anna-wintour-για-όλους-εμάς-που-δουλεύουμε-από-τ-143581
©Vogue Magazine

Πρόκειται για ένα δωμάτιο που δεν είχα χρησιμοποιήσει ξανά, πέρναγα απλά από εκεί για να πάω από τη μία άκρη του σπιτιού στην άλλη. Είχε ένα γραφείο, καλή θέα και δυνατό σήμα. Πλέον σπάνια βγαίνω από εκεί, είναι η βάση μου στην καραντίνα, τα headquarters της δουλειάς μου.

Φαντάζομαι πως δεν είμαι μόνη σε αυτό. Όλοι βλέπουμε τα σπίτια μας διαφορετικά. Είναι φυσικό επόμενο της καραντίνας, αναπόφευκτο και ίσως κουραστικό για όσους μένουν σε μικρούς χώρους. Aναγνωρίζω πόσο τυχερή είμαι που έχω ένα δωμάτιο κενό – και το να αντιλαμβανόμαστε τα προνόμιά μας αυτές τις δύσκολες ημέρες είναι πολύ σημαντικό. Είναι επίσης σημαντικό να μη ξεχνάμε ότι κάποιοι εργαζόμενοι δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν σπίτι.

Αλλά για όλους εμάς που δουλεύουμε από το σπίτι – υπάρχουν θετικά; Είναι ένα ερώτημα που αναλογίζομαι συχνά και είμαι σίγουρη πως το ίδιο κάνετε και εσείς. Τα μειονεκτήματα είναι προφανή: χάνουμε την ανθρώπινη επαφή, την ευκαιρία για συναναστροφές που γεννούν νέες ιδέες, το δούναι και λαβείν της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Οι φίλοι και συνάδελφοι μου με μικρά παιδιά έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις όπως ποτέ ξανά.

Ωστόσο, η καραντίνα έχει και πλεονεκτήματα: τα χρήματα, ο χρόνος και η εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που γλιτώνουμε από τις μετακινήσεις. Έχουμε την ελευθερία να κάνουμε τις υποχρεώσεις μας με το δικό μας πρόγραμμα. Δεν υπάρχουν επαγγελματικά ταξίδια, εκδηλώσεις, συνεχόμενα ραντεβού. Αντιθέτως, υπάρχει χρόνος.

Anna Wintour: «Για όλους εμάς που δουλεύουμε από το σπίτι, υπάρχουν θετικά;»-1
©Courtesy of Francesco Carrozzini

Και φυσικά με τον νέο χρόνο οι άνθρωποι αρχίζουν να ξανασκέφτονται τα πράγματα, όπως το ότι να μένεις σε μία πυκνοκατοικημένη πόλη σαν την Νέα Υόρκη, την οποία λατρεύω, είναι πολύ ακριβό για πολλούς. Ή η σημασία του να περνάμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας, κάτι που πριν ήταν δύσκολο για όσους δουλεύουν πολύ (όπως εγώ). Τώρα τα οικογενειακά δείπνα έχουν γίνει κανονικότητα – το ακούω ξανά και ξανά από φίλους που ποτέ δεν είχα χρόνο για τους εαυτούς τους. Ένας φίλος μου, ηθοποιός, διαβάζει παραμύθια στην εγγονή του μέσω βίντεο.

Πολλοί από εμάς παρατηρούν τις αλλαγές των εποχών όπως ποτέ άλλοτε. Ο γαμπρός μου, Francesco, για παράδειγμα, που είναι σκηνοθέτης συνήθιζε να ταξιδεύει συνέχεια για δουλειά. Από τον Μάρτιο είναι εδώ μαζί μας και περνάει τον χρόνο του φωτογραφίζοντας λουλούδια στον κήπο μας. Εμπνέεται από τον Irving Penn και τη φωτογραφία με το τριαντάφυλλο στο τεύχος Ιουνίου/ Ιουλίου της Vogue. Έχει στήσει και στούντιο στο σπίτι για να τυπώνει τις εικόνες. Είναι φανταστικές.

Anna Wintour: «Για όλους εμάς που δουλεύουμε από το σπίτι, υπάρχουν θετικά;»-2
©Courtesy of Francesco Carrozzini

Τι περίεργες μέρες. Μέσα σε όλο το άγχος και το στρες – και όσους έχασαν τη δουλειά τους ή τους αγαπημένους τους – υπάρχει μία αίσθηση προσαρμογής. Και κάποιες από τις αλλαγές είναι καλές. Είναι περισσότερο εμφανές για μένα, φυσικά, στη βιομηχανία της μόδας, που πλήττεται τόσο πολύ και χρειάζεται τη στήριξή μας. Μπορούμε να χειροκροτήσουμε για όσα συμβαίνουν και αλλάζουν. Η μόδα μιλάει χρόνια για αλλαγή και επιτέλους τώρα συμβαίνει. Αυτό ήταν και το θέμα συζήτησης στο Vogue Global Conversations της περασμένης εβδομάδας, με τους Kerby Jean-Raymond, Simon Porte, Francesco Risso και John Galliano. Όλοι σκέφτονται για το μέλλον με νέους τρόπους, και ακόμη και αν δεν πετύχουν όλοι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε ξανά και ξανά.

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε και νέα από τον Giorgio Armani, ο οποίος μετά την ακύρωση του σόου υψηλής ραπτικής το καλοκαίρι, θα δείξει τη συλλογή του τον Ιανουάριο στο Μιλάνο. Η κολεξιόν Privé θα παρουσιαστεί στα κεντρικά του Arman, στο Palazzo Orsini. Τι ευχάριστο για το Μιλάνο που υπέφερε τόσο από την πανδημία να βλέπει τις κολεξιόν του Armani ανεξαιρέτως εποχής, αντανακλώντας την άποψη του Giorgio ότι η βιομηχανία πρέπει να ανταποκριθεί στην κρίση με τη δημιουργία διαχρονικών κομματιών. Επικροτώ αυτά που κάνει και ξέρω ότι το ίδιο κάνουν και υπόλοιποι της βιομηχανίας μας. Πώς θα εξελιχθούν οι νέες κολεξιόν; Πώς θα παρουσιαστούν; Σίγουρα όχι όπως παλιά, και είμαι τόσο ενθουσιασμένη για αυτό.

Read more at vogue.com