το-μπαχαρικό-που-καίει-λίπος-και-επιτα-342908
©Unsplash

Η πιπεριά τσίλι καίει λίπος

Η πιπεριά τσίλι, ένα πικάντικο μπαχαρικό που δεν λείπει από πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο, είναι επίσης ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία. Πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και καψαϊκίνη, το ενεργό συστατικό που του δίνει τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση, η πιπεριά τσίλι προσφέρει μια σειρά από οφέλη για τον οργανισμό, από πεπτικές ιδιότητες, προστασία της καρδιάς, μέχρι υποστήριξη για το δέρμα και τον εγκέφαλο. Και επιπλέον, καίει λίπος και επιταχύνει τον μεταβολισμό, χάρη στη θερμογόνο δράση του. Ωστόσο, όπως κάθε τρόφιμο, η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο για να αποφευχθούν πιθανές αντενδείξεις.

Παρακάτω βρίσκονται όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κατανάλωση της πιπεριάς τσίλι, ακόμη και για να πίνετε τσάι από βότανα κάθε μέρα.

Προέλευση της πιπεριάς τσίλι

Οι πιπεριές τσίλι (Capsicum) προέρχονται από την Κεντρική και Νότια Αμερική, όπου καλλιεργούνται και χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι πιπεριές τσίλι καταγράφηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου 6.000 χρόνια στο σημερινό Μεξικό, Περού και Βραζιλία. Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στην Αμερική το 1492, έφερε τις πιπεριές τσίλι στην Ευρώπη, όπου γρήγορα εξαπλώθηκαν και υιοθετήθηκαν σε πολλές κουζίνες στη Γηραιά Ήπειρο και αργότερα σε όλο τον κόσμο. Οι πιπεριές τσίλι είναι φυτά της οικογένειας Solanaceae και ο καρπός τους μπορεί να διαφέρει πολύ σε μέγεθος, χρώμα και πικάντικη γεύση, ανάλογα με την ποικιλία. Οι πιπεριές τσίλι είναι πικάντικες λόγω της χημικής ουσίας καψαϊκίνης, η οποία διεγείρει τους υποδοχείς του πόνου στο στόμα.

Το μπαχαρικό που καίει λίπος και επιταχύνει το μεταβολισμό-1
©Unsplash

Σε τι είναι καλό το πιπέρι τσίλι; Τα οφέλη

Απώλεια βάρους

Μια από τις πιο γνωστές χρήσεις της πιπεριάς τσίλι είναι η τάση της να καίει λίπος. Οι πιπεριές τσίλι σας βοηθούν να χάσετε βάρος χάρη στην καψαϊκίνη, μια ουσία που επιταχύνει τον μεταβολισμό σας, αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας. Αυτό το θερμογόνο αποτέλεσμα μπορεί να τονώσει το σώμα σας να κάψει περισσότερες θερμίδες, προάγοντας έτσι την απώλεια βάρους.

Για το έντερο και το στομάχι

Η πιπεριά τσίλι διεγείρει την παραγωγή γαστρικών υγρών και βοηθά στην πέψη, βοηθώντας στην πρόληψη του αισθήματος φουσκώματος και βελτιώνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η καψαϊκίνη, μάλιστα, μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία ορισμένων πεπτικών προβλημάτων, όπως η γαστρίτιδα, καθώς αυξάνει την εντερική κινητικότητα. Ωστόσο, σε άτομα με έλκη ή γαστρική ευαισθησία, η πρόσληψη πιπεριάς τσίλι μπορεί να μην συνιστάται.

Για την καρδιά

Οι πιπεριές τσίλι είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία της καρδιάς. Η καψαϊκίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και μειώνει την αρτηριακή πίεση, προάγοντας έτσι την υγιέστερη κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση πιπεριών τσίλι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων βελτιώνοντας τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και αποτρέποντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων.

Για το δέρμα

Η καψαϊκίνη έχει επίσης αναλγητικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του πόνου που σχετίζεται με δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η ακμή και η ροδόχρους ακμή. Επιπλέον, οι τοπικές εφαρμογές της καψαϊκίνης χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος σε επιδερμικό επίπεδο, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου και κάνοντας το δέρμα πιο σφριγηλό και λαμπερό.

Για τον προστάτη

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στον προστάτη. Συγκεκριμένα, λέγεται ότι μειώνει τη φλεγμονή και τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (μια συχνή πάθηση στους ηλικιωμένους άνδρες). Η καψαϊκίνη φαίνεται επίσης να δρα ως αντικαρκινικό, αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη.

Για τον εγκέφαλο

Η πιπεριά τσίλι συγκαταλέγεται στις τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο, χάρη στις νευροπροστατευτικές της ιδιότητες. Η καψαϊκίνη διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, βελτιώνοντας τη διάθεση και μειώνοντας το στρες. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η πιπεριά τσίλι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη μνήμη και τη συγκέντρωση, χάρη στην ικανότητά της να βελτιώνει την εγκεφαλική ροή του αίματος και να προάγει τη νευροπλαστικότητα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το πιπέρι τσίλι για να χάσετε βάρος

Για να επωφεληθείτε από τη δυνατότητα καύσης λίπους των πιπεριών τσίλι, απλώς προσθέστε μικρές ποσότητες φρέσκων ή σε σκόνη πιπεριών τσίλι στις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες. Μπορείτε να τις προσθέσετε σε σάλτσες, κρέας, ψάρι ή πιάτα λαχανικών ή να ετοιμάσετε ένα τσάι από βότανα αποτοξίνωσης που συνδυάζει πιπεριές τσίλι (συνήθως η πιο αποτελεσματική με ιδιότητες καύσης λίπους είναι το πιπέρι καγιέν) με τζίντζερ και λεμόνι. Ή επιλέξτε ένα έτοιμο τσάι από βότανα που περιέχει πιπεριές τσίλι.

Συνταγή για τσάι από βότανα που καίει λίπος με πιπέρι τσίλι, τζίντζερ και λεμόνι

Αυτό το τσάι από βότανα βοηθά στην τόνωση του μεταβολισμού και στην καύση λίπους, εάν περιλαμβάνεται σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Μπορείτε να το πίνετε κάθε μέρα, κατά προτίμηση το πρωί με άδειο στομάχι. Είναι όμως τέλειο και ως απογευματινό τσάι από βότανα. Η επιπλέον πινελιά; Προσθέστε μια πρέζα κανέλα.

Συστατικά:

1 φλιτζάνι ζεστό νερό Χυμό από μισό λεμόνι Φλούδα λεμονιού 1 πρέζα τσίλι σε σκόνη 3 φέτες φρέσκο ​​τζίντζερ 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (προαιρετικά)

Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της πιπεριάς τσίλι;

Παρά τα πολλά οφέλη, η υπερβολική χρήση πιπεριών τσίλι όμως μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες. Μεταξύ των πιο κοινών είναι:

Γαστρικές διαταραχές: Σε ευαίσθητα άτομα, οι πιπεριές τσίλι μπορεί να προκαλέσουν καούρα, ερεθισμό ή οξύτητα

Δερματικά προβλήματα: Η τοπική εφαρμογή καψαϊκίνης σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Αλληλεπίδραση φαρμάκων: Η πιπεριά τσίλι μπορεί να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα, ειδικά αντιπηκτικά και φάρμακα ελέγχου της αρτηριακής πίεσης. Συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε γιατρό σε περίπτωση φαρμακευτικής αγωγής. Γενικά, συνιστάται να μην υπερβαίνετε την ημερήσια πρόσληψη πιπεριάς τσίλι και να ακούτε πάντα τον οργανισμό σας. Εάν παρατηρήσετε αρνητικές επιπτώσεις, είναι προτιμότερο να μειώσετε ή να σταματήσετε τη λήψη.

Το μπαχαρικό που καίει λίπος και επιταχύνει το μεταβολισμό-2
©Unsplash

Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες πιπεριάς τσίλι

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες πιπεριών τσίλι, αλλά μερικές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς λόγω της γεύσης, της εμφάνισης και του επιπέδου πικάντικου χαρακτήρα τους. Εδώ είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες:

Sweet chilli (ή πάπρικα) – Αυτές οι πιπεριές χαρακτηρίζονται από πολύ λίγη ή καθόλου πικάντικη γεύση.

Συνήθως χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν πιάτα χωρίς να προσθέτουν πικάντικη γεύση, αλλά με μια νότα γλυκύτητας.

Jalapeño – είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πιπεριές τσίλι, ιδιαίτερα γνωστή στη μεξικάνικη και Tex-Mex κουζίνα. Έχει μέτρια πικάντικη γεύση και τρώγεται συχνά φρέσκια, αλλά μπορεί να γίνει και τουρσί.

Serrano – Παρόμοιο με τη jalapeño αλλά πιο πικάντικη, η serrano χρησιμοποιείται συχνά σε salsas, guacamole και μεξικάνικα πιάτα. Μπορεί να καταναλωθεί φρέσκια ​​ή αποξηραμένη.

Habanero – Γνωστή για την έντονη πικάντικη και φρουτώδη γεύση της, η habanero χρησιμοποιείται ευρέως σε καυτερές σάλτσες και παρασκευάσματα Καραϊβικής και Λατινικής Αμερικής.

Καγιέν – Το πιπέρι καγιέν είναι γνωστό για την ευελιξία του και συχνά ξηραίνεται και αλέθεται σε σκόνη για χρήση ως σκόνη μπαχαρικών. Είναι ιδιαίτερα κοινό στις κουζίνες πολλών πολιτισμών, αλλά και σε φυσικές θεραπείες για την τόνωση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους.

Ταϊλανδέζικο πιπέρι τσίλι – Μικρό αλλά πολύ καυτερό, το πιπέρι τσίλι Ταϊλάνδης είναι βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Χρησιμοποιείται ευρέως σε σάλτσες, πιάτα με ρύζι ή σούπες.

Το μπαχαρικό που καίει λίπος και επιταχύνει το μεταβολισμό-3
©Unsplash

Διαβάστε επίσης  | 8 luxury πιτζάμες για τις πιο cosy εμφανίσεις στο σπίτι

MHT