οι-2-τροφές-που-προκαλούν-φλεγμονή-και-π-344226
©Unsplash

Ποιες είναι οι πιο φλεγμονώδεις τροφές;

Ο Yohan Mannone είναι αθλητής υψηλού επιπέδου και φυσιοπαθητικός που ειδικεύεται στη μικροδιατροφή. Στα βιβλία του «Το αντιφλεγμονώδες πρόγραμμα μου» και «Οι αντιφλεγμονώδεις συνταγές μου» (Ed.Leduc), αναφέρει λεπτομερώς μερικά από τα κλειδιά για τον υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής του, που του επέτρεψε να ξεπεράσει μια χρόνια ασθένεια. Μεταξύ αυτών, αποκαλύπτει μια λίστα με προφλεγμονώδεις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε, δύο από τις οποίες εμφανίζονται συστηματικά.

«Υπάρχουν τόσοι καλοί τρόποι διατροφής όσοι και οι άνθρωποι και επομένως είναι αδύνατο για μένα να συνταγογραφήσω ένα μόνο πιάτο που να ισχύει για όλους. Από την άλλη, γνωρίζουμε πλέον ότι ορισμένες κατηγορίες τροφίμων είναι φλεγμονώδεις, ειδικά αν δεν είναι καλής ποιότητας. Επομένως, είναι προτιμότερο να τις αποφεύγουμε», εισάγει. Επεξηγήσεις μέσα από κάποια αποσπάσματα από τα βιβλία του.

Οι 2 τροφές που προκαλούν φλεγμονή και πρέπει να αποφεύγετε-1
©Unsplash

2 τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα

Δημητριακά

«Η γλουτένη είναι μια ουσία που υπάρχει σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, η ξανθιά, το καμούτ… και επομένως σε όλα τα παράγωγά τους: ζυμαρικά, ψωμί, μπισκότα, κέικ, σιμιγδάλι, αρτοσκευάσματα. Η γλουτένη είναι ένα μείγμα δύο τύπων φυτικών πρωτεϊνών: προλαμίνης και γλουτενίνης, σε συνδυασμό με άμυλο για να σχηματίσουν το απόθεμα πρωτεΐνης του κόκκου ορισμένων δημητριακών, ιδιαίτερα του σιταριού (80%). Η ελαστική της δομή την καθιστά ένα πολύ ενδιαφέρον κολλώδες υλικό στην παρασκευή ψωμιού. Αυτές οι ιδιότητες είναι που επιτρέπουν στη γλουτένη να βελτιώσει το μαγείρεμα του αλευριού και να φουσκώσει το ψωμί. Γιατί είναι πρόβλημα; Η μετέωρη αύξηση των περιπτώσεων αλλεργίας και δυσανεξίας στη γλουτένη τα τελευταία 30 χρόνια δεν προκαλεί έκπληξη, όταν γνωρίζουμε ότι το σημερινό σιτάρι δεν έχει καμία σχέση με αυτό των προγόνων μας.

Οι 2 τροφές που προκαλούν φλεγμονή και πρέπει να αποφεύγετε-2
©Unsplash

Αποτελούμενο από 42 ζεύγη χρωμοσωμάτων σε σύγκριση με μόνο 14 αρχικά, το DNA του σύγχρονου σίτου έχει τροποποιηθεί τεχνητά. Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων έχουν διασταυρώσει διάφορες μορφές για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους. Οι γενετικές τροποποιήσεις του σιταριού το έχουν καταστήσει πιο αποτελεσματικό για τους κατασκευαστές, αλλά λιγότερο εύπεπτο για τον άνθρωπο. Επομένως, τα εν λόγω τρόφιμα δεν θα μπορούν να αφομοιωθούν επαρκώς (περιορίζονται από τα ένζυμά μας), προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο εντερικό επίπεδο: θα τραφούν κακά βακτήρια, τα οποία θα προκαλέσουν δυσβίωση (ανισορροπία της μικροχλωρίδας). Επιπλέον, η έκθεση στη γλουτένη, άρα και στο περίφημο μόριο της «άλφα-γλιαδίνη», αυξάνει την παραγωγή της ζονουλίνης, μιας πρωτεΐνης που προάγει τον διαχωρισμό των σφιχτών ενώσεων του εντέρου στο επίπεδο του εντερικού βλεννογόνου, που δημιουργεί το φαινόμενο της εντερικής υπερπερατότητας μετατρέποντας το έντερο σε πραγματικό κόσκινο.

Οι 2 τροφές που προκαλούν φλεγμονή και πρέπει να αποφεύγετε-3
©Unsplash

Ωστόσο, εκτός από τα άτομα με κοιλιοκάκη που έχουν ριζική δυσανεξία στη γλουτένη, η πλήρης και οριστική εξάλειψή της δεν φαίνεται απαραίτητα επιθυμητή (και συχνά πηγή άγχους). Ωστόσο, με την παρουσία πολλών ουσιών επιβλαβών για την εντερική σφαίρα, συνιστώ να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα δημητριακά γλουτένης, ειδικά το σύγχρονο σιτάρι. Προτιμήστε πιο εύπεπτες πηγές γλουτένης: επιλέξτε ψωμιά φτιαγμένα με ξυλόστομα, αρχαίο σιτάρι και κατά προτίμηση φυσικό προζύμι. Η ζύμωση της προζύμης δρα ως προ-πέψη της γλουτένης και την κάνει πιο αφομοιώσιμη.

Οι 2 τροφές που προκαλούν φλεγμονή και πρέπει να αποφεύγετε-4
©Unsplash

Κακής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα

«Η λακτόζη είναι ο υδατάνθρακας (ζάχαρη από το γάλα) που αποτελείται από γλυκόζη και γαλακτόζη. Φυσιολογικά αφομοιωμένο από το σώμα χάρη σε ένα ένζυμο που ονομάζεται «λακτάση», αυτό το σάκχαρο διασπάται σε γαλακτικό οξύ για να τροφοδοτήσει τα υγιή βακτήρια στην εντερική μας μικροχλωρίδα. Ωστόσο, στην ενήλικη ζωή, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν έχει πλέον την ικανότητα να παράγει αυτό το ένζυμο. Φυσικά παρούσα στα βρέφη για να τους επιτρέψει να αφομοιώσουν το μητρικό γάλα, η παραγωγή λακτάσης μειώνεται με τα χρόνια μέχρι να γίνει σπάνια/εξαφανιστεί. Επομένως, το σώμα μπορεί να ανεχθεί μόνο μια ορισμένη ποσότητα λακτόζης που διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο. Αυτή είναι η περίφημη δυσανεξία στη λακτόζη.

Η λακτόζη που καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα και δεν διασπάται από την ενζυματική δραστηριότητα, θα ζυμωθεί και θα προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις, φλεγμονές και πολλά συμπτώματα (δερματικές διαταραχές, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, ημικρανίες, προβλήματα συγκέντρωσης, πόνος στις αρθρώσεις κ.λπ.). Ωστόσο, η δυσανεξία στη λακτόζη δεν δικαιολογεί την πλήρη στέρηση των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ορισμένα σκληρά τυριά (Emmental, Gouda, παρμεζάνα, γραβιέρα κ.λπ.) περιέχουν πολύ λίγο από αυτό, όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα “χωρίς λακτόζη”, γεγονός που τα καθιστά δυνητικά πιο εύπεπτα και επομένως λιγότερο επιβλαβή για όσους έχουν δυσανεξίες.

Οι 2 τροφές που προκαλούν φλεγμονή και πρέπει να αποφεύγετε-5
©Unsplash

Η καζεΐνη είναι η πρωτεΐνη που υπάρχει περισσότερο στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Θεωρείται αλλεργιογόνα πρωτεΐνη η οποία, μη αναγνωρισμένη από τον οργανισμό, πυροδοτεί ανοσολογική αντίδραση, εντερικό πορώδες και έκκριση ισταμίνης. Θεωρούμενη στη φυσιοπάθεια ως «κόλλα» που κατακάθεται στον εντερικό βλεννογόνο και περιορίζει την αφομοίωση μικροθρεπτικών συστατικών, η καζεΐνη φαίνεται, σε πολλές μελέτες, να σχετίζεται με πολυάριθμες διαταραχές υγείας: φλεγμονή του γαστρεντερικού και των αρθρώσεων, διαβήτης τύπου 1, χρόνιες πεπτικές διαταραχές, νευρολογικές διαταραχές κλπ. Προσοχή όμως, δεν είναι όλες οι καζεΐνες ίσες! Η καζεΐνη είναι η κύρια ομάδα πρωτεϊνών γάλακτος και υπάρχει σε δύο μορφές. Η βήτα-καζεΐνη Al, η οποία προέρχεται από το γάλα των φυλών που έχουν υποστεί γενετική διασταύρωση για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Αυτή η καζεΐνη Al, που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στα γαλακτοκομικά προϊόντα της μαζικής αγοράς, είναι τοξική για τον οργανισμό, σε αντίθεση με την καζεΐνη Α2 από το γάλα των κατσικιών, των προβάτων και των μη υβριδισμένων αγελάδων.

Οι 2 τροφές που προκαλούν φλεγμονή και πρέπει να αποφεύγετε-6
©Unsplash

Εάν θέλετε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα, επιλέξτε:

Βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα από κατσίκες, πρόβατα ή αγελάδες Τζέρσεϊ που τρέφονται με χόρτο για περιορισμό της επίδρασης φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και άλλων φλεγμονωδών ουσιών.

Γαλακτοκομικά προϊόντα από νωπό ή μικροφιλτραρισμένο γάλα για να διατηρήσουν τον πλούτο τους σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα γιαούρτια και τα τυριά, για να εκμεταλλευτείτε τα καλά βακτήρια που περιέχουν και έτσι να επανασποράσετε τη μικροχλωρίδα του εντέρου σας.

Η κατανάλωση ακατέργαστου βουτύρου ή γκι (διαυγασμένο βούτυρο χωρίς καζεΐνη ή λακτόζη)».

Διαβάστε επίσης | Peplum top: Πώς θα το φορέσουμε σύμφωνα με τις πασαρέλες

MHT