πόσο-πρέπει-να-κοιμάστε-το-απόγευμα-γι-272185
©Matilda Djerf/Instagram

Μια μελέτη επιβεβαιώνει πόσο πρέπει να κοιμάστε το απόγευμα για να απολαύσετε πραγματικά τα οφέλη αυτής της συνήθειας.

Στην Ισπανία, όπως και στην Καλαβρία και σχεδόν σε όλες τις μεσογειακές χώρες, ο απογευματινός ύπνος είναι παράδοση και μια ψυχική ανάγκη. Μετά το μεσημεριανό γεύμα και ένα υποχρεωτικό φλιτζάνι καφέ, το να πηγαίνουμε για ύπνο είναι μια συνήθεια των «παππούδων» και ανήκει σε εκείνες τις πολυτελείς μέρες χαλαρής ζωής που ζούσαν σε περιόδους διακοπών. Ένα όνειρο για πολλούς, ένα πολιτιστικό κατασκεύασμα για άλλους, που κρατήθηκε ζωντανό, για παράδειγμα, στο Μεξικό και σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σήμερα, χάρη στους καιρούς της σύγχρονης ζωής που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ξεκούραση, είμαστε πολύ συχνά κουρασμένοι και ο απογευματινός ύπνος θα μπορούσε να είναι η λύση, εκτός αν, υποφέρουμε από ορμονικές διαταραχές. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γκουανταλαχάρα, στο Μεξικό και στη Μούρθια, στην Ισπανία, πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη διάρκεια του απογευματινού ύπνου, επειδή αυτό συμβάλλει στη μεταβολική υγεία του ατόμου.

Πόσο πρέπει να κοιμάστε το απόγευμα για να νιώθετε καλά; Τα μυστικά για ένα σωστό power nap-1
©Unsplash

Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε το απόγευμα, τα οφέλη του απογευματινού ύπνου

Ο ύπνος, όταν δεν υπήρχαν ακόμη φάρμακα, ήταν ο μόνος τρόπος για να θεραπευθεί κάποιος. Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μια συνήθεια για φροντίδα αλλά και έλεγχο, επειδή τα οφέλη του απογευματινού ύπνου υπάρχουν και περιλαμβάνουν αυξημένο επίπεδο γνωστικών και μνημονικών ικανοτήτων, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας και χαμηλότερο επίπεδο άγχους. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα φαίνονται πάνω απ’ όλα σε περιπτώσεις άνω των 65 ετών, αλλά και σε μαθητές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Εν ολίγοις, σε περιόδους υψηλού στρες, το power nap μπορεί να είναι μια πολύ σωστή κίνηση, όμως το μόνο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πόση ώρα κοιμάστε το απόγευμα.

Ο χρόνος που πρέπει να κοιμόμαστε για να έχουμε ενέργεια

Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε σε 3.000 άτομα είδαμε ότι η υπέρβαση των 30 λεπτών απογευματινού ύπνου μπορεί να είναι αντιπαραγωγική, άρα ο απογευματινός ύπνος είναι καλός με μέτρο και όχι μια δίωρη σιέστα, για να μην επηρεαστεί ο ύπνος από τον νυχτερινό κύκλο. Συγκεκριμένα, η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει την υγεία του μεταβολισμού και όσοι κοιμούνται περισσότερα από 30 λεπτά την ημέρα το απόγευμα είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα με το μεταβολικό σύνδρομο, μια σύνθετη ιατρική εικόνα της ταυτόχρονης παρουσίας τριών καταστάσεων: υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία. Μέσω μιας μεθόδου διατομής, η μελέτη εντόπισε ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από τριάντα λεπτά, επομένως 15 ή 20 λεπτά, τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και να μην έχουν προβλήματα μεταβολικού συνδρόμου.

Πόσο πρέπει να κοιμάστε το απόγευμα για να νιώθετε καλά; Τα μυστικά για ένα σωστό power nap-2
©Matilda Djerf/Instagram

Για να ξυπνάτε πιο ξεκούραστοι, καλό είναι επίσης να πίνετε καφέ μετά το μεσημεριανό γεύμα

Ο καφές μετά τα γεύματα, ειδικά αν είναι πικρός, που καταναλώνεται στο τέλος του μεσημεριανού γεύματος είναι εξαιρετικό χωνευτικό, αλλά τι σχέση έχει με τον πολύ ύπνο το απόγευμα; Πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ μετά το μεσημεριανό γεύμα, αυτό συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και κυρίως η δράση της καφεΐνης δρα περίπου 20 λεπτά μετά τη λήψη της, δημιουργώντας την τέλεια συνταγή για ένα ξεκούραστο απογευματινό power nap και ενέργεια.

Διαβάστε επίσης | Half ponytail: Είναι το χτένισμα του καλοκαιριού

MHT