Διατροφή: Αυτές είναι οι νέες τάσεις του 2020

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest

Διατροφή: Αυτές είναι οι νέες τάσεις του 2020

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
shutterstock
shutterstock

Από τη μια τα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, από την άλλη η δυνατότητα να έχουμε, χάρη στο διαδίκτυο, άμεση πρόσβαση στη γνώση ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που ώθησαν το καταναλωτικό κοινό βαθμηδόν να ωριμάσει. Έτσι σημαντική του μερίδα εστιάζει πλέον στις πραγματικές ανάγκες και επιλέγει τρόφιμα που ωφελούν την υγεία του. Στο έντονα ανταγωνιστικό τοπίο της εποχής, διαπρέπουν οι εταιρείες που υιοθετούν την καινοτομία και διαθέτουν το χάρισμα του να προσαρμόζονται ταχύτατα στις νέες, απαιτητικές συνθήκες.

Από τις δεκάδες νέες υγιεινές τάσεις που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα επιλέξαμε εκείνες που φαίνεται ότι, με αφετηρία το 2020, θα μονοπωλήσουν μελλοντικώς το ενδιαφέρον μας:

1. “Γάλα” βρώμης 

Μια δεκαετία πριν, ως μόνες εναλλακτικές στο ζωικό γάλα κυκλοφορούσαν το, συνήθως υπερβολικά γλυκό, «γάλα» ρυζιού και εκείνο που παράγεται από σόγια, το οποίο για αρκετούς είναι κάπως δύσπεπτο. Τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ δημοφιλές το «γάλα» αμυγδάλου, λόγω κυρίως της σπουδαίας γεύσης και κρεμώδους υφής του. Στην κορυφή, όμως, της δημοφιλίας βρίσκεται τώρα εκείνο της βρόμης που διαθέτει μερικά ακαταμάχητα πλεονεκτήματα: η περίπτωση του να έχει κανείς δυσανεξία ή αλλεργία στην βρόμη είναι σπανιότατη καθώς μάλιστα δεν περιέχει γλουτένη, ενώ στη γεύση και τον τρόπο που αφρίζει μοιάζει πολύ με το αγελαδινό γάλα, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα κατάλληλο για την παρασκευή του vegan latte καφέ. Προτιμήστε καλύτερα το σκέτο, καθώς οι εκδοχές με γεύσεις κατά κανόνα περιέχουν αρκετή ζάχαρη.

 


©shutterstock

2. Φυτικά “βούτυρα” 

Το φιστικοβούτυρο και λιγότερο – ασφαλώς – το πιο ακριβό «βούτυρο» αμυγδάλου έχουν μακρά ιστορία και φανατικούς πιστούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρασκευάζονται, όμως, με την άλεση δύο ξηρών καρπών που θεωρούνται από τους πιο αλλεργιογόνους, με συνέπεια αντίστοιχα αλείμματα από ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, κανναβόσπορο, φουντούκι, κάσιους και αρκετούς άλλους ξηρούς καρπούς ή σπόρους να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος από την προσοχή ενός κοινού που γνωρίζει τα οφέλη που προσφέρουν τα «καλά» λιπαρά που περιέχουν. Ραγδαία ανερχόμενο παγκοσμίως φαίνεται πως είναι το πολύ αγαπημένο στην Μεσόγειο ταχίνι, που λόγω των σπουδαίων ιδιοτήτων του σουσαμιού απ’ το οποίο παράγεται νοστιμίζει πια πλήθος προϊόντα, από σάλτσες και σούπες μέχρι μπισκότα και κέικ.

 


©shutterstock

3. Τροφές ενισχυμένες με CBD

Η νομιμοποίηση του άργησε αρκετά, τώρα όμως που επιτέλους επετεύχθη το μόριο της κανναβιδιόλης προελαύνει θριαμβικά και εμπλουτίζει με τις τεκμηριωμένα θεραπευτικές ιδιότητές του συνεχώς νέα ποτά και τρόφιμα. Σε αντίθεση με το συγγενές του THC, την παράνομη ακόμα στις περισσότερες χώρες ευφορική δραστική της κάνναβης, το CBD δεν είναι ψυχοενεργό, ούτε έχει παρενέργειες, ενώ είναι ασφαλές αγχολυτικό, αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό. Δεκάδες είναι πλέον οι εταιρείες που για να ικανοποιήσουν την ζήτηση του κοινού το προσθέτουν σε ενεργειακά ποτά και μπύρες, οι ειδικοί όμως επιμένουν πως για την καλύτερη απορρόφηση και επίδρασή του είναι καλύτερα να προσλαμβάνεται από τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά, όπως τα μπισκότα και οι σοκολάτες.

 


©shutterstock

4. “Sugar free” τρόφιμα

Το πιο «δαιμονοποιημένο» διατροφικό συστατικό των τελευταίων ετών είναι αναμφίβολα, σε μεγάλο μάλιστα βαθμό όχι άδικα, η ζάχαρη. Η βιομηχανία των τροφίμων επιδιώκοντας να συμμορφωθεί με τις κατευθυντήριες που χάραξε η ιατρική κοινότητα επινοεί λύσεις για να μειώσει τις ποσότητες «πρόσθετων σακχάρων» που χρησιμοποιεί, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές, πριν αγοράσουν, μελετούν τον διατροφικό πίνακα των προϊόντων. Τα σιρόπια των φρούτων και οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες, τα οποία δεν ανεβάζουν τόσο απότομα όσο η ζάχαρη τα επίπεδα της ινσουλίνης, προσφέρουν ήδη λύσεις. Ταυτόχρονα όμως είναι διακριτή μια τάση «ενηλικίωσης» των προτιμήσεων του κοινού, που μοιάζει να απομακρύνεται από την γλυκιά γεύση προς όφελος της πικρής.

 


©shutterstock

5. Ποτά χωρίς οινόπνευμα

Η νυχτερινή έξοδος στις μέρες μας δεν συνδέεται πια απαραιτήτως με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ ολοένα περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν πως κέφι στην παρέα δημιουργείται και χωρίς τα κοκτέιλ. Οι μπύρες και τα κρασιά δίχως οινόπνευμα κυκλοφορούν πια σχεδόν παντού και φυσικά δεν καταναλώνονται αποκλειστικά από μουσουλμάνους. Bar και clubs δεν πρόκειται ποτέ να χαθούν από το αστικό τοπίο, είναι όμως φανερό πως θα μειωθούν κατά πολύ τα άσχημα μεθύσια και ξεσαλώματα που συμβαίνουν εντός τους. Μεγάλη άνθιση γνωρίζει επίσης η αγορά των νέων ενεργειακών ποτών που περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και σχεδόν κανένα αμφιλεγόμενο συστατικό, των συσκευασμένων τσαγιών που πίνονται κρύα, των λεμονάδων με πιπερόριζα, των «πειραγμένων» με ευφάνταστα υλικά χυμών.

 


©shutterstock

6. Προβιοτικά στις τροφές

Τα συμπληρώματα προβιοτικών, των λίαν ευεργετικών για το πεπτικό μας σύστημα βακτηρίων, κυκλοφορούν με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια. Ο μόνος τρόπος για την πρόσληψή τους μέσω της τροφής ήταν μέχρι πρότινος το «πραγματικό» γιαούρτι και τα «φυσικά» τουρσιά, καθώς ως ζωντανοί μικροοργανισμοί που είναι, όταν προστίθενται σε άλλα τρόφιμα γρήγορα τα αλλοιώνουν. Χάρη σε νέες τεχνολογίες το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε και έτσι βλέπουμε ήδη μπάρες δημητριακών, σούπες, ροφήματα, μέχρι και πατατάκια πλούσια σε προβιοτικά αλλά με μεγάλη, ασφαλώς, διάρκεια ζωής. Σειρά παίρνουν τώρα τα προϊόντα με άφθονα πρεβιοτικά, άπεπτες ίνες κυρίως δηλαδή, που προάγουν την επιλεκτική ανάπτυξη των βακτηρίων που ωφελούν την υγεία μας. Μήλα, κρεμμύδια και μπανάνες αποτελούν κάποιες από τις πλούσιες πηγές τους, στην αγορά τα βρίσκουμε πλέον σε και δημητριακά ολικής άλεσης, ροφήματα και σνακ.

 


©shutterstock

7. Vegan “κρεατικά”

Όταν ο συνδυασμός φυτικών πρωτεϊνών με ενισχυτικά της γεύσης έχουν ως αποτέλεσμα burgers και αλλαντικά που ξελογιάζουν τους ουρανίσκους και των πιο φανατικών ανάμεσα στους κρεατοφάγους, είναι πια φανερό πως έφτασε η ώρα των μεγάλων διατροφικών αλλαγών για τον πλανήτη μας ή τουλάχιστον για τον δυτικό κόσμο. Οι ρυθμοί ανάπτυξης των εταιρειών που τα λάνσαραν πρώτες πριν από μόλις λίγα χρόνια είναι αναμφίβολα ιλιγγιώδεις, με συνέπεια οι καλές νέες ιδέες να βρίσκουν σχετικώς εύκολα χρηματοδότες για να δοκιμαστούν και αυτές στην αγορά. Φαίνεται πως τίποτε δεν μπορεί να ανακόψει την ορμή αυτού του ρεύματος που ενισχύεται από την μεταδοτική πεποίθηση όσων το ακολουθούν πως ωφελούν την υγεία τους αλλά ταυτόχρονα και το περιβάλλον.

 


©shutterstock
Scroll to Top