μιχάλης-θεοφάνους-αντιστάρ-98974

Λίγο πριν ανοίξω την κάμερα του WhatsApp, σκέφτομαι ότι δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτόν, πέραν του ότι υπήρξε στενός συνεργάτης του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ενώ τώρα είναι ο εκλεκτός πρωταγωνιστής του Robert Wilson στον Οιδίποδα, που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο αυτό το καλοκαίρι. Πολλές οι «σταρ» συνεργασίες για το «αντιστάρ» προφίλ του. Ο διεθνής Μιχάλης Θεοφάνους δεν δραστηριοποιείται στα social media. Το ψηφιακό του αποτύπωμα έχει ένα απροσδιόριστο μυστήριο, που του προσθέτει γοητεία. Λίγη παραπάνω από αυτήν που εκ φύσεως φέρει.

Μιχάλης Θεοφάνους: Αντιστάρ-1
©Yiorgos Kaplanidis @Thisisnotanottheragency
1/6
Native Share

«Εκείνοι που επιθυμούν να φανούν θέλουν και το κάνουν», μου λέει. Δεν διαφωνώ. Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του θα είχε τουλάχιστον 100 selfies με τον Robert Wilson στο Instagram. Δείχνει ήρεμος ενώ καπνίζει το στριφτό του τσιγάρο στον καναπέ του σπιτιού του, λίγο έξω από το Camden. «Μετακόμισα στο Λονδίνο το 2017. Με δέχτηκαν σε ένα ερευνητικό μεταπτυχιακό στη χορογραφία και σε συνδυασμό με μια επαγγελματική πρόταση της συζύγου μου αποφασίσαμε να έρθουμε», εξηγεί δείχνοντας τη βέρα στο αριστερό του χέρι.

Μιχάλης Θεοφάνους: Αντιστάρ-2
©Yiorgos Kaplanidis @Thisisnotanottheragency
2/6
Native Share

«Ήταν συνειδητή απόφαση. Πλέον, στα 34 μου, μπορώ να πω ότι ελέγχω τη ζωή μου. Παλαιότερα ήμουν πιο αδιάφορος. Τώρα λέω πολλά “όχι”, ξέρω ακριβώς τι θέλω». Θα πάει κάποιος εκεί που κοιτάζει, λένε, και ο ίδιος μοιάζει να επιλέγει πάντα τον σωστό δρόμο. «Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου άλλαξε ριζικά τον τρόπο που σκέφτομαι ως καλλιτέχνης. Συνεργαστήκαμε στο Μέσα, στην Πρώτη Ύλη και στο Still Life. Με μύησε σε μια προσωπική διαδικασία που δεν περιγράφεται με λόγια. Μέσω εκείνου γνώρισα τον Wilson το 2015, στη Ρωσία, ο οποίος μου πρότεινε να πρωταγωνιστήσω στο Adam’s Passion που ανέβασε στο Ταλίν. Είχα την τύχη να παίξω πλάι στη θρυλική Lucinda Childs. Έπειτα ήρθε ο Οιδίπους».

Μιχάλης Θεοφάνους: Αντιστάρ-3
©Yiorgos Kaplanidis @Thisisnotanottheragency
3/6
Native Share
Μιχάλης Θεοφάνους: Αντιστάρ-4
©Yiorgos Kaplanidis @Thisisnotanottheragency
4/6
Native Share

Ακούγεται κλισέ, πώς είναι όμως να συνεργάζεται μ’ έναν ζωντανό θρύλο της τέχνης; «Ούτε εύκολο ούτε δυσάρεστο. Είναι απαιτητικός, αλλά κάπως έτσι έμαθα να είμαι υπομονετικός. Πρέπει να βρίσκεται κανείς σε εγρήγορση, γιατί μπορεί να αλλάξει τα πάντα την τελευταία στιγμή. Το σημαντικότερο που έμαθα είναι πώς να έχω εκτόπισμα στη σκηνή, χωρίς να κάνω απολύτως τίποτα. Είναι μαγικός ο τρόπος που “γεννά” ένα έργο. Μπορεί να πάρει μια λέξη, να τη ζωγραφίσει και ύστερα όλο αυτό να το μετατρέψει σε σκηνή».

Μιχάλης Θεοφάνους: Αντιστάρ-5
©Yiorgos Kaplanidis @Thisisnotanottheragency
5/6
Native Share

Ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει μυστικό επιτυχίας. Πιστεύει ότι καλό είναι να βρίσκεται κάποιος στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Στο Λονδίνο διδάσκει, ετοιμάζει μια νέα παραγωγή για τον Σεπτέμβριο και προβάρει τη solo performance του Tiresias, που περιοδεύει στην Ευρώπη. Υπό κατάλληλες συνθήκες θα επέστρεφε στην Αθήνα, δεν έχει το «άγχος της Επιδαύρου» και καμιά φορά μπορεί να τον πετύχει κανείς στο μετρό του Λονδίνου, να τρώει μεσημεριανό στις έντεκα το βράδυ. Μια ήρεμη διασημότητα, δηλαδή.

Μιχάλης Θεοφάνους: Αντιστάρ-6
©Yiorgos Kaplanidis @Thisisnotanottheragency
6/6
Native Share

Info: «Οιδίπους» σε σκηνοθεσία Robert Wilson, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 21 & 22 Ιουνίου στις 21:00. Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουνίου της Vogue Greece. 

MHT