fileps-scrapbook-η-αναγέννηση-της-iris-van-herpen-173245

Η δουλειά της Iris Van Herpen βρίσκεται σε παράλληλη εξέλιξη με την τεχνολογία. Η τέχνη της δημιουργίας του ενδύματος σε συνδυασμό με την αποκλειστικότητα της Υψηλής Ραπτικής, ωθούν τη σχεδιάστρια σε μια συνεχή αναζήτηση αξιών με γνώμονα την ανθρώπινη ύπαρξή και το σύμπαν. Με λάβαρο την καλοκαιρινή της συλλογή που φέρει το γενικό τίτλο Roots of Rebirth (Ρίζες της Αναγέννησης) η Ολλανδή σχεδιάστρια, απαντά στις ερωτήσεις του Filep Motwary.

Filep’s Scrapbook: Η αναγέννηση της Iris Van Herpen-1
©Myrthe Giesbers
1/11
Native Share

FM: Από που πηγάζει η έμπνευση της καλοκαιρινή συλλογής Υψηλής Ραπτικής που μόλις δείξατε; 

IVH: Όλα ξεκίνησαν από το βιβλίο «Entangled Life» του βιολόγου Merlin Sheldrake, που καταπιάνεται με τον ιστό της φύσης και με τις αλληλεπιδράσεις, την αλληλοβοήθεια και την επικοινωνία μεταξύ των φυτών, σε σχέση με τις θρεπτικά στοιχεία που ανταλλάσσουν μεταξύ τους μέσω του αέρα.

Η πρόσφατη απομόνωση σε συνδυασμό με την αποκοπή μας από το σύνηθες κοινωνικό μας περιβάλλον, λόγω της πανδημίας, με ώθησαν στην αναζήτηση αρχέγονων μορφών έκφρασης γύρω από την έννοια της αλληλεγγύης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, προσπάθησα να επαναπροσδιορίσω τη γενικότερη αντίληψη που υπάρχει για τη διασύνδεση του καθενός μας με το κόσμο στον οποίο ζούμε. Εννοιολογικά, η ιδέα της αναγέννησης ως αφετηρία,  μεταφράστηκε μέσα από τη θάλασσα και τους σπόρους που μεταφέρονται μέσα από τα κύματα της.

Filep’s Scrapbook: Η αναγέννηση της Iris Van Herpen-2
©Myrthe Giesbers
2/11
Native Share

FM: Ποια looks της συλλογής είναι αυτά που ξεχωρίζετε;

IVH: Ξεχωρίζω το φόρεμα «Henosis» που φορέθηκε από τη Natalia Vodianova. Είναι φτιαγμένο από πολλές στρώσεις ημιδιάφανης λευκής δαντέλας, διακοσμημένης από εκατοντάδες μικρά πτερύγια που ακτινοβολούν έντονα με τη κίνηση, προσδίδοντας την έννοια της διασύνδεσης.

Ένα άλλο φόρεμα που αγαπώ, λέγεται «Apotheosis» και φτιάχτηκε ειδικά για την την Ολλανδο-Ιρανή τραγουδίστρια Sevdaliza. Είναι όλο φτιαγμένο στο χέρι, από πλισαρισμένα κομμάτια μεταξιού που στροβιλίζονται δεξιά και αριστερά από το σώμα με απόλυτη συμμετρία, καταλήγοντας να πλαισιώνουν το πρόσωπο της ερμηνεύτριας.

Σε αυτή τη συλλογή περιλαμβάνεται επίσης η συνεργασία μου με τον καλλιτέχνη Casey Curran μέσα από τη δημιουργία δύο κινητικών κορωνών που συμβολίζουν την συνεχή αναζήτηση του μυαλού στην καλύτερη εκδοχή του.

Filep’s Scrapbook: Η αναγέννηση της Iris Van Herpen-3
©Molly SJ Lowe
3/11
Native Share

FM: Η ικανότητα σας να συνδυάζετε τη χειρωνακτική εργασία και τεχνογνωσία με την τεχνολογία είναι πραγματικά εντυπωσιακός, όπως επίσης ο τρόπος που εντάσσετε τη μηχανική επιστήμη στη δημιουργική σας φιλοσοφία.

IVH: Η συμβίωση των δύο είναι ανέκαθεν ορατή στην υπογραφή μου. Δεν θα έλεγα πως η τεχνολογία υπερέχει των υπόλοιπων μεθόδων εργασίας που εφαρμόζω αφού η χειρωνακτική προσέγγιση αποτελεί τη βάση σε αυτό που κάνω. Οι θηλυκές φόρμες γίνονται ο καμβάς πάνω στον οποίο προσδιορίζω κάτι που αρχικά είναι αόρατο, δηλαδή το άυλο μεταμορφώνεται σε ύλη μέσα από τη χειροτεχνία!

Σε κάθε μου συλλογή πειραματίζομαι με διάφορους συσχετισμούς που προκύπτουν μέσα από τη συμβίωση, τη διασταύρωση της τέχνης και της επιστήμης, του τεχνητού και του οργανικού και η φιλοσοφία μου ανέκαθεν βασίζεται στο πείραμα, τη καινοτομία και τη συνεργασία.

Filep’s Scrapbook: Η αναγέννηση της Iris Van Herpen-4
©Myrthe Giesbers
4/11
Native Share

Το μέλλον της χειροτεχνίας υπόκειται στα χέρια μας ενώ πιστεύω πως οι ανεξερεύνητες ακόμα πιθανότητες γύρω από την ομορφιά πρέπει να αποτελέσουν την παλέτα για ενόραση και πρόοδο.

Η παραδοσιακή ραπτική μπορεί να διευρυνθεί μέσα από καινοτόμες  διεπιστημονικές προσεγγίσεις συνεργασιών με καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκούς.

Μέσα από αυτή την αναζήτηση της ομορφιάς και τις συνέργειες που προκύπτουν εκ νέου με το πέρασμα του χρόνου, η μόδα μετατρέπεται σε μια πλατφόρμα μετάλλαξης.

Filep’s Scrapbook: Η αναγέννηση της Iris Van Herpen-5
©Myrthe Giesbers
5/11
Native Share

FM: Αλήθεια, μετά από τόσες υπέροχες συλλογές, που τοποθετείτε τον εαυτό σας στο χάρτη της μόδας;

IVH: Η μόδα σήμερα συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα απέναντι στη κοινωνία και αυτό αποτελεί μια πραγματικά θετική εξέλιξη. Υπάρχει συνείδηση απέναντι στη βιωσιμότητα και γίνονται μεγάλες προσπάθειες μέσα από ουσιαστικές συνεργασίες για την βελτίωση των υλικών, των μεθόδων κ.λπ. οδεύοντας σε μια αναδιάρθρωση της αρχικής της μορφής.

Σήμερα, η Υψηλή Ραπτική έχει ξεπεράσει την ονειρική της της διάσταση για να μεταβληθεί σε ένα εργαστήριο όπου η μόδα, η τεχνολογία και η βιολογία συνδυάζονται όπως ποτέ άλλοτε.

Filep’s Scrapbook: Η αναγέννηση της Iris Van Herpen-6
©Myrthe Giesbers
6/11
Native Share

FM: Πότε περίπου αρχίσατε αυτή την ζωτική σχέση που έχετε με την τεχνολογία ως το κύριο εργαλείο για την μεθόδευση των ιδεών σας; Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν αυτό το βήμα για να καταλήξει ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της υπογραφής σας; 

 IVH: Η πρώτη φορά που πειραματίστηκα με την τεχνολογία ήταν το 2010, για τη συλλογή μου «Crystallization». Σε μια απόπειρα μου να εκτυπώσω ένα τρισδιάστατο φόρεμα, ξεκίνησα μια συνεργασία με αρχιτέκτονες.  Ήταν μια μακρά διαδικασία που απαιτούσε να σχεδιάσουμε κάθε χιλιοστό του ρούχου με απόλυτη λεπτομέρεια.  Με τη βοήθεια του Maya, ενός λογισμικού  προγράμματος για 3D animation, κάναμε εκατοντάδες δοκιμαστικά μέχρι να πετύχουμε το ζητούμενο, που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα ένδυμα.

Ωστόσο, θα έλεγα πως σε σχέση με την Υψηλή Ραπτική σαν δημιουργική έννοια, το 3D Printing έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρόλο που οι  καινοτόμες τεχνικές αυτού του είδους χρειάζονται περισσότερο χρόνο και ιδιαίτερη προσοχή, πάντα σε σχέση με την παραδοσιακή χειροτεχνία.

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από εκείνη την πρώτη μας προσπάθεια και το ατελιέ μας από τότε έχει εξελιχθεί κατά πολύ.

Filep’s Scrapbook: Η αναγέννηση της Iris Van Herpen-7
©Myrthe Giesbers
7/11
Native Share

FM: Πως αντιλαμβάνεστε την έννοια του savoir faire σε σχέση με το πως εφαρμόζεται στις συλλογές σας; 

IVH: Η υψηλής ποιότητας χειροτεχνία που παράγεται στο ατελιέ είναι η εξελιγμένη μορφή τεχνικών που προέρχονται από την κλασική τεχνογνωσία.

Η παράδοση λοιπόν είναι το θεμέλιο, η βάση και η ρίζα σε ότι κι αν κάνουμε σήμερα.

Πρόκειται για την καταγραφή των δημιουργικών ικανοτήτων των ανθρώπων που προϋπήρχαν από εμάς, το εξελικτικό τους ταξίδι όπως και τη συνένωση τους με άλλους τομείς όπως τις επιστήμες. Οι συνεργασίες μας με μηχανικούς, αρχιτέκτονες κ.λπ. απλά ενισχύουν αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Τίποτα από αυτά που δημιουργούμε δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την κλασική παιδεία και το σεβασμό προς το savoir faire!

Μέσα από κάθε νέα συλλογή και τις καινοτόμες διαδικασίες που την πραγματώνουν, προκύπτουν νέα υβρίδια των παραδοσιακών τεχνικών της χειροτεχνίας που μας ωθούν προς το μέλλον.

Filep’s Scrapbook: Η αναγέννηση της Iris Van Herpen-8
©Myrthe Giesbers
8/11
Native Share

FM: Αρκετές από τις δημιουργίες σας καταλήγουν σε μουσεία και γκαλερί. Τι κάνει ένα ρούχο άξιο να ενταχθεί σε ένα ακαδημαϊκό ή διδακτικό πλαίσιο; 

IVH: Η σχέση μόδας και τέχνης υπήρχε πάντα. Πολλές φορές η μόδα μετατρέπεται σε τέχνη όταν εκφράζονται μέσα από αυτήν ανησυχίες και ανάγκες που ξεπερνούν αυτή του «ενδύεσθαι» ή όταν μας εμπνέει για να αναδημιουργηθούμε – δηλαδή να επαναπροσδιορίσουμε την εικόνα μας ή να υπογραμμίσουμε ένα επίκαιρο θέμα.

‘Όπως ακριβώς συμβαίνει με τη φύση, η μόδα μας επιτρέπει να την μεταφράσουμε με ποικίλους τρόπους, άλλοτε μέσω του χορού, της ποίησης και της γλυπτικής μέχρι την αστρονομία και τα μαθηματικά. Η μόδα ακτινοβολεί το όνειρο και την επιθυμία μας για εξέλιξη.

Δεδομένου πως το μέλλον δεν έχει ακόμα γραφτεί, η μόδα μας επιτρέπει τον οπτιμισμό ενώ μας αγκαλιάζει όλους ισότιμα.

Filep’s Scrapbook: Η αναγέννηση της Iris Van Herpen-9
©Myrthe Giesbers
9/11
Native Share

FM: Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα σας στη μόδα; 

IVH: Η εικόνα που έχω για την ομορφιά είναι οργανική, μια καινοτόμος θηλυκότητα που εκφράζει και αγκαλιάζει την ατομικότητα με πυγμή. Πάντα προσπαθώ να  εμβαθύνω την προβολή της ομορφιάς και της δημιουργίας τοποθετώντας αυτές τις δύο έννοιες σε παρόμοια θέση με τη κομψότητα. Με ενδιαφέρει να διαμορφώσω τη μόδα με πιο έξυπνους τρόπους, ενδυναμώνοντας τόσο τις γυναίκες όσο και τη μόδα μέσα από άλλες διεξόδους που υπάρχουν στις επιστήμες, τη τέχνη, τη βιολογία την αρχιτεκτονική, τη μηχανική κ.λπ.

Η οπτική και η άποψη του καθενός μπορούν να διευρυνθούν μέσα από τη μόδα καθώς προκαλεί ερωτήματα και εντυπωσιάζει ενώ την ίδια στιγμή που δημιουργεί χιλιάδες συναισθήματα που είναι εξίσου έντονα.

Filep’s Scrapbook: Η αναγέννηση της Iris Van Herpen-10
©Myrthe Giesbers
10/11
Native Share

FM: Πως σας επηρέασε η επιδημία σε σχέση με τη δουλειά σας;

IVH: Ομολογώ πως ήταν πραγματικά μια αρκετά δύσκολη χρονιά καθώς τα πάντα μπήκαν σε μια κατάσταση αβεβαιότητας.

Όμως, αυτή η παύση μου έδωσε την ευκαιρία να εστιάσω πολύ περισσότερο στη ποιότητα της δουλειάς και στους στόχους μας περί βιωσιμότητας και για ένα εγγύς μέλλον με τη μόδα σε απόλυτη συμβίωση με τη φύση.

Filep’s Scrapbook: Η αναγέννηση της Iris Van Herpen-11
©Molly SJ Lowe
11/11
Native Share

Διαβάστε επίσης | Filep’s Scrapbook: Ο Julien d’Ys απαντά στο ερωτηματολόγιο του Marcel Proust