάνα λέει ότι «δημιουργεί έργα πολλών ειδών για να εξερευνήσει και να τεκμηριώσει μια νέα αισθητική της μαύρης κουλτούρας».

Τι είναι ελπίδα σήμερα; 10 σημαντικοί νέοι φωτογράφοι απαντούν-3
©David Nana Opoku Ansah
3/10
Native Share

«Βλέπετε την εικόνα μιας ομάδας αγοριών που μεγαλώνουν στο βόρειο τμήμα της Γκάνας. Ένα πράγμα με ενέπνευσε τόσο πολύ: που ζούσαν ελεύθερα, χωρίς αβεβαιότητες. Νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα εάν πιστέψουμε στο συλλογικό πνεύμα και αφήσουμε στην άκρη τον ατομικισμό. Είναι τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή, που οι περισσότεροι από εμάς είναι αβέβαιοι για το μέλλον. Μερικοί είναι συγκλονισμένοι και άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους. Πρέπει να κοιτάξουμε τον διπλανό μας στα μάτια και να του πούμε “νιώθω τον πόνο σου και πιστεύω ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε μαζί”. Μη φοβάστε να ζητάτε βοήθεια».

4. Alexandra Leese

Η 32χρονη φωτογράφος με έδρα το Λονδίνο πέρασε την παιδική της ηλικία στο Χονγκ Κονγκ και δημιουργεί όμορφες και μαγευτικές εικόνες που αντλούν έμπνευση από τη διπλή κληρονομιά της.

Τι είναι ελπίδα σήμερα; 10 σημαντικοί νέοι φωτογράφοι απαντούν-4
©Alexandra Leese
4/10
Native Share

«Αυτή η φωτογραφία είναι από ένα ταξίδι που έκανε σε ένα απομακρυσμένο χωριό κοντά στο Du’an στην επαρχία Γκουανγκσί της Κίνας. Ο τρόπος ζωής, ο πολιτισμός, η γλώσσα, ακόμη και το τοπίο της περιοχής είχε σχεδόν διαγραφεί μέσα μου από την καθημερινή μου ζωή στο Λονδίνο. Οι άνθρωποι που γνώρισα εκεί, ειδικά αυτά τα αγόρια, μου θύμισαν ότι μπορούμε να βρούμε τόση ομορφιά σε αυτό που μας κάνει διαφορετικούς και μοναδικούς, να βρούμε κοινό έδαφος».

5. Jakob Landvik

Ο Νορβηγός φωτογράφος έχει δουλέψει τόσο πίσω από το φακό όσο και μπροστά, αναπτύσσοντας ένα υποβλητικό και ρομαντικό στιλ για το οποίο είναι πλέον διάσημος και αγαπητός.

Τι είναι ελπίδα σήμερα; 10 σημαντικοί νέοι φωτογράφοι απαντούν-5
©Jakob Landvik
5/10
Native Share

«Εάν οι μαύρες τρανς γυναίκες ήταν ελεύθερες, αυτό θα σήμαινε ότι όλοι θα ήταν ελεύθεροι, δεδομένου ότι η ελευθερία τους θα απαιτούσε την κατάργηση όλων των συστημάτων καταπίεσης», υποστηρίζει η Combahee River Collective, μια ομάδα μαύρων λεσβιών που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1974. Όταν σκέφτηκα μια εικόνα που ενσαρκώνει την έννοια της ελπίδας, η φίλη μου Ceval ήταν το πρώτο πρόσωπο που ήρθε στο μυαλό μου. Η Ceval είναι ένα 26χρονο τρανς μοντέλο από τη Νορβηγία και τη Σομαλία. Στον αγώνα για την ελευθερία, πρέπει να επικεντρωθούμε στα δικαιώματα όσων βρίσκονται στο κέντρο της καταπίεσης, προκειμένου να έχουμε πραγματική ισότητα. Αυτή είναι η ελπίδα μου. Θα προτιμούσα να ζήσω ένα χρόνο στον ήλιο, παρά χίλια χρόνια στις σκιές».

6. Sophie Harris-Taylor

Το έργο αυτής της 30χρονης φωτογράφου που γεννήθηκε και μένει στο Λονδίνο, έχει βραβευτεί με το BJP Portrait of Britain.

Τι είναι ελπίδα σήμερα; 10 σημαντικοί νέοι φωτογράφοι απαντούν-6
©Sophie Harris-Taylor
6/10
Native Share

«Γίνεται όλο και πιο εμφανές τελευταία ότι χρειαζόμαστε έναν νέο, διαφορετικό τρόπο θέασης. Οι παλιές απόψεις αποκλείονται και αλλάζουν από ισχυρές νέες φωνές. Τι κι αν είμαι 30 χρονών, εντυπωσιάζομαι κάθε φορά από την ευαισθητοποίηση των πιο νέων από μένα, από τους οποίους μαθαίνω πολλά. Ελπίζω, λοιπόν, στους νέους ανθρώπους, στις αλλαγές που θα φέρουν τα μικρά παιδιά, όπως ο γιος μου και ο Φιν (που απεικονίζονται στη φωτογραφία) όταν έρθει η ώρα τους».

7. Isabel Okoro

Με έδρα το Τορόντο και το Λάγος, η 19χρονη φωτογράφος περιγράφει το έργο της ως «μια προσωπική απεικόνιση της μαύρης ουτοπίας που χρησιμοποιείται για να διηγείται ιστορίες για τον ήλιο».

Τι είναι ελπίδα σήμερα; 10 σημαντικοί νέοι φωτογράφοι απαντούν-7
©Isabel Okoro
7/10
Native Share

«Η παραπάνω εικόνα είναι μια σκηνή από μια ταινία μικρού μήκους που δούλεψα νωρίτερα το 2020 με τίτλο “Friends in Eternity” (Sanity Sanctuary). Η ταινία χρησιμεύει ως τρέιλερ στο οπτικό σύμπαν μου, όπου η ελπίδα και η εμπιστοσύνη στη μαύρη φαντασία είναι το μόνο θεμέλιο. Σε στιγμές αβεβαιότητας και αγωνίας, βρίσκομαι πίσω στα όνειρά μου και φαντάζομαι τις ιστορίες που θα ήθελα να δω. Η κατοικία στο παρόν αφήνει ελάχιστα στη φαντασία. Θέλω να απεικονίσω πράξεις αγάπης, ελευθερίας, ύπαρξης και χαράς. Αν και το έργο που προσπαθώ να δημιουργήσω περιλαμβάνει πραγματικές, ανθρώπινες ιστορίες, απολαμβάνω την ιδέα που μας μεταφέρει σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Και τα δύο μονοπάτια τέμνονται στην αιωνιότητα. Προσωπικά, σε λίγα χρόνια, θα ήθελα να δω το «Eternity» να μεγαλώνει και να υπάρχει ως ένα σύμπαν πολυμέσων με διάφορους συντελεστές και ιστορίες. Θα ήθελα να δω περισσότερη υποστήριξη στην ειλικρινή αναπαράσταση της μαύρης φουτουριστικής σκέψης».

8. Leslie Zhang

Το ανερχόμενο 27χρονο αστέρι με έδρα τη Σαγκάη, επαναπροσδιορίζει την κινεζική φωτογραφία μόδας.

Τι είναι ελπίδα σήμερα; 10 σημαντικοί νέοι φωτογράφοι απαντούν-8
©Leslie Zhang
8/10
Native Share

«Στην εικόνα βλέπετε τρία μικρά αγόρια -γυμναστές- στην πόλη Ναντζίνγκ, όπου μεγάλωσα. Τους τραβάω φωτογραφίες από τότε που ήταν πολύ μικροί. Είναι η καθαρή ενέργεια αυτών των μικρών αθλητών που με εμπνέει. Ελπίζω ότι έξω από αυτό το παράθυρο που κοιτάνε, περιμένει το υπέροχο μέλλον τους. Και το δικό μας».

9. Doug Segars

Ο Αμερικανός φωτογράφος με καταγωγή από το Ένγκλγουντ του Νιου Τζέρσεϋ, που σήμερα εδρεύει στη Νέα Υόρκη, λέει ότι «χρονολογεί τις αποχρώσεις της καθημερινής ζωής σε στιλ ντοκιμαντέρ».

Τι είναι ελπίδα σήμερα; 10 σημαντικοί νέοι φωτογράφοι απαντούν-9
©Doug Segars
9/10
Native Share

«Ο κόσμος μας έχει να αντιμετωπίσει δύο πανδημίες: τον Covid-19 και τον συστημικό ρατσισμό. Η εικόνα τραβήχτηκε το καλοκαίρι του 2016, με την ελπίδα ότι μπορεί να νικήσει και τα δύο. Προσφέρει σε όλους μας μια ματιά σε έναν κόσμο όπου το να είσαι νέος, μαύρος, σε μια γωνιά του δρόμου με φίλους, δεν αποτελεί απειλή. Όλοι πρέπει να ξανασκεφτούμε το τεράστιο φάσμα της αθωότητας. Αυτό για το οποίο τελικά αγωνιζόμαστε είναι ένας κόσμος, όπου τα παιδιά κάθε χρώματος, θα μπορούν να περιφέρονται, να γελούν, να αστειεύονται, να παίζουν και να είναι ελεύθερα».

10. Alfie White

Ο 20χρονος καλλιτέχνης από το Νότιο Λονδίνο, είναι φωτογράφος ντοκιμαντέρ και πορτρέτων.

Τι είναι ελπίδα σήμερα; 10 σημαντικοί νέοι φωτογράφοι απαντούν-10
©Alfie White
10/10
Native Share

«Η Nyah γεννήθηκε στην αρχή της καραντίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη στιγμή που τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία, ήμουν το δεύτερο μόλις πρόσωπο που συναντούσε στη σύντομη ζωή της. Η γέννησή της, ήταν για μένα, η πιο αισιόδοξη νότα της χρονιάς. Το όνομα της, Nyah, σημαίνει «σκοπός», αλλά για μένα, σημαίνει ελπίδα. Ελπίζω κάθε μέρα που περνά να είναι μια μέρα πιο κοντά στη γνώση, με περισσότερη κατανόηση και λιγότερη προκατάληψη. Ένα μέλλον όπου η φυλή, το φύλο ή η σεξουαλικότητα ενός ατόμου δεν περιορίζει τις εμπειρίες της ζωής του και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται. Ένα μέλλον όπου τα άτομα που γεννιούνται σε κατώτερες κοινωνικές τάξεις, δεν αντιμετωπίζουν ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να τα κρατήσει εγκλωβισμένα εκεί».

Διαβάστε επίσης | Και οι 26 Vogue ενώνονται για πρώτη φορά στο Τεύχος Ελπίδα