γιατί-νιώθουμε-πως-το-2022-πέρασε-πιο-γρήγ-255865
©Unsplash

Το πέρασμα του χρόνου είναι εντελώς υποκειμενικό για τον καθένα. Ίσως όμως φέτος να αισθανθήκατε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά ότι ο χρόνος πέρασε αρκετά γρήγορα. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχει ένας λόγος πέρα από τον οποίο ο χρόνος φαίνεται να επιταχύνεται καθώς ωριμάζουμε και αυτό συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο δεδομένων των συνθηκών.

Όπως γνωρίζουμε, το πέρασμα του χρόνου μετριέται σύμφωνα με ένα κοινό μετρικό σύστημα, το ανθρώπινο δημιούργημα που επιτρέπει την παρατήρηση μιας αντικειμενικής έννοιας χωρισμένης σε ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα. Ακόμα κι έτσι, σύμφωνα με την ψυχολόγο Isabel Aranda, από το TherapyChat, η αντίληψη του χρόνου είναι υποκειμενική και ατομική, υπόκειται σε διάφορους παράγοντες και το 2022 ήταν πολύ ιδιαίτερο από αυτή την άποψη.

Τι αλλάζει την αντίληψη για το πέρασμα του χρόνου;

Αυτός ο υποκειμενικός παράγοντας υπόκειται σε παράγοντες όπως «η ένταση ενός συναισθήματος, η περίοδος αναμονής, η πλήξη (όπως το επαγγελματικό σύνδρομο εξόδου), η συγκέντρωση και τα επίπεδα προσοχής, οι νέες εμπειρίες και η ηλικία», λέει η ειδικός. Κατά τη γνώμη της, το τελευταίο είναι από τα πιο επιδραστικά, αφού όντως, όπως είπαμε και στην αρχή, ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε. Ο λόγος; «Καθώς γινόμαστε ενήλικες, έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για τον χρόνο: τον βλέπουμε ως κάτι πιο μετρήσιμο και σχετικό στο οποίο δεν δίνουμε τόση σημασία, μια μέρα είναι κάτι ασήμαντο στο σύνολο της ύπαρξης μας», επισημαίνει η Aranda.

Από την άλλη, η ειδικός μας παραπέμπει στο Making Time , το βιβλίο του ψυχολόγου Steve Taylor όπου αναφέρει ότι «οι ενήλικες, έχοντας λιγότερα πράγματα να ανακαλύψουν, ζουν τις μέρες τους με περισσότερη ρουτίνα ή μονότονο τρόπο. Όταν κοιτάζετε πίσω, κάθε μέρα σας φαίνεται ίδια γιατί έχετε λιγότερο συναρπαστικές εμπειρίες που περνούν από το μυαλό σας. Αντίθετα, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν έχουν ακόμη μια διαμορφωμένη αντίληψη για το χρόνο, ζουν περισσότερο στο εδώ και στο τώρα (στην ουσία, ενσυνειδητότητα)και ανακαλύπτουν συνεχώς νέα πράγματα που ενεργοποιούν τον εγκέφαλό τους και τους κάνουν να ζουν πιο έντονα κάθε λεπτό», σύμφωνα με το TherapyChat.

Γιατί νιώθουμε πως το 2022 πέρασε πιο γρήγορα;-1
©Unsplash

Και γιατί πέρασε έτσι το 2022;

Το 2022 δεν γίναμε μόνο ένα χρόνο μεγαλύτεροι από το 2021, αλλά υπήρξαν πολλές κοινωνικές αλλαγές που, κατά τη γνώμη της Isabel Aranda, θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει μια αλλαγή στον τρόπο αντίληψης του χρόνου. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι, «μετά την πανδημία, το πέρασμα του χρόνου φαίνεται να μετριέται διαφορετικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας ο κόσμος σταμάτησε για μήνες την κοινωνική του ζωή και στη συνέχεια ζήσαμε σε μια περίοδο περιορισμών που δεν έμοιαζαν με την προηγούμενη κανονικότητα μας», επισημαίνει.

«Το 2022 ήταν η πρώτη χρονιά που μπορέσαμε να απολαύσουμε ξανά χωρίς αυτούς τους περιορισμούς και γι’ αυτό ήταν καιρός να ανακτήσουμε όλες αυτές τις χαμένες στιγμές, να ανακτήσουμε τη γενική αντίληψη για το πέρασμα του χρόνου, να συνηθίσουμε στη νέα κανονικότητα και να ζούμε ζωντανές εμπειρίες και γενικά να δημιουργήσουμε ξανά σημαντικές αναμνήσεις, έχοντας έτσι την αίσθηση ότι όλα δείχνουν να πηγαίνουν πολύ πιο γρήγορα από πριν», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος.

Θα είναι και το 2023 έτσι;

Η Aranda θεωρεί ότι «είναι πιθανό το 2023 να είναι μια πιο ήρεμη χρονιά, αφού έχουμε ξαναρχίσει τον φυσικό κύκλο της εποχής μας και της ζωής μας. Επί του παρόντος, η κοινωνία μας έχει ήδη δημιουργήσει νέες ρουτίνες και είναι προετοιμασμένη και παρακινημένη να ξεκινήσει το 2023 με την αίσθηση ότι, σιγά σιγά, όλα επιστρέφουν όπως ήταν πριν».

Σε κάθε περίπτωση, όλο ήταν ένα μάθημα: «Αξιοποιήστε τα μικρά πράγματα περισσότερο και απολαύστε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου σας περισσότερο, κάτι που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε πολύ πιο ικανοποιητικές αναμνήσεις», προσθέτει η ειδικός. Ας ελπίσουμε ότι θα απολαύσουμε το 2023 όσο γρήγορα και αν περάσει».

Διαβάστε επίσης | 5 french girl συμβουλές μακιγιάζ που κλέψαμε από την Emily in Paris

MHT