τζιλ-μπάιντεν-ως-πρώτη-κυρία-θα-γράψει-154713

Αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο στην Τζιλ Μπάιντεν είναι η συμπόνια της. Όταν της πήρα συνέντευξη για την Vogue τον Σεπτέμβριο μέσω Zoom, αντίκρισα μια γυναικά γεμάτη φως και ελπίδα που δεν παρέλειψε να αφιερώσει λίγο από τον χρόνο μας για να με ρωτήσει για την επιστροφή της κόρης μου στο σχολείο: σε ποια τάξη είναι, αν θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης – και άλλες λεπτομέρειες που αφορούν όλες τις δασκάλες, τις μαμάδες άλλα και τις γιαγιάδες.

Εκείνη, μια 69χρονη μητέρα τριών παιδιών με «Δρ.» μπροστά από το όνομά της, που σηματοδοτεί ένα από τα τέσσερα πτυχία της. Όταν ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, το CNN δήλωσε ότι η Τζιλ Μπάιντεν θα είναι η πρώτη Πρώτη Κυρία που σχεδιάζει να εργάζεται έξω από τον Λευκό Οίκο, συνεχίζοντας την καριέρα της ως καθηγήτρια Αγγλικών στο Northern Virginia Community College ανεξάρτητα από τις προγραμματισμένες της δράσεις, που αφορούν στην επέκταση της έρευνας και της εκπαίδευσης για τον καρκίνο, της στρατιωτικές οικογένειες και τα δωρεάν κολέγια για όλους.

«Μου αρέσει να δουλεύω», λέει η Τζιλ Μπάιντεν. «Όπως και πολλές από τις αναγνώστριες σας, έτσι και εγώ είμαι μια εργαζόμενη γυναίκα. Η διδασκαλία είναι το πάθος μου. Αυτό που μου αρέσει να κάνω. Αυτή είναι η καριέρα μου και πραγματικά είναι το επίκεντρο της ζωής μου, οπότε νιώθω ότι μπορώ να το διαχειριστώ εκπληρώνοντας ταυτόχρονα και τα καθήκοντα της Πρώτης Κυρίας». Αν και η απόφασή της έχει χαρακτηριστεί τρελή από ορισμένους, η Τζιλ φαίνεται αποφασισμένη και προετοιμασμένη. Έχει ήδη διατηρήσει τα καθήκοντά της πλήρους απασχόλησης ως Δεύτερη Κυρία κατά τη διάρκεια δύο θητειών του Ομπάμα. «Η διδασκαλία δεν είναι απλά το επάγγελμα της Τζιλ», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στο εισαγωγικό βίντεο της συζύγου του. «Είναι μέρος του εαυτού της».

Με την Τζιλ Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, δεν θα χρειάζεται πλέον να αναρωτιόμαστε με τι καταπιάνεται μια πρώτη κυρία. Ούσα εκπαιδευτικός για 36 χρόνια, η Τζιλ γνωρίζει πολύ κάλα τι πάει να πει φροντίδα. Ακόμα και η ομιλία της από μια άδεια σχολική τάξη στα πλαίσια Δημοκρατικής Εθνικής Συνέλευσης, έδωσε φωνή στο συναισθηματικό βάρος που όλοι οι γονείς αισθάνονται για λογαριασμό των παιδιών τους λόγω της πανδημίας. Μια γυναικά που έδωσε βάση στην αναγκαιότητα του να ανοίξουν ξανά τόσο τα σχολεία όσο και τα εστιατόρια τα μπαρ και τα κομμωτήρια.

«Αυτή η ησυχία μας βαραίνει όλους», είπε η Τζιλ από την τάξη. «Μπορείτε να ακούσετε το άγχος που αντηχεί στους άδειους διαδρόμους… Τα δωμάτια είναι σκοτεινά, καθώς τα φωτεινά νεαρά πρόσωπα που πρέπει να τα γεμίζουν τώρα περιορίζονται στις οθόνες των υπολογιστών». Ακριβώς όπως ο σύζυγός της, ένας άντρας που γνώρισε την απώλεια και αγωνίστηκε για τον δικομματισμό – που μπορεί να είναι κατάλληλος για να ηγηθεί σε μια σαφώς διχασμένη χώρα – έτσι και η Τζιλ Μπάιντεν είναι η σωστή Πρώτη Κυρία, τέλεια εξοπλισμένη για να βοηθήσει και να οδηγήσει τη χώρα έξω από την εκπαιδευτική κρίση.

Ένα ποίημα της Elayne Griffin Baker κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες: «Δεν υπάρχει λογοτεχνία ή ποίηση σε αυτόν τον Λευκό Οίκο», ξεκινά. «Δεν υπάρχουν εικόνες της πρώτης οικογένειας να απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης. Δεν υπάρχει η οικογένεια Ομπάμα να διασκεδάζει σε παραλίες στη Χαβάη ή οικογένεια Μπους να ψαρεύει στο Kennebunkport… Πού πήγε όλη η διασκέδαση και η χαρά και οι εκφράσεις αγάπης και ευτυχίας;». Πιστεύω ότι η Τζιλ Μπάιντεν μπορεί να τις φέρει πίσω.

Η χώρα έχει διχαστεί αρκετά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η οικογένεια Μπάιντεν το γνωρίζει πολύ καλά. Όταν η Τζιλ συναντήθηκε με τον Τζο, εκείνος ήταν ένας νέος γερουσιαστής και πατέρας δύο μικρών αγοριών που είχαν χάσει την πρώτη του γυναίκα και την κόρη του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να φέρουμε ουσιαστική αλλαγή στα συστηματικά ζητήματα που μας μαστίζουν, άλλα με βεβαιότητα πιστεύω ότι η Τζιλ θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό το έργο. «Πώς ενώνεις μια οικογένεια;» ρώτησε στην ομιλία της στο DNC. «Με τον ίδιο τρόπο που μπορείς να ενώσεις ένα ολόκληρο έθνος: με αγάπη και κατανόηση».

MHT