ήλιος-όλα-τα-οφέλη-για-την-ψυχική-υγεία-283045
©unsplash

Η ζωτική ενέργεια κάθε ανθρώπου έχει την πηγή της στη φύση. Εξαρτόμαστε από αυτήν για να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε την ενέργεια που μας επιτρέπει να είμαστε χαρούμενοι, σε αρμονία με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, πιο γαλήνιοι, με αυτοπεποίθηση και παρόντες στην δεδομένη στιγμή. Παράλληλα όσο απομακρυνόμαστε από αυτήν, τόσο πιο εύκολα απενεργοποιούμαστε και νιώθουμε εξάντληση, για αυτό και το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να έρθουμε και πάλι σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να εναρμονιστούμε με τις δονήσεις της γης.

Πώς όμως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια προκειμένου να τονώσουμε την ψυχική μας υγεία; Από το μπάνιο στη θάλασσα, στον διαλογισμό στη φύση, παρακάτω μπορείτε να βρείτε τους πιο διαδεδομένους τρόπους να συνδεθείτε με τη φύση στις διακοπές σας και συνεπώς να επιστρέψετε στην καθημερινότητα ανανεωμένοι και με τελείως διαφορετική οπτική.

Θάλασσα

Ερχόμενο σε επαφή με το θαλασσινό νερό, την άμμο, τα δέντρα, τους βράχους και το φως του ήλιου, το σώμα φορτίζει πραγματικά τις μπαταρίες του, η αναπνοή κυλά καλύτερα, τα κύτταρα οξυγονώνονται, η κυκλοφορία του αίματος ενεργοποιείται και η καρδιά λειτουργεί πιο ομαλά. Ταυτόχρονα, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται και το ψυχικό βάρος μειώνεται, αλλάζοντας ουσιαστικά όλη μας την ψυχοσύνθεση. Η θάλασσα λειτουργεί σαν άλλη ψυχοθεραπεία και δεδομένου πως τον χειμώνα δεν μπορούμε να την απολαύσουμε τόσο, αυτή η περίοδος είναι η καταλληλότερη για να πάρουμε όλα τα οφέλη της.

Earthing

Το earthing είναι μια μέθοδος που βασίζεται στη σύνδεση με τη φύση μέσα από τις 5 αισθήσεις – την αφή όταν περπατάμε ξυπόλητοι στην άμμο ή το γρασίδι, την όσφρηση όταν μυρίζουμε το άρωμα των φυτών, τη γεύση όταν καταναλώνουμε φρέσκες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, την ακοή όταν αφηνόμαστε στους ήχους του φυσικού τοπίου και την όραση όταν απολαμβάνουμε τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, της θάλασσας και του πράσινου γύρω μας.

Ήλιος: Όλα τα οφέλη για την ψυχική υγεία-1
©unsplash

Διαλογισμός

Το θεραπευτικό φως του ήλιου έχει αναγεννητική δύναμη. Η ενέργειά του διανέμεται σε όλο το σώμα και συμβάλλει στην καλή αφομοίωση των βιταμινών, την έκκριση ενδορφινών (μέσω της υπέρυθρης ακτινοβολίας) και βιταμίνης D και συνεπώς είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Ένας έξυπνος τρόπος να λάβουμε την ηλιακή ενέργεια λοιπόν, είναι κάνοντας τον ημερήσιο διαλογισμό μας κάτω από το φως του. Καθίστε αναπαυτικά, φορέστε κάτι ανάλαφρο και καθαρίστε για μερικά λεπτά τη σκέψη σας, φροντίζοντας ο ήλιος να «αγγίζει» την πλάτη και τα χέρια σας.

Ασκήσεις αναπνοών

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική η καρδιά είναι το όργανο που αντιστοιχεί στο καλοκαίρι και για να ενισχύσουμε το τσάκρα της πρέπει να εξασκηθούμε στην αναπνοή pranayama (αναπνέουμε με την κοιλιά με κράτημα της αναπνοής κατά την εισπνοή και την εκπνοή). Αυτή η άσκηση μειώνει την κορτιζόλη, αυξάνει την άμυνα του ανοσοποιητικού και τα επίπεδα της ωκυτοκίνης. Ο στόχος είναι η τέλεια ισορροπία όλων των τσάκρα, ώστε η ενέργεια να ρέει ελεύθερα και η αύρα μας να αναπτύσσει το πλήρες δυναμικό της.

Διαβάστε επίσης | Αφυδάτωση: Τι πρέπει να προσέξετε για να διατηρήσετε ενυδατωμένο τον οργανισμό σας