Προσπάθησα να τρώω 2 αυγά για πρωινό κάθε μέρα αντί για γλυκά. Να γιατί το έκανα. Και τι συνέβη μετά από 2 εβδομάδες
Είμαι από τους πολλούς ανθρώπους που μεγάλωσαν τρώγοντας κρουασάν, φρυγανιές, μαρμελάδες και δημητριακά για πρωινό. Με άλλα λόγια, το τυπικό πρωινό πλούσιο σε ζάχαρη, που κάθε διατροφολόγος καταδικάζει χωρίς δεύτερη σκέψη. Και δικαίως: ένα γλυκό πρωινό προκαλεί γλυκαιμικές αιχμές, με επακόλουθες αυξομειώσεις ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και αισθήματα πείνας στα μέσα του πρωινού που συνήθως οδηγούν σε σνακ και σε πολλές περιπτώσεις, ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.
Έτσι, μια μέρα, αποφάσισα να αλλάξω πορεία και έθεσα στον εαυτό μου το μοιραίο ερώτημα: τι πρέπει να τρώω για να έχω ένα υγιεινό πρωινό;
Έκανα την έρευνα μου και διαπίστωσα ότι όλοι οι διατροφολόγοι συμφωνούσαν σε ένα πράγμα: ένα υγιεινό, ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό φυτικών ινών, καλών λιπαρών και πρωτεϊνών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για να επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι και παρέχοντας σταθερή ενέργεια.
Όσον αφορά τις φυτικές ίνες, ακολούθησα το παράδειγμα μιας φίλης η οποία, με τη συμβουλή της διατροφολόγου της, ενέταξε σπόρους chia στο πρωινό της, μια από τις πιο πλούσιες τροφές φυτικών ινών (100 γραμμάρια περιέχουν περίπου 34 γραμμάρια φυτικών ινών), τους οποίους ανακατεύει με ελληνικό γιαούρτι και μούρα. Αλλά τι γίνεται με την πρωτεΐνη; Ομολογώ ότι το στομάχι μου δεν μπορούσε να καταναλώσει σολομό και αβοκάντο σε φρυγανισμένο ψωμί σίκαλης, γι’ αυτό και έπρεπε να αναζητήσω μια εναλλακτική λύση. Και έτσι τα αυγά έκαναν την είσοδό τους στο πρωινό μου.

Ποια είναι τα οφέλη των αυγών;
«Τα αυγά είναι μια από τις πιο πλήρεις τροφές», με διαβεβαίωσε η φυσιοπαθητικός Juliette Andreau. «Περιέχουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε: πρωτεΐνη, πρώτα απ’ όλα, αλλά και καλά λιπαρά -ειδικά στον κρόκο-, βιταμίνες A, D, E και B12, χολίνη ή βιταμίνη J, και μέταλλα όπως σελήνιο και ψευδάργυρο». Όσον αφορά τις πρωτεΐνες συγκεκριμένα, η Andreau επεσήμανε ότι τα αυγά είναι η οικονομικότερη πηγή πρωτεΐνης (κοστίζουν σημαντικά λιγότερο από τα άπαχα κρέατα και τα φρέσκα ψάρια) και, ταυτόχρονα, η πιο πλήρης: περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που αποτελούν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Τα αυγά είναι επίσης μια καλή πηγή της προαναφερθείσας χολίνης (ειδικά στον κρόκο), ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού για την υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, και περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που δρουν στον αμφιβληστροειδή και βοηθούν στην πρόληψη προβλημάτων όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Αυξάνουν τα αυγά τη χοληστερόλη;
Ναι, αλλά τι γίνεται με την υποτιθέμενη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και της αυξημένης χοληστερόλης; Η Andreau διευκρινίζει το εξής: «Για πολύ καιρό, η κατανάλωση αυγών έχει δαιμονοποιηθεί λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η ζωική χοληστερόλη στα αυγά – ειδικά στον κρόκο – δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ότι η κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η συνολική διατροφή έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης». Επομένως, κατέληξε η ειδικός, εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και δεν πάσχετε από αλλεργίες ή δυσανεξίες, δεν υπάρχει πρόβλημα να τρώτε αυγά κάθε μέρα για πρωινό.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε τα αυγά;
Έχοντας πάντα καταναλώσει σποραδικά αυγά, η επόμενη ερώτησή μου ήταν «πώς» – ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα μαγειρέψετε; Μπορεί να πιστεύετε ότι η ιδανική λύση θα ήταν να τα τρώτε ωμά, ώστε να αποφύγετε τα θρεπτικά και υγειονομικά οφέλη που μπορεί να προκαλέσει το μαγείρεμα, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα τρόφιμα, αλλά η Andreau συμβούλεψε να μην το κάνετε: «Τα ωμά αυγά μπορεί να είναι θρεπτικά ωφέλιμα, αλλά παρουσιάζουν κινδύνους για την υγεία λόγω της πιθανής παρουσίας βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα», εξήγησε. «Το απαλό μαγείρεμα είναι ο σωστός συμβιβασμός.
Συνιστώ να τα προετοιμάσετε μελάτα ή ποσέ, επειδή και οι δύο αυτές μέθοδοι μαγειρέματος απαιτούν ο κρόκος να παραμένει υγρός, γεγονός που επιτρέπει τη διατήρηση των βιταμινών Α και D και της χολίνης, οι οποίες είναι ευαίσθητες στη θερμότητα. Το πιο έντονο μαγείρεμα, όπως αυτό που απαιτείται για τα σφιχτά βραστά αυγά ή για την παρασκευή ομελέτας, προκαλεί την απώλεια ορισμένων θρεπτικών συστατικών, ενώ τα λίπη μπορούν να οξειδωθούν».
Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την ημέρα;
Σε αυτό το σημείο, υπήρχε μόνο ένα ερώτημα που έπρεπε να διευκρινιστεί: πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα; «Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας που κάνετε και η διατροφή που ακολουθείτε», είπε. «Όσον αφορά τη διατροφή, ειδικότερα, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι άμεση και έμμεση, καθώς υπάρχουν σε πολλές συνταγές και καταναλωτικά προϊόντα, όπως μπισκότα και φρέσκα ζυμαρικά. Επομένως, η κατανάλωση αυγών θα πρέπει επίσης να σχετίζεται με τον τύπο διατροφής που ακολουθείτε. Γενικά, συνιστώ να μην τρώτε περισσότερα από δύο αυγά την ημέρα, αρκεί να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και χωρίς τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες».
Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή που ήθελε να υπογραμμίσει η ειδικός:«Τα βιολογικά αυγά και τα αυγά ελευθέρας βοσκής, καθώς και αυτά που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς, είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά βιομηχανικής προέλευσης. Και αυτός ο παράγοντας επηρεάζει επίσης την ποσότητα των αυγών που είναι υγιεινό να καταναλώνουμε καθημερινά».

2 αυγά για πρωινό κάθε μέρα: Τα αποτελέσματα μετά από 2 εβδομάδες
Καθησυχασμένη από τα λόγια της Andreau, υιοθέτησα τη συνήθεια να τρώω δύο αυγά για πρωινό κάθε μέρα. Σύμφωνα με την ειδικό, τα οφέλη από την κατανάλωση αυγών για πρωινό είναι αισθητά πολύ γρήγορα, ειδικά όταν, όπως στη δική μου περίπτωση, αντικαταστήσετε αυτό το τρόφιμο με ένα γλυκό πρωινό. Σε κάθε περίπτωση, ακολούθησα τις συμβουλές των φυσιοπαθητικών, οι οποίοι συνιστούν την εξάσκηση μιας συνήθειας για τουλάχιστον 14 ημέρες για να επαληθεύσετε τον πιθανό θετικό αντίκτυπό της.
Μετά από αυτό το διάστημα, εδώ είναι τα οφέλη που έχω παρατηρήσει:
Μειωμένη αίσθηση πείνας το πρωί: H υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που υπάρχει στα αυγά, σε συνδυασμό με τα καλά λιπαρά, συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού, αποφεύγοντας την εμφάνιση κρίσεων πείνας και λιγούρας. Το ιδανικό μου βάρος με ευχαριστεί.
Μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια: Χάρη στη χολίνη, η οποία, όπως εξήγησε η Andreau, θρέφει και ενδυναμώνει τον εγκέφαλο.
Μεγαλύτερη ορμονική ισορροπία: Χάρη στη χοληστερόλη, απαραίτητη για την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών όπως η προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη.
Καλύτερη ποιότητα όρασης: Σε αυτή την περίπτωση, η εύνοια πηγαίνει στη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, οι οποίες λειτουργούν ως φίλτρα για το μπλε φως (αυτό των οθονών), προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή.
Πιο δυνατά, πιο λαμπερά και πιο μεταξένια μαλλιά: Χάρη πάνω απ’ όλα στο θείο, ένα μέταλλο ιδιαίτερα πλούσιο σε κερατίνη, ένα από τα κύρια συστατικά των ινών της τρίχας. Ας μην ξεχνάμε ότι τα αυγά είναι επίσης πηγή βιοτίνης, ή βιταμίνης Β8, η οποία προάγει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
Δεν ξέρω τι πιστεύετε, αλλά μετά από μόλις δύο εβδομάδες, νομίζω ότι αρκεί να καταγράψω την κατανάλωση αυγών για πρωινό στο χρυσό βιβλίο των υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Όσο για μένα, είναι ακόμα λίγο νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι τα μελλοντικά μου πρωινά θα είναι όλα μελάτα ή ποσέ, αλλά για ένα πράγμα είμαι απολύτως σίγουρη: αυτά τα αποτελέσματα έχουν μετατρέψει τη συναισθηματική μου ρήξη από τα γλυκά πρωινά σε ένα οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο.
Διαβάστε επίσης | Fisherman Trend: Τα κομμάτια για να υιοθετήσετε την τάση