Το πρωί της 6ης Νοεμβρίου 2020 ήταν ιστορικό για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Εκατοντάδες πολίτες πέρασαν τη μεγάλη είσοδο του κτιρίου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αναζήτησαν τα βιβλία αυτά που θα τους κρατούσαν συντροφιά στην καραντίνα που ξεκινούσε την επόμενη ημέρα με απροσδιόριστη διάρκεια. Όταν το γενναιόδωρο φως που λούζει καθημερινά τα πολλά παράθυρα του χώρου έδωσε τη θέση του στο σκοτάδι, ο απολογισμός των δανεισμών έφτασε σε τετραψήφιο αριθμό. «Εκεί καταλάβαμε ότι το βιβλίο θα αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης για το δύσκολο διάστημα που ξημέρωνε κι ότι έπρεπε να σκεφτούμε διαφορετικά», αναφέρει η Ασπασία Τασιοπούλου, Βιβλιοθηκονόμος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της βιβλιοθήκης και ξετυλίγει την ιστορία ενός πραγματικού κοσμήματος για τη Βέροια και την Ελλάδα. Από την μετεγκατάσταση του 1999 και τη βράβευση από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, μέχρι τις καινοτόμες δράσεις που τιμήθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών και ένα αυθεντικό delivery γνώσης.

Η βιβλιοθήκη στεγάστηκε αρχικά σε έναν μικρό χώρο, στο παλιό Δημαρχείο της πόλης, φιλοξενήθηκε στη συνέχεια, για αρκετά χρόνια, σε ενοικιαζόμενους χώρους και το 1999 εγκαταστάθηκε στο ιδιόκτητο κτήριο της οδού Έλλης, ένα κτήριο υψηλών προδιαγραφών με πλήρως αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό κατάλογο, πλούσιο ψηφιακό αποθετήριο μνήμης, στούντιο ηχογράφησης, δυνατότητα live streaming αναμεταδόσεων, υπαίθριο αναγνωστήριο για τη μετά-covid εποχή και άλλα πολλά. Ήταν σπουδαία υπόθεση αυτή η μετεγκατάσταση. Άλλαξε την ιστορία της.
Όπως και η βράβευση από το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates» το 2010 με το Βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση». Βραβείο ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τη δημιουργική χρήση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσότερων από 180 χιλιάδων ανθρώπων. Παράσημο στην ιστορία μας, για το οποίο δούλεψαν σκληρά ο Ιστορικός κ. Γιώργος Χιονίδης (τ. Πρόεδρος του ΔΣ) ο κ. Γιάννης Τροχόπουλος (τ. Διευθυντής) και ο Διευθυντής κ. Αντώνης Γκαλίτσιος. Αμέσως μετά τη βράβευση η βιβλιοθήκη έγινε πόλος έλξης πολλών επισκεπτών. Για να καταλάβεις, πολλά τουριστικά γραφεία στην Ελλάδα, στα εκδρομικά προγράμματα που αφορούσαν στην περιοχή μας είχαν ως «αξιοθέατο» τη βιβλιοθήκη μας. Έρχονταν άνθρωποι από διάφορες περιοχές της χώρας για να δουν από κοντά το «στολίδι της Βέροιας». Κανονικός τουριστικός προορισμός.
Σήμερα μπορεί να βρει κανείς μέσα της μία πλούσια συλλογή 160.000 τεκμηρίων (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά) με θεματικές γύρω από τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τη θρησκεία, τις κοινωνικές επιστήμες, τη γλωσσολογία, τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά, την τεχνολογία, τις Τέχνες, τη λογοτεχνία, τη ρητορική, την ιστορία, τη γεωγραφία, παιδικά βιβλία και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει ένας αναγνώστης την πόρτα της και να μη βρει αυτό που ψάχνει. Αλλά ακόμα και να μην έχεις τη δυνατότητα να περάσεις την πόρτα της μπορείς να βρεις ηλεκτρονικά (http://medusa.libver.gr) σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί μαζί με φωτογραφίες, κάρτες και προφορικές ανθρώπινες ιστορίες. Σπουδαίο υλικό.