υγιεινή-διατροφή-το-καλοκαίρι-15-τροφές-327726
©Unsplash

Ένας από τους χειρότερους εχθρούς της απώλειας βάρους είναι τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα. «Στο τέλος της ημέρας καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε», εξήγησε πριν από λίγο καιρό η διατροφολόγος Valeria Castagna.

Υγιεινή διατροφή: Μπορείτε να τρώτε ορισμένες τροφές ανάμεσα στα γεύματα;

Γι’ αυτό στραφήκαμε στη λεγόμενη επιστήμη του snacking, που μελετήθηκε εκτενώς στη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard, για να ανακαλύψουμε ποιες είναι οι υγιεινές τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε ως snacks. Κατ’ αρχάς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της σχολής, η αμερικανική βιομηχανία τροφίμων αφιερώνει το 80% του διαφημιστικού της προϋπολογισμού στην προώθηση του fast food, των ζαχαρούχων ποτών, των γλυκών και άλλων ανθυγιεινών snacks (γεγονός που μας εμποδίζει να κάνουμε τις σωστές επιλογές). Από την άλλη πλευρά, έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη υποφέρουν στη συνέχεια από ψυχολογικό στρες. Για να μην αναφέρουμε εκείνους που επιλέγουν τροφές με κενές θερμίδες (μη θρεπτικές) και στη συνέχεια παραλείπουν τα κύρια γεύματά τους.

Υγιεινή διατροφή το καλοκαίρι: 15 τροφές για να τρώτε ανάμεσα στα γεύματα (σύμφωνα με το Harvard)-1
©Unsplash

Food cravings: Λαχτάρα ή πραγματική πείνα;

Σε αυτόν τον προβληματισμό, οι ειδικοί του Harvard τονίζουν τη σημασία της ανάλυσης των λόγων για τους οποίους αναζητούμε snacks ανάμεσα στα γεύματά μας, επειδή μερικές φορές δεν πρόκειται για πραγματική πείνα αλλά για συναισθηματική πείνα που συνδέεται με άγχος ή πλήξη. Όταν έχετε μια συγκεκριμένη επιθυμία για κάτι λιπαρό ή γλυκό, σας συμβουλεύουν να την κατευνάσετε επιλέγοντας ξηρούς καρπούς, γιαούρτι ή σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης που περιέχει πρωτεΐνες. Αν όμως θέλετε να ικανοποιήσετε την πείνα σας χωρίς να έχετε πραγματική λαχτάρα, οι τροφές που περιέχουν νερό και φυτικές ίνες είναι η καλύτερη επιλογή.

Υγιεινή διατροφή το καλοκαίρι: 15 τροφές για να τρώτε ανάμεσα στα γεύματα (σύμφωνα με το Harvard)-2
©Unsplash

Ποιες τροφές συστήνουν οι ειδικοί;

Τα φρέσκα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το γιαούρτι είναι επιλογές που όλοι έχουμε στο μυαλό μας όταν θέλουμε να τρώμε υγιεινά. Άλλες, λιγότερο γνωστές, αλλά εξίσου καλές επιλογές είναι οι πίκλες: είναι χαμηλές σε θερμίδες, πηγή φυτικών ινών και μετάλλων και, όπως μας εξήγησε η Dr Paula Rosso, λόγω της μάλλον σκληρής τους σύστασης που απαιτεί μάσημα, έχουν μεγάλη κορεστική δύναμη. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες επιλογές για snacks, τις οποίες το Harvard κατατάσσει ανάλογα με την υφή τους:

Τραγανές τροφές

1. Καρύδια

2. Ωμά λαχανικά

3. Σπόροι

4. Κράκερς από αλεύρι ολικής άλεσης

5. Μήλο

Κρεμώδη σνακ

6. Τυρί Cottage

7. Γιαούρτι

8. Χούμους

9. Γκουακαμόλε

Γλυκά σνακ

10. Φρέσκα φρούτα

11. Μαύρη σοκολάτα

Αλμυρά σνακ

12. Κομμάτι τυρί

13. Τραγανά ρεβίθια ψημένα στο φούρνο

14. Μια χούφτα αποξηραμένα φρούτα

15. Βούτυρο ξηρών καρπών

Διαβάστε επίσης | XXL cuff: To νέο must-have αξεσουάρ των καλοκαιρινών look

MHT