πριν-ή-μετά-το-πρωινό-πότε-πρέπει-να-βο-256822
©Unsplash

Είναι σωστό να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το πρωινό; Το νήμα πρέπει να χρησιμοποιείται πριν ή μετά το βούρτσισμα; Δύο οδοντίατροι αποκαλύπτουν τα πιο συχνά λάθη στη στοματική υγιεινή.

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια ιεροτελεστία που ακολουθούμε πιστά σίγουρα δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε λάθη με τη φροντίδα της στοματικής υγιεινής μας. Αρκεί να σκεφτείτε πως τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο μειώθηκαν.

Η Vogue ζήτησε από δύο οδοντιάτρους να μοιραστούν τα απαραίτητα βήματα για την διατήρηση μιας καλής στοματικής υγιεινής.

Πλένετε τα δόντια σας πριν το πρωινό

Ένα debate που υπάρχει πάντα είναι αν πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας πριν ή μετά το πρωινό. Σύμφωνα με τον Milad Shadrooh, το σωστό είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά το ξύπνημα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου σχηματίζονται πολλά βακτήρια στο στόμα τα οποία συσσωρεύονται στη στοματική κοιλότητα σε μορφή πλάκας. Όταν λοιπόν ξυπνάτε είναι καλύτερο να αφαιρείτε αμέσως αυτά τα βακτήρια από το στόμα, πριν το πρωινό σας και πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Πριν ή μετά το πρωινό; Πότε πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας;-1
©Unsplash

Μια καλή οδοντόκρεμα

Μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας με φθόριο αρκεί. Το βράδυ αφήστε την οδοντόκρεμα να δράσει λίγο παραπάνω, καθώς βοηθά στην επαναμεταλλοποίηση του σμάλτου των δοντιών και στην πρόληψη της τερηδόνας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ.

Ο κανόνας των 45 μοιρών

Κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος προσπαθήστε να διατηρείτε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών, καθώς αυτό το σημείο είναι το πιο αποτελεσματικό για την αφαίρεση της πλάκας και των μικροβίων.

Οι μικρές κυκλικές κινήσεις

Για αποτελεσματικό βούρτσισμα θα πρέπει να κάνετε με την οδοντόβουρτσα μικρές κυκλικές κινήσεις, αλλά όχι απότομες, στην επιφάνεια του κάθε δοντιού. Ξεκινάτε με το εξωτερικό των δοντιών, και μόλις ολοκληρώσετε συνεχίζετε με το εσωτερικό. Για να καθαρίσετε ενδιάμεσα στα δόντια θα πρέπει να τοποθετήσετε την οδοντόβουρτσα κάθετα και να κάνετε απαλές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω και το αντίστροφο.

Πριν ή μετά το πρωινό; Πότε πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας;-2
©Unsplash

Μην ξεχνάτε τη γλώσσα

Η γλώσσα κουβαλά καλά και κακά βακτήρια, καθώς όμως βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού μπορεί να συγκρατήσει ιούς. Επίσης το βούρτσισμα της γλώσσας φρεσκάρει την αναπνοή, προσέξτε όμως να κάνετε απαλές κινήσεις.

Η σωστή σειρά

Οι περισσότεροι ξεκινούν με βούρτσισμα, συνεχίζουν με νήμα και μετά με το στοματικό διάλυμα. Οι ειδικοί ωστόσο μας προτείνουν να αλλάξουμε τη σειρά. Το σωστό είναι να ξεκινάτε με το διάλυμα που διεγείρει τους σιελογόνους αδένες και προστατεύει από βακτήρια. Συνεχίζετε με το νήμα για να απομακρύνετε υπολείμματα τροφών και μετά βουρτσίζετε τα δόντια σας για δύο λεπτά συνεχόμενα. Πριν το βούρτσιμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την οδοντόβουρτσα και για το ενδιάμεσο των δοντιών ώστε να φύγουν τυχόν υπολείμματα.

Originally published in Vogue India

Διαβάστε επίσης | Ψυχική υγεία: 5 συμβουλές από τους ειδικούς για να μην ξεχνάτε πως είναι προτεραιότητα

MHT