η-αέναη-μάχη-της-meghan-markle-με-τα-tabloids-142423
©Getty Images

Όλοι το φαντάζονταν ότι δεν θα ήταν καλή η εξέλιξη. Όταν τον περασμένο Οκτώβριο ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ έκαναν αγωγή κατά του Συνδέσμου Εφημερίδων Associated Newspapers και του εκδότη του The Mail on Sunday ξέραμε ότι είχε ξεκινήσει πόλεμος, αν και δεν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τη μορφή που θα έπαιρνε. Το μόνο που είχαμε σαν δεδομένο ήταν η γραπτή δήλωση του πρίγκιπα Χάρι που είχε αναρτηθεί στο site τους, sussexofficial.uk, και η οποία έλεγε χαρακτηριστικά: «Έχω υπάρξει εδώ και καιρό σιωπηλός μάρτυρας του μαρτυρίου της γυναίκας μου. Το να μείνω άπραγος θα ήταν αντίθετο σε ο,τι πιστεύουμε και πρεσβεύουμε».   

Αλλά ακόμη μεγαλύτερη ήταν η δράση που συνέβαινε κάτω από την επιφάνεια και τις δημόσιες δηλώσεις. Προσλήφθηκαν δικηγόροι, κατατέθηκε μήνυση και παρά τις εισηγήσεις των εφημερίδων για αναβολή λόγω της πανδημίας, η μάχη ξεκίνησε και επισήμως στις 24 Απριλίου -εξ’ αποστάσεως. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα οι Sussex δημοσιοποίησαν μια ακόμη ανακοίνωση: κοιτάζοντας μπροστά είναι αποφασισμένη να κόψουν κάθε διπλωματική σχέση με τα βρετανικά tabloids. 

O δρόμος θα είναι μακρύς. Συνολικά, η Meghan Markle κάνει μήνυση για φερόμενη κατάχρηση ιδιωτικών πληροφοριών, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και παραβίαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων. Αλλά η 24η Απριλίου ήταν απλώς η προκαταρκτική ακρόαση, με τις εφημερίδες να ζητούν από τον δικαστή να διαγράψει τμήματα της υπόθεσής- συγκεκριμένα τον ισχυρισμό της ότι ο πατέρας της «παρενοχλήθηκε, ταπεινώθηκε και έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης». Ισχυρίζονται ότι η Δούκισσα δεν ρώτησε τον Thomas Markle εάν συμφώνησε με αυτό. 

Λίγες μέρες πριν δημοσιοποιήθηκαν τα μηνύματα που έστειλαν η Meghan και ο Harry στον Thomas Markle, στις 14 Μαΐου 2018. Ήταν η μέρα που ο Thomas, με την αποκάλυψη ότι συνεργάστηκε με παπαράτσι, αποφάσισε να μην παραστεί στον βασιλικό τους γάμο και ανακοίνωσε την απόφασή του μέσω του TMZ. Ακολούθησαν πολλές επίμονες κλήσεις από τη Meghan στον πατέρα οι οποίες έμειναν αναπάντητες. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Harry στέλνοντας μηνύματα: «Tom, είμαι ο Χάρι και θα σε καλέσω τώρα. Παρακαλώ απάντησε μου, ευχαριστώ». Και συνέχισε: «Tom, είμαι ο Harry ξανά! Πραγματικά πρέπει να μιλήσω μαζί σου. Δεν χρειάζεται να ζητήσεις συγγνώμη, καταλαβαίνουμε τις περιστάσεις, αλλά οποιαδήποτε δημοσιοποίηση θα κάνει την κατάσταση χειρότερη. Αν αγαπάς την Μεγκ και θέλεις να φερθείς σωστά παρακαλώ τηλεφωνήστε μου καθώς υπάρχουν δύο άλλες επιλογές που δεν προϋποθέτουν να μιλήσεις με τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία δημιούργησαν όλη αυτή την κατάσταση. Σε παρακαλώ τηλεφώνησέ μου για να σου εξηγήσω. Η Meg και εγώ δεν είμαστε θυμωμένοι, απλά πρέπει να μιλήσουμε. Ευχαριστώ».

Είναι αμήχανο να διαβάσεις και πολύ περισσότερο να δίνεις στη δημοσιότητα τόσο προσωπικό περιεχόμενο. Αλλά ήταν απαραίτητο να συμβεί: η Δούκισσα παρουσιάζει τα κείμενα και άλλα, ως αποδεικτικά στοιχεία ισχυριζόμενη ότι η περίληψη αυτής της συνομιλίας όπως δόθηκε από τη Sunday Mail παρέλειπε βασικές λεπτομέρειες σχετικά με τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν τον πατέρα της.

Η υπόθεση μέσα στο δράμα και την δημόσια έκθεση της αντανακλά το τραγικό παρελθόν. Το όνομα της πριγκίπισσας Diana δεν αναφέρεται στην αγωγή, αλλά η παρουσία της είναι αισθητή. Η Δούκισσα προσέλαβε για την υπόθεση τον David Sherborne, τον δικηγόρο που ειδικεύεται στη διαφύλαξη από τα media και είχε εκπροσωπήσει και την Diana στις τελευταίες τις υποθέσεις. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της Meghan να κινηθεί νομικά, ο Harry επικαλέστηκε την μνήμη της μητέρας του: «ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Έχω δει τι συμβαίνει ότι κάποιος που αγαπάω μπαίνει στο στόχαστρο του τύπου σε σημείο που παύει πλέον να αντιμετωπίζεται σαν αληθινός άνθρωπος. Έχασα την μητέρα μου και τώρα βλέπω τη γυναίκα μου να πέφτει θύμα των ίδιων ισχυρών δυνάμεων». 

Στο μεταξύ, ακόμη και με το παγκόσμιο lockdown, βλέπουμε την νέα ζωή του ζευγαριού να ανθίζει. Πρόσφατα τους είδαμε να μοιράζουν φαγητό σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη. Το νέο ντοκιμαντέρ της Disney πάνω στη φύση, με τίτλο Elephant, για του οποίου την ακουστική αφήγηση χρησιμοποιήθηκε η φωνή της Meghan, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο. Τον ερχόμενο Μάιο ο Harry θα παραστεί στο επετειακό επεισόδιο του Thomas & Friends που κλείνει 75 χρόνια. Ανακοίνωσαν τη σύσταση νέου μη κερδοσκοπικού οργανισμού και παράλληλα ο γιος τους Archie την Τετάρτη γίνεται ενός έτους. 

Όμως για την ώρα δεν μπορούν να ξεφύγουν εντελώς από το παρελθόν. Οι διαδικασίες θα διαρκέσουν μήνες. Σε όλη τη διάρκεια είναι πολύ πιθανό να βγουν στην επιφάνεια κι άλλες προσωπικές λεπτομέρειες. Έπειτα είναι και το βιβλίο… Λέγεται ότι ο Δούκας και η Δούκισσα συνεργάστηκαν με την επερχόμενη βιογραφική έκδοση με τίτλο «Thoroughly Modern Royals: The Real World Of Harry And Meghan» η οποία πραγματεύεται τους φόβους της ζωής στη βασιλική οικογένεια. Είτε μίλησαν οι ίδιοι , είτε όχι, είναι σίγουρο ότι το βιβλίο θα αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες για την ταραχώδη περίοδο μεταξύ του γάμου τους, τον Μάιο του 2018, και της απόφασης τους να εγκαταλείψουν τη βασιλική ζωή, τον Ιανουάριο του 2020. 

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου οι Sussex παρακολουθούν τις εξελίξεις από την Καλιφόρνια. Η απορία είναι αν βρίσκουν όλο αυτό οδυνηρό ή αν βρίσκουν ανακουφιστικό  το ότι έχουν πια απομακρυνθεί από όσα θεωρούν επώδυνα και βλαβερά. Ίσως και τα δύο. Πάντως η κατάσταση δημιουργεί την απορία πώς ξεκινάς μια νέα ζωή όταν η παλιά σου στο σήμερα, και ίσως στο διηνεκές, βρίσκεται στο επίκεντρο.

Read more at Vogue.com

MHT