σοφία-εξάρχου-τι-σκεφτόσουν-πριν-φτιά-153229
©Μαργαρίτα Yoko Νικητάκη

«Σινεμά με κάθε τρόπο» είναι το μότο του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κι αυτό ακριβώς προσπάθησε να αποτυπώσει η Σοφία Εξάρχου στα τρία υπέροχα promo σποτάκια που ανέλαβε να δημιουργήσει για την 61η διοργάνωση. «Όταν μιλήσαμε με τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ το καλοκαίρι για τα σποτ, σκέφτηκα αμέσως ότι ήθελα να φτιάξω κάτι που να συνδυάζει την τωρινή πρωτοφανή εποχή που βιώνουμε με την πανδημία μαζί με όσα νιώθω εγώ για το σινεμά, τη σημασία που έχει για μένα, τον τρόπο που εγώ υπάρχω μέσα σ’ αυτό», μου λέει.

Το πρώτο έχει τίτλο «Foleys» και εξετάζει με χιουμοριστική διάθεση την πλευρά των δημιουργών, όσων κατασκευάζουν μια κινηματογραφική ταινία. «Το συναρπαστικό με μια ταινία είναι ότι για τη σύνθεσή της δουλεύουν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι. Ένα από τα λιγότερο γνωστά επαγγέλματα είναι οι Foley Artists, εκείνοι δηλαδή που φτιάχνουν τους ήχους που ακούτε σε μια ταινία. Είναι μια «αφανής» ειδικότητα ακόμα και για τους σινεφίλ. Η εργασία τους έχει αρκετή πλάκα, αν σκεφτεί κανείς ότι για να δημιουργήσουν τον ήχο μιας μπουνιάς χτυπάνε ένα μαρούλι!», μου λέει και γελάει.

Της λέω ότι με συγκίνησε περισσότερο η «Ταράτσα», μια αισθαντική καταγραφή της κινηματογραφικής εμπειρίας, που μπορεί να μας ενώνει ακόμα και σε εποχές που πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις. «Θυμάμαι στην καραντίνα να βλέπω εικόνες με ανθρώπους να κάθονται στα μπαλκόνια τους και να βλέπουν στους απέναντι τοίχους διάφορες ταινίες. Το σινεμά είναι μια κοινή εμπειρία, είναι για να το βλέπουμε μαζί, με κάθε τρόπο». Όσο για την τρίτη, το «Sci-Fi», είναι αφιερωμένη στους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, μια ενότητα που θα φωτίσει η φετινή διοργάνωση με την προβολή των πιο απρόσμενων, cult και προκλητικών ταινιών του είδους. «Αυτό το σποτ θα το λατρέψουν όλα τα cinema geeks, οι σινεφίλ, οι ερασιτέχνες κινηματογραφιστές και οι λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας. Μέσα στο κοινό του Φεστιβάλ, υπάρχουν άνθρωποι με απίστευτες γνώσεις. Ξέρουν να σου πουν τα πάντα για μια ταινία ξεχασμένη, με την παραμικρή λεπτομέρεια. Αυτό το κοινό είναι η δύναμή μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που το σινεμά περνά μια από τις πιο πολύπλοκες κρίσεις στην ιστορία του».

Η Σοφία γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και θέατρο στο Stella Adler Studio of Acting στη Νέα Υόρκη. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη σχολή ESAV στην Τουλούζη και τo 2014 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Sundance Screenwriters & Directors’ Lab. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει 2 μικρού μήκους ταινίες (Απόσταση, Mesecina), έγινε όμως ευρύτερα γνωστή και αγαπητή από το «Park», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο και στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, κατακτώντας το Βραβείο New Directors.

Στη συνέχεια, συμμετείχε σε πολυάριθμα φεστιβάλ (Rotterdam, BFI, San Francisco IFF, BAFICI, Stockholm, Angers. Warsaw, CPH κ.ά), κερδίζοντας διάφορα διεθνή βραβεία. Αυτή την περίοδο προετοιμάζει τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της με τίτλο «Αnimal». Η ιστορία θέλει μια ομάδα ανιματέρ να δίνει κάθε βράδυ μια παράσταση στην σκηνή του ξενοδοχείου Μιράζ στην ακτή ενός ελληνικού νησιού. Καθώς το καλοκαίρι προχωρά η φιέστα τους γίνεται όλο και πιο άγρια, πιο τολμηρή. Οι νύχτες γίνονται βίαιες και η ποπ έκσταση της εκκεντρικότητας δίνει τη θέση της σε μια ακόμη μεθυσμένη φαντασμαγορία. Μια άγρια καλοκαιρινή ιστορία αποκαλύπτεται στο σκοτάδι. Αλλά όταν οι προβολείς ανάβουν και πάλι, η παράσταση θα πρέπει να συνεχιστεί.

«Το σενάριο επιλέχθηκε στο L’ Atelier του Φεστιβάλ των Καννών τον Ιούνιο του 2020», μου λέει. «Περιμένω εδώ και δύο χρόνια το πράσινο φως της χρηματοδότησης από το ΕΚΚ και την ΕΡΤ, ώστε να αναζητήσω μετά συγχρηματοδότηση από το εξωτερικό. Θέλω να πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε γυρίσματα σε έναν χρόνο από τώρα. Δυστυχώς, υπάρχει παντελής αδιαφορία του κράτους για τους Έλληνες κινηματογραφιστές. Το «Σινεμά με κάθε τρόπο» της φετινής διοργάνωσης δεν είναι μόνο ένα μήνυμα για την πανδημία, αλλά ένα μότο που υπενθυμίζει τη δυσχερή θέση όσων ασχολούνται με το σινεμά στην Ελλάδα τα τελευταία πολλά χρόνια. Είναι κρίμα γιατί υπάρχει κόσμος που δουλεύει με μεράκι, μεθοδικότητα, πάθος και όρεξη. Είναι λυπηρό να μας θεωρούν τον τελευταίο τροχό της αμάξης».

1. Sci-Fi

2. Ταράτσα

3. Foleys

Info: To φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 25 Νοεμβρίου. Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ

Διαβάστε επίσης | Δάφνη Μπεχτσή, τι τίτλο θα είχε στο CINOBO η ζωή σου;