the-x-file-πρώτα-η-άμβλωση-μετά-το-χάπι-η-επίθεσ-298575
©Unsplash

Πέρσι ήταν η ανατροπή του νόμου Roe v Wade για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Φέτος στο στόχαστρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ μπαίνει το χάπι που χρησιμοποιείται στις περισσότερες αμβλώσεις. Η απόφαση αναμένεται το καλοκαίρι του 2024 και είναι πιθανό να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης του προεκλογικού αγώνα ενόψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου.

Η δραστική ουσία του σκευάσματος είναι η μιφεπριστόνη, ευρέως διαδεδομένη και στη χώρα μας επειδή αποτελεί μια ασφαλή φαρμακευτική μέθοδο διακοπή της κύησης. Ωστόσο μια ενωση οργανώσεων που αντιτίθεται στις αμβλώσεις και μια ομάδα γιατρών από τη «Συμμαχία της Ιπποκράτειας Ιατρικής» προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υπερέβη τις αρμοδιότητές της όταν το 2000 αδειοδότησε το σκεύασμα.

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε φυσικά η τελευταία επίθεση στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών στην Αμερική. Πριν λίγες μέρες μία έγκυος γυναίκα στο Τέξας υποχρεώθηκε να ταξιδέψει σε γειτονική Πολιτεία όπου επιτρέπονται οι αμβλώσεις για να διακόψει την επικίνδυνη για το έμβρυο και την ίδια εγκυμοσύνη της. Είχε προγηθεί δικαστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο στο Τέξας που τής απαγόρευε να υποβληθεί σε διακοπή της κύησής της παρόλο που το έμβρυο έπασχε από τρισωμία 18, μια χρωμοσωμική ανωμαλία που συνδέεται με σοβαρές δυσμορφίες. Το έμβρυο κινδύνευε να πεθάνει στη μήτρα και, ακόμη κι αν καταφέρνε να το γεννήσει, υπήρχαν αυξημένες πιθανότητες να γεννηθεί νεκρό ή να πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα. Σύμφωνα με τον γιατρό της, η κύηση αυτή απειλούσε εξάλλου την υγεία και τη γονιμότητα της 31 χρονης γυναίκας.

Ακουσα τη συνέντευξή της στο ποντκαστ Daily των Τάιμς της Νέας Υόρκης, μια σπαρακτική εξομολόγηση λίγο προτού υποβληθεί στην επέμβαση: «Είμαι εμφανώς έγκυος και περπατάω στο δρόμο με τα δυο μικρά παιδιά μου. Οι περαστικοί κοιτούν την κοιλιά μου και με ρωτούν πότε θα γεννήσω και τέτοια. Οι ερωτήσεις αυτές είναι δύσκολες». Σε κάποιο σημείο αποκαλεί το έμβρυο «εκείνη». «Ναι είναι κορίτσι», απαντάει στη σχετική απορία της δημοσιογράφου. Οταν πληροφορήθηκε ότι δεν μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση στην Πολιτεία, στην οποία ζει, τρομοκρατήθηκε. «Σοκαρίστηκα όταν συνειδητοποίησα ότι δεν εμπίπτω καν στις εξαιρέσεις της απαγόρευσης παρόλο που βρίσκομαι σε αυτήν την θέση».

Η Κέιτ Κοξ κλαίει ασταμάτητα στο ποντκαστ. Είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά υποχρεώθηκε να ταξιδέψει σε άλλη Πολιτεία για να διακόψει μια κύηση, την οποία η ίδια επιθυμούσε. Είχε την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Είχε το πλαίσιο υποστήριξης να το κάνει. Δεν ισχύει αυτό για όλες τις γυναίκες της χώρας.

Μετά το 2022, το 2023 αποδεικνύεται μια ακόμη βασανιστική χρονιά για τις Αμερικανίδες. Για να δούμε τι τους επιφυλάσσει το 2024.