the-x-file-πώς-να-αντιμετωπίσετε-το-manterrupting-319215
©Getty Images

Το έχω δει να συμβαίνει σε διάφορες συσκέψεις. Μια από τις λίγες γυναίκες που συμμετέχουν ξεκινάει να μιλάει. Ενας άνδρας παρεμβαίνει ξαφνικά. Δεν θέλει ακριβώς να της εξηγήσει κάτι που ξέρει (mansplaining), τη διακόπτει γιατί θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά πειστική ή περιγραφική, δεν «τραβάει» και άρα ως από μηχανής Θεός σπεύδει «να τη σώσει». Είναι μια αχρείαστη παρεμβολή κι έχει όνομα: manterrupting.

Στην προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία έγινε αυτήν την εβδομάδα κάτι ανάλογο με τον πιο άγαρμπο τρόπο. Ο φωτογενής Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ εισέβαλε στη σκηνή στη διάρκεια ραδιοφωνικού ντιμπέιτ στο σταθμό France Info για να ξελασπώσει, υποτίθεται, την κεντρική υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές της Κυριακής, Βαλερί Χαγιέ. «Συγνώμη για την επιδρομή στη σκηνή», είπε απευθυνόμενος στο κοινό, ενώ η Χαγιέ τον παρακολουθούσε εμβρόντητη, αλλά «είναι σημαντικό να απευθυνθώ στους νέους ανθρώπους και να ενθαρρύνω τη Βαλερί».

Η Χαγιέ δεν τα έχει πάει καλά στην προεκλογική περίοδο αφού δεν έχει καταφέρει να ενισχύσει τα ποσοστά του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ακροδεξιά θα σαρώσει. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα της υποψήφιας, αλλά του ίδιου του Γάλλου προέδρου. Κι όμως ο Αττάλ δεν έσπευσε να σώσει τον Μακρόν αλλά την Χαγιέ. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αττάλ, από την αριστερή Μανόν Ομπρί ως την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν άδραξαν την ευκαιρία και υπερασπίστηκαν τη Χαγιέ, καταγγέλλοντας την πατερναλιστική συμπεριφορά του πρωθυπουργού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη διεθνή πολιτική σκηνή και αλλού. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, συνήθιζε να διακόπτει ασταμάτητα την τότε Γερουσιαστίνα Κάμαλα Χάρις κι ο προϊστάμενός του Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται κάτοχος του σχετικού παγκοσμίου ρεκόρ, αφού είχε διακόψει την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον 55 συναπτές φορές.

Θρυλική είναι εξάλλου στο χώρο της σόουμπιζ η διακοπή της Τέιλορ Σουίφτ από τον Κάνιε Ουέστ στα βραβεία VMA το 2009. Την ώρα που η Σουίφτ εκφωνούσε συγκινημένη την ευχαριστήρια ομιλία της για το βραβείο καλύτερου βίντεο κλιπ που απονεμήθηκε στο ύμνο των εφηβικών ερώτων «You belong to me», ο Ουέστ της έκλεψε το μικρόφωνο για να διακηρύξει ότι κανονικά το βραβείο έπρεπε να πάρει η Μπιγιονσέ. Στο επίμαχο στιγμιότυπο η Τέιλορ εμφανίζεται να τον κοιτάει σιωπηλή και στενοχωρημένη ενώ η κάμερα καταγράφει την έκρηξη της ίδιας της Μπιγιονσέ («Οχι Κάνιε!»). Για την υπόθεση είχε κάνει δηλώσεις αποδοκιμασίας ακόμη και ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Έρευνες λένε ότι οι άνδρες μιλούν 75% παραπάνω από τις γυναίκες στις συνεδριάσεις και έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να διακόψουν μία γυναίκα ή ένα άνδρα. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει ο σχετικός όρος και όχι ο ανάποδος: κανείς δεν παραπονέθηκε ποτέ για womanterrupting. Πριν από 7 χρόνια είχε δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή στο κινητό που κατέγραφε τις φορές που διακόπτεται η ομιλία μίας γυναίκας με βασικό επιχείρημα ότι συχνά οι άνδρες δεν αντιλαμβάνονται ότι το κάνουν. Το Woman Interrupted δεν υπάρχει πια στο App store. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα.

Οταν η Μπιγιονσέ το 2009 πήρε το επόμενο βραβείο της κι επειδή ένιωσε ότι φιμώθηκε η Τέιλορ Σουίφτ, την ξαναφώναξε στη σκηνή για να ολοκληρώσει την ομιλία που είχε διακόψει ο Κάνιε Ουέστ. Αυτό είναι κάτι που μπορούν να κάνουν όλες οι γυναίκες για τις άλλες γυναίκες. Να προστατεύουν τη φωνή που επισκιάστηκε. Να επαναλαμβάνουν αυτό που μόλις ειπώθηκε. Να μην επιτρέπουν τις διακοπές. Να διεκδικούν το βήμα.

MHT