ναι-το-2020-είχε-και-ευχάριστες-ειδήσεις-15-155556
©Getty Images

Το να ψάχνει κανείς μια αισιόδοξη νότα στο 2020 μπορεί να μοιάζει αδιανόητο, γεμάτη όπως ήταν αυτή η χρονιά – και ακόμα είναι – με κάποιες από τις πιο challenging ειδήσεις που έχουμε ακούσει ποτέ. Και όμως, ανάμεσα στις δυσκολίες και τις αναταραχές που περάσαμε αυτό το χρόνο, είτε το πιστεύετε είτε όχι, έχουν συμβεί παράλληλα και πολλά ευχάριστα πράγματα.

Αν και για το μεγαλύτερο διάστημα έμοιαζε λες και ο χρόνος είχε σταματήσει να κυλάει εν μέσω της θλίψης, της απώλειας και της αγωνίας για την πανδημία ή του συνεχιζόμενου αγώνα για το κίνημα του Black Lives Matter και την LGBTQ + κοινότητα, την κλιματική αλλαγή, την αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας, την ανάγκη για προσιτή υγειονομική περίθαλψη και τόσα άλλα… επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι, ακτιβιστές και καθημερινοί ήρωες συνέχισαν να επιτυγχάνουν σπουδαίες νίκες.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, η θριαμβευτική νίκη του Joe Biden στις αμερικανικές εκλογές και τα σπουδαία βήματα προς την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του Covid-19, έχουν απαλύνει την παγκόσμια απαισιοδοξία και έχουν αποδείξει ότι υπάρχει πραγματικά ελπίδα για τη χρονιά που έρχεται. Οπότε πριν χαρίσουμε στο κακό μας mood ακόμη περισσότερα #worstyearever posts και memes για το πόσο θέλουμε να ξεχάσουμε το 2020, ας θυμηθούμε για μια στιγμή τις πιο αισιόδοξες ιστορίες και τίτλους ειδήσεων από όλο τον κόσμο που αποκατέστησαν την πίστη μας στην ανθρωπότητα και κράτησαν την ελπίδα ζωντανή.

Η Kamala Harris έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών

Η ελπίδα και η ενότητα θριάμβευσαν τον Νοέμβριο καθώς ο Joe Biden κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αλλά ποιος έγραψε πραγματικά ιστορία; Η Kamala Harris, η πρώτη γυναίκα, η πρώτη Μαύρη και η πρώτη Asian – American εκλεγμένη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. “Ενώ μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το γραφείο, δεν θα είμαι η τελευταία’’, δήλωσε η 56χρονη Harris στη νικητήρια ομιλία της. ‘’Κάθε κοριτσάκι που παρακολουθεί απόψε, βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα με δυνατότητες”. Η ίδια ηγείται μιας σειράς από πρωτιές, από την Sarah McBride που εκλέχθηκε ως η πρώτη transgender γερουσιαστής μέχρι την Jen O’Malley Dillon, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που διεύθυνε μια νικηφόρα προεδρική εκστρατεία Δημοκρατικών και ήταν υπεύθυνη για ρεκόρ αριθμού LGBTQ+ ατόμων που εκλέχθηκαν στο Κονγκρέσο. Για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η νίκη Biden-Harris ήρθε σαν ένα τεράστιο boost έπειτα από μια από τις δυσκολότερες χρονιές.

Ναι, το 2020 είχε και ευχάριστες ειδήσεις! 15 αισιόδοξα νέα που αξίζει να γνωρίζετε-1
©Getty Images

Η οικογένεια Obama μίλησε στη τάξη του 2020 με ένα κοινό μήνυμα ελπίδας

Μια κοινωνική ομάδα που επηρεάστηκε περισσότερο από την πανδημία ήταν οι φοιτητές. Αντί για ένα ενθουσιώδες ξεκίνημα προς την ενηλικίωση, οι νέοι πέρασαν τους πρώτους μήνες μακριά από το σπίτι μόνοι και σε καραντίνα μέσα σε φοιτητικές εστίες, χωρίς να μπορούν να γιορτάσουν την αποφοίτηση τους και όντας αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη αγορά εργασίας – όποτε την πλησίαζαν. Τι ήρθε να τα αντισταθμίσει όλα αυτά; To YouTube Originals κυκλοφόρησε το Dear Class of 2020, μια virtual τελετή ορκωμοσίας που συγκέντρωσε ξεχωριστούς ηγέτες και καλλιτέχνες με στόχο να τιμήσουν τους απόφοιτους και τις οικογένειες τους. Το γεμάτο αστέρια cast περιλαμβάνει την Malala, την Condoleezza Rice, την Beyoncé και τον Barack Obama, ο οποίος είπε στους φοιτητές, ‘’Αν πρόκειται να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές…τότε θα πρέπει να το κάνουμε μαζί. Να είστε λοιπόν παρόντες στους αγώνες του άλλου. Και να υπερασπίζεστε τα δικαιώματα του.’’ Πραγματικά εμψυχωτικό.

Ένα νέο υπερ-ένζυμο που τρώει πλαστικό και μπορεί να αποικοδομήσει τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης σε ώρες αντί για αιώνες

Παρότι αντιμετωπίζουμε μια αδιαμφισβήτητα καταστροφική ασθένεια, υπήρξαν ενδείξεις ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά μας εξαιτίας του Covid-19 έφερε στην επιφάνεια ορισμένα περιβαλλοντικά οφέλη· πολλές χώρες ανέφεραν ότι είχαν καθαρότερο αέρα και παραλίες, και λιγότερη κίνηση στους δρόμους κατά τη διάρκεια του lockdown. Και παρόλο που το μακροπρόθεσμο impact για τον πλανήτη έμοιαζε να είναι πολύ μικρό από τη στιγμή που τελείωσε το πρώτο lockdown, υπήρξε μια ακόμη σημαντική – αλλά χωρίς να έχει λάβει σχεδόν καθόλου προσοχή – εξέλιξη στον κόσμο της επιστήμης. Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ έχει κατασκευάσει ένα νέο περ-ένζυμο που καταναλώνει πλαστικό με το όνομα PETase, το οποίο αναπτύχθηκε από ένα plastic-eating έντομο, που ανακαλύφθηκε σε ένα κέντρο διαχείρισης αποβλήτων στην Ιαπωνία το 2016, και είναι ικανό να διαλύσει το πιο κοινό θερμοπλαστικό – κάτι που συνήθως διαρκεί εκατοντάδες χρόνια – σε λίγες μόνο μέρες. Μπορείτε να ενθουσιαστείτε με αυτά τα νέα.

Ναι, το 2020 είχε και ευχάριστες ειδήσεις! 15 αισιόδοξα νέα που αξίζει να γνωρίζετε-2
©Getty Images

Σπάνια και σχεδόν εξαφανισμένα ζώα αποφάσισαν να κάνουν comeback

Φέτος, είδαμε ζώα στα πρόθυρα της εξαφάνισης να επιστρέφουν και άγρια ​​ζώα να ευδοκιμούν σε περιοχές όπου οι τουρίστες συνήθως θα τα φόβιζαν ή θα κατέστρεφαν το περιβάλλον τους. Οι θαλάσσιες χελώνες στην Τυνησία έχουν νικήσει όλα τα προγνωστικά ενάντια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη ρύπανση από πλαστικό και την βαριά αλιεία, αυξάνοντας ραγδαία τον αριθμό τους στην περιοχή και συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην οικοσύστημα. Μπλε φάλαινες, είδος που βρίσκεται σε διακινδύνευση – και συγκεκριμένα 55 από αυτές – εντοπίστηκαν από ερευνητές στην Ανταρκτική σε μια περίοδο 23 ημερών, σε αντίθεση με μία μόνο φάλαινα που παρατηρήθηκε μέσα στην ίδια περίοδο το 2018. Οι λύκοι του Κολοράντο, που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, επέστρεψαν επίσης, ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα χάρη σε επιτυχημένα προγράμματα επαναφοράς τους στη φύση. Για πρώτη φορά εδώ και 3,000 χρόνια, επανεντάχθηκαν επίσης σε καταφύγιο στην Αυστραλία Διάβολοι της Τασμανίας. Και τέλος, οι αποικίες μελισσών της Παναγίας των Παρισίων, που στεγάστηκαν στις δοκούς του καθεδρικού το 2013 με στόχο την προώθηση της βιοποικιλότητας, βρέθηκαν να ακμάζουν ενώ θεωρείτο βέβαιο ότι δεν θα είχαν επιβιώσει από την καταστροφική πυρκαγιά του 2019.

Είδαμε ανάπτυξη-ρεκόρ στην χρήση ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως

Μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συνοψίζει πως το φαινόμενο Covid-19 ‘’βλάπτει αλλά δεν αναχαιτίζει’’ την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως, η οποία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών καθώς πλησιάζουμε τα τέλη του 2020. Τον περασμένο χρόνο, ένα αξιοσημείωτο 90% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποίησε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως την ηλιακή και την αιολική. Η έκθεση προβλέπει ότι ο πράσινος ηλεκτρισμός είναι έτοιμος να ξεπεράσει τον άνθρακα ως τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας μέχρι το 2025. Με όλο και μεγαλύτερο αριθμό επιλογών πράσινης ενέργειας για το σπίτι και τις επιχειρήσεις, ήρθε η ώρα να γίνουμε μέρος της πράσινης επανάστασης!

Ναι, το 2020 είχε και ευχάριστες ειδήσεις! 15 αισιόδοξα νέα που αξίζει να γνωρίζετε-3
©Getty Images

Ένας 99χρόνος άντρας συγκέντρωσε 33 εκατομμύρια λίρες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας τον Απρίλιο, ο Βρετανός βετεράνος πολέμου Captain Tom έκανε 100 φορές τον γύρο του κήπου του, φορώντας τα μετάλλια του και στηριζόμενος στον περιπατητήρα του σε μια προσπάθεια να μαζέψει 1,000 λίρες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τελικά συγκέντρωσε 33 εκατομμύρια. Οι προσπάθειες του τον έκαναν να κερδίσει το τίτλο του ιππότη, μια βιογραφική ταινία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε παραγωγή ενώ τον οδήγησαν να ηχογραφήσει και ένα cover του You’ll Never Walk Alone – φτάνοντας το Νο. 1 στα charts. Σήμερα, έχοντας κλείσει τα 100, ο Sir Tom έχει εγκαινιάσει μια νέα καμπάνια με το hashtag #WalkWithTom για να συγκεντρώσει χρήματα για την καταπολέμηση της μοναξιάς και την υποστήριξη όσων βρίσκονται σε πένθος. Όπως δήλωσε “Ο ήλιος θα ανατείλει ξανά επάνω σας, και τα σύννεφα θα φύγουν”.

Τα όνειρα ενός 11χρονου Νιγηριανού χορευτή μπαλέτου έγιναν πραγματικότητα

Ως μια απλή υπενθύμιση της χαράς και της ομορφιάς που υπάρχει στον κόσμο, ο 11 χρόνος χορευτής μπαλέτου Anthony Mmesoma Madu δημοσίευσε ένα βίντεο του εαυτού του να χορεύει στη βροχή στο Λάγος της Νιγηρίας το οποίο έγινε viral. Ο Anthony είναι ένας από τους 12 μαθητές του Leap of Dance Academy στο Λάγος, όπου τα μαθήματα μπαλέτου διδάσκονται δωρεάν από τον δάσκαλο Daniel Ajala Owoseni. Μετά την κυκλοφορία του βίντεο, ο Anthony έλαβε δεκάδες προσφορές για υποτροφίες σε διεθνείς ακαδημίες μπαλέτου και τον επόμενο χρόνο ετοιμάζεται να μετακομίσει στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτεί στο American Ballet Theater. Καταρρίπτοντας το στίγμα ότι το μπαλέτο είναι μόνο για τα κορίτσια, ο Anthony λέει ότι η επιτυχία του βίντεο τον βοήθησε να κάνει περισσότερους φίλους στην πόλη του. Και ενώ λαμβάνει επαίνους από όλο τον κόσμο, ένα ιδιαίτερα ενθουσιώδες σχόλιο ήρθε από την βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Viola Davis, η οποία αναδημοσίευσε το βίντεο με το caption: ‘’Our people can fly’’.

Ο αριθμός των γυναικών CEOs στη λίστα του περιοδικού Fortune 500 Companies ήταν ο υψηλότερος όλων των εποχών

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν ένα – λιγοστό – οκτώ τοις εκατό των CEOs που διευθύνουν τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες στις ΗΠΑ, ενώ λιγότερο από το ένα τοις εκατό των CEOs που βρίσκονται στη λίστα είναι Μαύροι. Ωστόσο, το 2020 εξακολουθεί να σημειώνει τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών CEOs που υπήρξε πότε στη λίστα με 37 θέσεις, ο οποίος ανέβηκε στις 40 κατά τους μήνες που ακολούθησαν την δημοσίευση της. Η Katharine Graham υπήρξε η πρώτη γυναίκα στη λίστα το 1972, όταν έγινε η Διευθύνων Σύμβουλος της Washington Post, μια διαδρομή που κατέγραψε η ταινία The Post, στην οποία την υποδύθηκε η Meryl Streep. Κάποιες άλλες από τις γυναίκες σε αυτή τη θέση είναι η Mary Barbara στην General Motors, η Sonia Syngal στην Gap Clothing και η Carol Tomé στην μεταφορική εταιρία UPS.

Η «κυκλική οικονομία» στο χώρο της μόδας ευδοκιμεί

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ellen MacArthur για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την έκθεση ανάκαμψης για τον Covid-19 τον Οκτώβρη, το 71% των καταναλωτών εκφράζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα second-hand ρούχα, με το 54% των ηγετών στον κόσμο του sustainable fashion να αναφέρουν αύξηση στο ενδιαφέρον των καταναλωτών για περιβαλλοντικά ευσυνείδητες πρακτικές από την αρχή της πανδημίας. Επιχειρήσεις μεταπώλησης όπως το Depop και το Vestiaire Collective σημείωσαν αύξηση στις πωλήσεις τους κατά 150% στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι καθώς και αύξηση 54% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάϊο. Η έκθεση ανάκαμψης συγκεκριμένα αναφέρει: ‘’Σε σύγκριση με μια καινούργια, μια second hand αγορά μπορεί να εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 1 κιλό απορριμμάτων, 3.040 λίτρα νερού και 22 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.’’

Έγινε ένα τεράστιο βήμα για τον τερματισμό της πρακτικής του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Τον Μάϊο, το Σουδάν ποινικοποίησε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ορίζοντας ποινή 3 ετών για όσους εφαρμόζουν αυτή την πρακτική, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία, λοιμώξεις, όπως επίσης και επιπλοκές κατά τον τοκετό και αυξημένο κίνδυνο θανάτου των νεογέννητων. Σύμφωνα με την Unicef, το Σουδάν είναι μια από τις 8 χώρες όπου ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των γυναικών και κοριτσιών υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό. Παρά το νέο νόμο, πολλοί φοβούνται ότι η πρακτική θα συνεχιστεί υπογείως, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των γυναικών. Τουλάχιστον όμως, ο νόμος δημιουργεί την ελπίδα ότι περισσότερες γυναίκες θα μιλήσουν ανοιχτά για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων στο Σουδάν, όπου ακόμα και η συζήτηση γύρω από το θέμα παραμένει ένα τεράστιο ταμπού.

Η επιτυχία της εκστρατείας Global Period Poverty

Χάρη στο ακούραστο έργο νέων ακτιβιστών όπως η Amika George, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Free Periods, δωρεάν προϊόντα γυναικείας υγιεινής γίνονται πλέον διαθέσιμα από την κυβέρνηση για κορίτσια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον φετινό Ιούνιο, η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern, ακολούθησε, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση της θα πληρώσει για προϊόντα περιόδου στα σχολεία σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί το φαινόμενο του «period poverty», εξαιτίας του οποίου κορίτσια σε όλο τον κόσμο χάνουν μαθήματα τις ημέρες της περιόδου τους λόγω του απαγορευτικού κόστους των ειδών γυναικείας υγιεινής.

Ο γάμος ομοφυλοφίλων έγινε νόμιμος σε πολλές χώρες

Ο πρώτος gay γάμος στη Βόρειο Ιρλανδία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Τον Μάιο, η Κόστα Ρίκα νομιμοποίησε τον γάμο ομοφυλοφίλων και έγινε η πρώτη χώρα στην Κεντρική Αμερική που έκανε αυτό το βήμα. Η Ταϊλάνδη ενέκρινε το προσχέδιο για το Σύμφωνο Αστικής Συμβίωσης. Επιπλέον, gay ζευγάρια στην Ταϊλάνδη θα μπορούν να προχωρήσουν σε υιοθεσίες. Το Σεπτέμβρη, και ύστερα από τριετή μάχη, ένα gay ζευγάρι στην Κροατία έγινε το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι ανάδοχων γονέων στην χώρα, καλωσορίζοντας στην οικογένεια τους δύο παιδιά. Ο Πάπας Φραγκίσκος βρέθηκε επίσης στα πρωτοσέλιδα, υποδεικνύοντας μια σημαντική πρόοδο για το καθολικό δόγμα, το οποίο εξακολουθεί να υπαγορεύει πολλούς από τους νόμους παγκοσμίως γύρω από τα LGBTQ δικαιώματα. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι ‘’είναι παιδιά του Θεού και έχουν δικαίωμα σε μια οικογένεια […] Αυτό που πρέπει να δημιουργήσουμε είναι ένας νόμος για την αστική ένωση’’.

Ναι, το 2020 είχε και ευχάριστες ειδήσεις! 15 αισιόδοξα νέα που αξίζει να γνωρίζετε-4
©Getty Images

Απαγορεύτηκαν οι ονομαζόμενες θεραπείες μετατροπής σε πολλές χώρες και πόλεις

Αυτή τη χρονιά, οι «θεραπείες μετατροπής», οι οποίος αντιμετωπίζουν την μη-ετεροφυλοφιλία ως διαταραχή και επιδιώκουν να αλλάξουν την σεξουαλικότητα ή την ταυτότητα φύλου των LGBTQ+ ατόμων μέσα από μεθόδους που περιγράφονται ευρέως ως «επικίνδυνες» απαγορεύτηκαν στην Γερμανία και την Αλβανία, σε πόλεις όπως η Πόλη του Μεξικό και στη Πολιτεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Ο Boris Johnson εργάζεται επίσης πάνω στην απαγόρευση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλώντας την πρακτική «αποτρόπαια», ενώ το Facebook και το Instagram δεσμεύτηκαν να εμποδίσουν την προώθηση τέτοιου είδους ‘’θεραπειών’’ στις πλατφόρμες τους.

Ένας ποδοσφαιριστής ηγήθηκε μιας πολιτικής εκστρατείας για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο επιθετικός της Manchester United Marcus Rashford πίεσε με επιτυχία την κυβέρνηση να δεσμεύσει 400 εκατομμύρια λίρες για την παροχή δωρεάν σχολικής υποστήριξης για τα γεύματα τους σε παιδιά οικογενειών που παλεύουν οικονομικά. Ο Rashford πρωτοστάτησε σε μια ξεχωριστή εκστρατεία, η οποία έλαβε πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές στο αίτημα υπέρ των δωρεάν σχολικών γευμάτων. Η εκστρατεία του υπήρξε ο καταλύτης για δεκάδες κοινότητες σε όλη τη χώρα που είδαν ντόπιους εθελοντές να παραδίδουν πακέτα φαγητού σε οικογένειες που το είχαν ανάγκη κατά τη διάρκεια των σχολικών εορτών.

Έχουμε (σχεδόν) εμβόλιο κατά του Covid-19

Και τέλος, τα καλά νέα που όλοι περιμέναμε. Μετά από μήνες δοκιμών, οι φαρμακευτικές εταιρίες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι ένα από τα 11 εμβόλια που βρίσκονται στα τελικά στάδια δοκιμών έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει περισσότερο από 90% των ανθρώπων να προσβληθούν από Covid. Με μια βρετανική εφημερίδα να το περιγράφει ως ένα ακόμη τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα, το εμβόλιο θα μπορεί να διανεμηθεί στους πιο ευάλωτους πριν από τα Χριστούγεννα, δίνοντας προτεραιότητα στους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους οίκων ευγηρίας και τους εργαζόμενους στην νοσοκομειακή περίθαλψή. Μια απίστευτη ημέρα για την επιστήμη, αφού πρόκειται για το γρηγορότερο εμβόλιο στην ιστορία που περνάει από τη διαδικασία του brainstorming σε ένα, από ότι όλα δείχνουν, δραστικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης | 7 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την Beyoncé

MHT