moon-shoe-το-ακριβότερο-sneaker-που-πουλήθηκε-ποτέ-103095
©Unrah/Jones | courtesy Sotheby's

Εσείς πόσα χρήματα θα ξοδεύατε για ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια; Ο Καναδός επενδυτής και συλλέκτης αυτοκινήτων Miles Nadal πρόσφατα κατέθεσε το ποσό των 437.500 δολαρίων για το «Moon Shoe», ένα ζευγάρι χειροποίητων running αθλητικών του 1972 που φέρουν τη σχεδιαστική υπογραφή του συνιδρυτή της Nike και προπονητή στίβου, Bill Bowerman. 

Moon Shoe: Το ακριβότερο sneaker που πουλήθηκε ποτέ-1
©Unrah/Jones | courtesy Sotheby’s

Η πώληση οργανώθηκε διαδικτυακά από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με την Stadium Goods και το «Moon Shoe» είναι πλέον το ακριβότερο ζευγάρι sneakers πουν έχει πουληθεί ποτέ σε ανοικτή δημοπρασία. Είχε προηγηθεί μια πρώτη κλειστή δημοπρασία 99 σπάνιων ζευγαριών αθλητικών την οποία επίσης αγόρασε ο Nadal. Το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης sneakers σε ανοικτή δημοπρασία είχε σημειωθεί το 2017, όταν ένα ζευγάρι Converse υπογεγραμμένα από τον Michael Jordan, το οποίο είχε φορέσει ο θρυλικός παίκτης στον τελικό του μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1984, πουλήθηκαν στην τιμή των 190.373 δολαρίων στην Καλιφόρνια. 

Ένα από τα πρώτα μοντέλα της Nike Inc, το «Moon Shoe» αναπτύχθηκε για τους δρομείς των δοκιμαστικών αγώνων των Ολυμπιακών του 1972. Για την σχεδιαστική ιστορία, ο Bowerman εμπνεύστηκε την επαναστατική σόλα των πρώτων Nike, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το «Moon Shoe», παίζοντας με το οικογενειακό τηγάνι για βάφλες. 

Εν καιρώ athleisure, η υψηλή τεχνολογία και το design φέρνουν τα sneakers στην κορυφή του παγκόσμιου καταναλωτικού ενδιαφέροντος και τα αθλητικά παπούτσια έχουν σήμερα το δικό τους «χρηματιστήριο», όπως το stockx.com, όπου γίνονται αγορές και πωλήσεις. Όσο για τον Nadal, o νέος ιδιοκτήτης του «Moon Shoe» σχεδιάζει να παρουσιάσει το ακριβότερο ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών, μαζί με τα υπόλοιπα 99 vintage ζευγάρια, στο ιδιωτικό του μουσείο στο Τορόντο του Καναδά.