fileps-scrapbook-starstruck-ο-μαγικός-κόσμος-του-gary-lee-boas-166875

Ο Gary Lee Boas πέρασε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του να ακολουθεί διασημότητες με μια φωτογραφική μηχανή, που ήταν και το διαβατήριο που τον έφερε κοντά σε όλους όσους θαύμαζε κατά την εφηβεία του, στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Υποστηρίζει πως είναι πολύ εύκολο να διακρίνει κανείς τις διαφορές μεταξύ των stars εκείνης της εποχής με τους σημερινούς. «Θα έλεγα πως ήταν πολύ πιο λαμπεροί και κυρίως προσιτοί. Πλέον τα αστέρια της μουσικής και του σινεμά συνοδεύονται πάντα από ένα πλήθος ανθρώπων, τους βοηθούς τους, το πρακτορείο που τους εκπροσωπεί, τους στιλίστες, μακιγιέρ και πολλές φορές το «εγώ» τους είναι πολύ μεγαλύτερο από την ίδια τους την καριέρα» λέει γελώντας.

Οι φωτογραφίες του, που φέρουν το γενικότερο τίτλο Starstruck και χρονολογούνται από το 1966 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1980, τεκμηριώνουν με ακρίβεια μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί και που χαρακτηρίζεται από τον ρομαντισμό, την αθωότητα και τη πραγματική έννοια του Ηollywood glamour.

Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-1
©Gary Lee Boas
1/15
Native Share

Αυτή η εμμονή που έκλεψε από τους μεγάλους stars οποιοδήποτε δικαίωμα μυστικότητας και ιδιωτικών στιγμών, ξεκίνησε σαν το χόμπι ενός 15χρονου αγοριού που αργότερα το εξέλιξε επάγγελμα.

Κοιτώντας αυτή τη καταγραφή, γίνεται ξεκάθαρο πως ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που φιλτράρεται μέσα από το φακό ενός άγνωστου, αφοσιωμένου θαυμαστή, τοποθετεί αυτή τη σπάνιας αξίας κατάθεση glamour στο βασίλειο της pop κουλτούρας.

Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-2
©Gary Lee Boas
2/15
Native Share

Το πάθος και η αφοσίωση με την οποία ο Lee Boas έχει συλλέξει αυτά τα άξια θαυμασμού τρόπαια, σύμβολα ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης και έκφρασης, τοποθετούν τον ίδιο το φωτογράφο σε μια υψηλότερη κλίμακα, αυτήν του καλλιτέχνη.

Ωστόσο, μέσα από αυτές τις εικόνες, διαφαίνεται ο καταναγκασμός του star-system όπως εκδηλώνει τις βαθύτερες επιθυμίες και τις σκοτεινότερες ανάγκες της κοινωνίας μας που τοποθετεί το εκτεταμένο έργο του σε ένα πλαίσιο απόλυτα σχετικό και συντονισμένο με τα θέματα της σύγχρονης τέχνης.

Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-3
©Gary Lee Boas
3/15
Native Share

FM: Πότε ξεκίνησε αυτό το ενδιαφέρον σας για τους διάσημους;

GLB: Θα έλεγα από πάντα. Ξέρετε, είμαι παιδί της δεκαετίας του 60 και τότε η τηλεόραση είχε πολύ μεγάλη επιρροή στη ζωή μας. Λόγω της ηλικίας μου δεν μπορούσα να φανταστώ τη πιθανότητα πως αυτή μου η εμμονή θα κατέληγε να γίνει αυτοσκοπός, όμως μπορώ να πω με σιγουριά πως μου άρεσε υπερβολικά να βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους από τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Πολλές φορές δεν είχα την παραμικρή ιδέα για την ταυτότητα τους. Μου αρκούσε να γνωρίζω το πρόσωπο τους.

Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-4
©Gary Lee Boas
4/15
Native Share

FM: Ούτε πως η καταγραφή σας θα κατέληγε σήμερα να γίνει σημείο αναφοράς;

GLB: Σίγουρα όχι! Ακόμα και τώρα μου είναι δύσκολο να το δω με αυτό το τρόπο. Ξέρετε, όταν μοιράζομαι ιστορίες από εκείνη την εποχή, δεν το κάνω με νοσταλγία. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερός που η ζωή μου είχε αυτό το μεγάλο προνόμιο, αλλά αυτό ήταν κάτι που εγώ δημιούργησα. Όταν είσαι νέος δεν σκέφτεσαι το μέλλον, ζεις τη στιγμή και αυτό έκανα τότε.

Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-5
©Gary Lee Boas
5/15
Native Share

FM: Πότε έγινε ξεκάθαρη η μεγάλη αξία των φωτογραφιών σας;

GLB: Μπορώ να πω με σιγουριά πως οι φίλοι μου μόλις δουν μια φωτογραφία ξεκινούν αμέσως να κάνουν ερωτήσεις. Αυτή τους η αντίδραση μου δείχνει πως μάλλον έχουν μια αξία.

Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-6
©Gary Lee Boas
6/15
Native Share

FM: Θυμάστε την πρώτη σας συνάντηση με έναν πραγματικό star;

GLB: Φυσικά και θυμάμαι! Πώς θα μπορούσα άλλωστε να ξεχάσω κάτι τέτοιο; Έγινε το εισιτήριο για τη καινούργια μου ζωή. Ήταν το Σεπτέμβριο του 1966, περπατούσα στο κέντρο, όταν περνώντας από το νοσοκομείο της γειτονιάς, ξαφνικά είδα πλήθος κόσμου γύρω από κάποιον άντρα. Άρχισα να περπατώ προς το μέρος του και όταν έφτασα κοντά του, ενώ μου θύμιζε κάποιον, δεν μπορούσα με τίποτα να θυμηθώ ποιον. Σύντομα άρχισε να μοιράζει αυτόγραφα και ο κόσμος να φωτογραφίζεται μαζί του. Ήταν ο τραγουδιστής Robert Goulet και βρισκόταν στην πόλη μου για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό.

Έτρεξα πίσω στο σπίτι, άρπαξα τη φωτογραφική μου μηχανή και έτσι τράβηξα τις πρώτες μου φωτογραφίες. Αυτό το τυχαίο γεγονός έγινε η αρχή για μια μακρόχρονη πορεία ως φωτογράφος διασημοτήτων.

Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-7
©Gary Lee Boas
7/15
Native Share

FM: Από όλες τις φωτογραφίες σας, ξεχωρίζω αυτή με την Greta Garbo. Αλήθεια, πως την εντοπίσατε;

GLB: Ο σύντροφός μου Jeff είχε βρει δύο εισιτήρια χωρίς θέση για να δούμε μια παράσταση στο Broadway. Σταθήκαμε στο πίσω μέρος του θεάτρου και όταν χαμήλωσαν τα φώτα για να ξεκινήσει η παράσταση, πρόσεξα δίπλα μου μια μυστήρια φιγούρα. Με μια πιο προσεκτική ματιά διέκρινα πως ήταν η Garbo και για τις επόμενες δυόμισι ώρες ο ώμος μου ακουμπούσε το δικό της. Ο φίλος μου δεν είχε ιδέα για το ποια ήταν κι εγώ έπαθα κρίση πανικού γιατί δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Λίγο πριν τελειώσει η παράσταση εξαφανίστηκε και ένιωθα απογοητευμένος που χάθηκε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία.

Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-8
©Gary Lee Boas
8/15
Native Share

Φεύγοντας, περπατήσαμε τη πέμπτη λεωφόρο και η ματιά μου ξανάπεσε απάνω της.

Ήταν στη γωνία του δρόμου και μας είχε ήδη προσέξει και αυτή. Στεκόταν με τη πλάτη στον κόσμο και παρακολουθούσε τους περαστικούς μέσα από την αντανάκλαση της βιτρίνας του Sacks. Σε μια προσπάθεια της να μας αποφύγει μπήκε στο κατάστημα και χάθηκε μέσα στους διαδρόμους.

Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-9
©Gary Lee Boas
9/15
Native Share

Γνώριζα από φίλους πως έμενε στο τέρμα της 64ης λεωφόρου. Έπεισα λοιπόν τον Jeff να πάμε στη γειτονιά της με ελπίδα να τη ξαναδώ. Δεν περιμέναμε σχεδόν καθόλου. Ξαφνικά την είδαμε να έρχεται προς το μέρος μας.

Έδωσα τη κάμερα στο Jeff ο οποίος κρύφτηκε σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο και πήδηξε μπροστά της τραβώντας της φωτογραφία ακριβώς την στιγμή που τον προσπέρασε. Τα ένσημα για τη συγκεκριμένη φωτογραφία ανήκουν σε αυτόν.

Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-10
©Gary Lee Boas
10/15
Native Share
Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-11
©Gary Lee Boas
11/15
Native Share
Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-12
©Gary Lee Boas
12/15
Native Share
Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-13
©Gary Lee Boas
13/15
Native Share
Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-14
©Gary Lee Boas
14/15
Native Share
Filep’s Scrapbook: Starstruck – Ο Μαγικός Κόσμος του Gary Lee Boas-15
©Gary Lee Boas
15/15
Native Share

All photos © Gary Lee Boas

Διαβάστε επίσης | Filep’s Scrapbook: Fashion out of Fashion

MHT