the-vibe-το-μεγάλο-reality-της-πολιτικής-και-της-αισ-154311
©Konstantinos Fidanis

Θα παρακολουθείτε, υποθέτω, το συνεχιζόμενο υπέρ-θέαμα των πρόσφατων αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Αν δεν ήταν το μεγαλύτερο reality show της εποχής μας, θα ήταν σίγουρα άξιο μιας ή και περισσότερων σεζόν σε μορφή series στο Netflix, το Hulu ή το HBO. Οι Αμερικανοί είναι natural born διασκεδαστές και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η χώρα που επινόησε τη showbiz και βρήκε πρόσφορο έδαφος η reality TV.

Δεν νομίζω ότι θα ήθελα να είμαι casting director σε αυτό το πολιτικό reality, αν όχι πολιτικό δράμα χαρακτήρων. Το σίγουρο είναι ότι στην περίπτωση του δεύτερου, δεν θα αναζητούσα επαγγελματίες ηθοποιούς για να ενσαρκώσουν τις δύο Πρώτες Κυρίες της εξερχόμενης κυβέρνησης Trump. Αντιθέτως, θα έκανα μια γερή πρόταση σε αμφότερες, για να παραμείνουν και να ερμηνεύσουν τον εαυτό τους: τη Melania, την επίσημη απερχόμενη FLOTUS, και την Ivanka, την ουσιαστική First Lady και First Daughter των τελευταίων τεσσάρων ετών. Δύο γυναίκες αψεγάδιαστες. Βγαλμένες από μια soap opera διαρκείας, όπου καθώς τα χρόνια περνούν, οι φυσιογνωμίες καλυτερεύουν και οι οδοντοστοιχίες παραμένουν εκτυφλωτικές. Όπου ο προσωπικός ανταγωνισμός τους δεν υστερεί σε τίποτα από άλλες ιστορικές έχθρες, όπως εκείνης της Krystle και της Alexis στο Ντένβερ. Όπου δεν φαίνεται να μένει χώρος και χρόνος για μια αυθεντική ανθρώπινη στιγμή, χωρίς σκηνοθεσία και κάποιο σκοπό.

Όχι ότι δεν γίνονται και κάποιες προσπάθειες σε σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα. Η Melania, π.χ. θα μπορούσε να αισθάνεται αδικημένη. Αν και υπάρχει αρκετό φωτογραφικό υλικό από επισκέψεις της σε σχολεία κατά τη θητεία της ως FLOTUS, ως μέρος της καμπάνιας Be Best που λάνσαρε η ίδια πριν δύο χρόνια, ο αμερικανικός τύπος μεταδίδει ότι η εκστρατεία, που είχε στόχο να αναπτύξει προγράμματα για νέους, είχε τελικά αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Για την ώρα, λοιπόν, τα ρεπορτάζ γύρω από τη κυρία Trump εστιάζουν στο αν μετά την επίσημη έξοδο της από το 1600 Pennsylvania Avenue θα επιστρέψει στο χρυσοποίκιλτο, τριώροφο, συζυγικό penthouse στο Trump Tower της Πέμπτης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη ή θα προτιμήσει να αλλάξει ρότα – προσωπική και αισθητική.

Γιατί, ως γνωστόν, η αισθητική πάντα καταφέρνει να αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες προσωπικές μας επιλογές. Όπως στο Trump penthouse, εκεί που δεσπόζει το χρυσό, το μάρμαρο, οι βαριοί κρυστάλλινοι πολυέλαιοι και τα αγάλματα με θεματολογία από την ελληνική μυθολογία. Ένας οικογενειακός χώρος που δεν αποπνέει κάποιου τύπου ζεστασιά, που δεν παραπέμπει στο γέλιο του Barron Trump όταν ήταν μικρότερος ή τις ενδεχόμενες αταξίες ενός ζωηρού, αγαπημένου κατοικίδιου.

Από την άλλη, η Ivanka, χτίζει χρόνια τώρα το προφίλ της σύγχρονης, empowered γυναίκας, συζύγου, μητέρας και επαγγελματία – που βέβαια καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με το κορίτσι κάποιας διπλανής πόρτας. Όμως, παρά τις επίμονες προσπάθειες της, οι οποίες συνοδεύονται συχνά από οικογενειακά στιγμιότυπα που την παρουσιάζουν ανάμεσα στον σύζυγο της Jared Kushner και τα τρία παιδιά τους, η ιστορία κεντράρει σήμερα στον ιδιαίτερο – και αμφιλεγόμενο, για πολλούς, στην πράξη – ρόλο που απέκτησε ξεκινώντας το 2017, ως ανώτερη advisor του πατέρα της, Donald. Σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ από τον χώρο του λεγόμενου σκανδαλοθηρικού τύπου, η First Daughter ζητάει επίμονα από τον πατέρα της να αποδεχθεί την ήττα του στις πρόσφατες εκλογές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την δική της προετοιμασία ως μέλλουσας υποψήφιας «πρώτης ένοικου» του Λευκού Οίκου. Κάτι το οποίο θα σήμαινε ότι αυτό το reality μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ένα από τα μακροβιότερα όλων των εποχών.

Διαβάστε επίσης | The Vibe: Θα τα ξαναπούμε, Bernard