politicult-τι-θα-έκανες-αν-έχανες-όλα-όσα-εκτιμο-157437

Οι μοναδικές στιγμές που κάνω διάλειμμα από τη σειρά Schitt’s Creek, είναι για να κουρδίσω το κόκκινο κουτί που παίζει χριστουγεννιάτικη μελωδία και μέσα έχει θεσπέσια εγγλέζικα shortbread butter cookies (ή για την καθιερωμένη βόλτα στο ψυγείο). Δεν περίμενα ποτέ μία σειρά με τέτοιο τίτλο να μoυ φτιάξει τη διάθεση και την ατμόσφαιρα στο σπίτι. Να με κάνει να γελάσω και να συγκινηθώ ταυτόχρονα.

Μέσα σε 6 σεζόν, που καταβροχθίζεις, εκτυλίσσεται η σουρεαλιστική ιστορία μιας οικογένειας υπερφίαλων εκατομμυριούχων, που έχασαν τα πάντα σε μία ημέρα και αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στο φτηνό motel μιας αγροτικής πόλης, στη μέση του πουθενά, με το αστείο όνομα (και πράγμα στην περίπτωση) Schitt’s Creek, που είχαν αγοράσει δώρο για πλάκα στο γιο τους, παλιότερα, για τα 16 του χρόνια. Η πόλη δεν έχει καμία αξία (γι’ αυτό και τους την άφησε η εφορία σαν περιουσιακό στοιχείο).

Μέσα από την καθημερινότητά τους, στο μοναδικό καφέ με τους λαϊκούς κακοντυμένους κατοίκους που τους συμπαραστέκονται, παίρνουμε μαθήματα τηλεοπτικής κωμωδίας, που είναι γεμάτη ειλικρίνεια. Τη δημιούργησαν οι πατέρας και γιος Εugene και Dan Levy – που πρωταγωνιστούν κιόλας- όταν αναρωτήθηκαν τι θα έκαναν στη ζωή τους οι Καρντάσιανς αν έβλεπαν τον γυαλιστερό τους κόσμο να καταρρέει, αν έχαναν όλη τους την περιουσία ξαφνικά.

Politicult: Τι θα έκανες αν έχανες όλα όσα εκτιμούσες ξαφνικά;-1
©NETFLIX
1/2
Native Share

Ανάμεσα στα κλισέ όπου οι πρώην πλούσιοι Rose, βλέπουν αφ’ υψηλού τους απλοϊκούς κατοίκους και τα χτενίσματα τους και εκείνοι αντίστοιχα τους πλούσιους για την έλλειψη γνώσεων για το πως είναι η πραγματική ζωή, οι χαρακτήρες εξελίσσονται και δένεσαι μαζί τους.

Τι θα κάναμε λοιπόν κι εμείς αν χάναμε ξαφνικά τα πάντα; Αν μας πέταγαν στα βαθιά χωρίς να ξέρουμε να κολυμπάμε; Κάπως έτσι δεν αισθανόμαστε όλοι μας, το 2020; Tη χρονιά που πέσαμε από τα σύννεφα; Που ζήσαμε από θλιβερές έως σουρεαλιστικές καταστάσεις. Που όλοι έχουμε χάσει κάτι και αναγκαστήκαμε να πάρουμε μαθήματα ζωής.

Όπως οι ήρωες του Schitt’s Creek, έχουμε εμπεδώσει το ηθικό δίδαγμα πως τα υλικά αγαθά δεν έχουν πραγματική αξία στις δύσκολες στιγμές. Θυμηθείτε πως βλέπαμε τη γκαρνταρόμπα μας τις πρώτες ημέρες του lockdown. Μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα αλλά οι ουσιαστικές σχέσεις, η οικογένεια, τα παιδιά μας, οι φίλοι και η ειλικρινής επικοινωνία με τους ανθρώπους μας έσωσαν.

Είναι ανακουφιστικό να παίρνεις αυτό το μάθημα ηθικής μέσα από την τηλεόραση. Το ίδιο μέσο που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο σε παραπλανεί μέσα από την ανήθικη ηθική των reality. Mε πρωταγωνιστές φτιασιδωμένα “είδωλα” από σιλικόνη και στρας που σαχλαμαρίζουν σε ένα κόσμο που τα παιδιά μας πια θέλουν όταν μεγαλώσουν να γίνουν YouTubers.

Politicult: Τι θα έκανες αν έχανες όλα όσα εκτιμούσες ξαφνικά;-2
©NETFLIX
2/2
Native Share

Σε μία καθημερινότητα όπου τρέχαμε σαν μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι χωρίς να καταλαβαίνουμε – και χωρίς να μας νοιάζει – πραγματικά που πάμε και που ζούμε, αρχίσαμε να τρώμε χαστούκια σαν την οικογένεια των Rose. Eίναι δύσκολο να αποδεχτούμε όλες τις δυσκολίες της ζωής. Οι κακές στιγμές μπορεί να είναι σκληρές, αλλά μας βοηθάνε να αναπτυχθούμε και να εκτιμήσουμε τις καλές στιγμές ακόμα περισσότερο.

Στα δύσκολα λοιπόν, πρέπει να συμπεριφερθούμε σαν εκείνους. Να διεκδικήσουμε αληθινούς φίλους, αγάπη και ουσιαστική επικοινωνία με τους ανθρώπους για να μην πέφτουμε στις κενές παγίδες του πλούτου, τα χιλιάδες “κλικ” και likes. Ποιος ολοκληρωμένος άνθρωπος νοιάζεται για το τι λένε στο “twitter”;

Πόσο καλύτερο είναι να έχεις λίγους ανθρώπους που τους νοιάζεσαι και σε νοιάζονται από το να έχεις χιλιάδες άτομα που απλά αναγνωρίζουν το όνομα σου! Και πόσο κλισέ είναι όλα τα παραπάνω και αυτονόητα. Πόσες φορές δεν έχουμε χιλιοπεί και χιλιογράψει όλα τα παραπάνω – με κορύφωση το“ η υγεία πάνω από όλα”, που φέτος παίρνει τη μεγαλύτερη του εκδίκηση.

Ωραίες λοιπόν αυτές οι φιλοσοφίες, αλλά να τις πιστεύαμε κιόλας.

Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι, στο οποίο δεν είμαστε προγραμματισμένοι. Συνήθως ό,τι καλό έχουμε το θεωρούμε δεδομένο. Αναγνωρίζουμε την αξία του μόνο όταν το χάσουμε.

Το μόνο σίγουρο και θετικό είναι πως μία σειρά με μεγάλη ψυχή (και πολλά βραβεία Emmy) που διαχειρίζεται με τόση βιρτουοζιτέ την αλήθεια, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Έστω και για αυτά τα 25 λεπτά που αντιστοιχούν στη διάρκεια κάθε επεισοδίου, που μου θυμίζουν την περίφημη ατάκα του Andy Warhol.

“Στο μέλλον ο καθένας θα είναι παγκοσμίως διάσημος για δεκαπέντε λεπτά”. Ας είναι λοιπόν και για λίγα παραπάνω ευγνώμων…

Διαβάστε επίσης | Prom Queen: Η σημασία της επικοινωνίας -και- στο online dating

MHT