Ο Αμερικανός σχεδιαστής Thom Browne αντιμετωπίζει τη μόδα σαν ένα φανταστικό τοπίο προς εξερεύνηση. Γι’ αυτό έχει πάντα κάτι καινούργιο να μας πει.
Το Παρίσι ήταν ιδιαίτερα σκοτεινό εκείνη την πρώτη εβδομάδα του περασμένου Μαρτίου, παραδομένο στα πυκνά γκρίζα σύννεφα και στις βροχές, που έκαναν την όποια μετακίνηση δύσκολη. To μεσημέρι της πρώτης ημέρας του μήνα, στην περιοχή του Saint-Germain, οι καλεσμένοι του Αμερικανού σχεδιαστή Thom Browne έφταναν στη Rue Bonaparte σε ασύντακτες ομάδες που κινούνταν γρήγορα. Με μεγάλα βήματα περνούσαν τις βαριές ξύλινες πόρτες που οδηγούν στην εσωτερική αυλή του μεγάρου της Beaux Arts de Paris, χώρο διεξαγωγής του σόου για τη χειμερινή του συλλογή.
Παρόλο που τα προγνωστικά μιλούσαν για χιόνια, εν τέλει ο Browne μάς βοήθησε να τα δούμε στην τεχνητή μορφή τους, ως μέρος του ντεκόρ που είχε στηθεί. Οι καλεσμένοι ήταν καθισμένοι στις στοιχισμένες με ακρίβεια θέσεις τους, τυλιγμένοι με κουβέρτες που μοίραζε στην είσοδο το προσωπικό υποδοχής, κρατώντας από ένα κινητό στο χέρι σε mode καταγραφής. Οι δεκάδες φωτογραφίες και τα βίντεο πριν ακόμα ξεκινήσει το σόου είχαν ως αποτέλεσμα το χιονισμένο σκηνικό να γίνει viral μέσα σε μερικά λεπτά.

Μάλλον η θεματική της «Αποκάλυψης» ενέπνευσε αρκετούς από τους συναδέλφους του Browne, οι οποίοι έδωσαν στον όρο μια ευρύτερη έννοια, που αποδομήθηκε ποικιλοτρόπως κατά τη διάρκεια ολόκληρης της Εβδομάδας Μόδας, σαν μια συντονισμένη κραυγή απόγνωσης πρωτίστως για την κλιματική αλλαγή και για την κλιμακούμενη κρίση της Covid-19. Στο χιονισμένο σκηνικό, η εμφάνιση του πρώτου μοντέλου με μια κόκκινη μάσκα καμηλοπάρδαλης και μποτάκια-πλατφόρμες που μιμούνταν τις οπλές του ζώου συνεπήρε το κοινό, μεταφέροντάς το σε ένα ακόμα πιο ευφάνταστο σενάριο, που δεν ήταν άλλο από τη βιβλική Κιβωτό του Νώε. Ακολούθησαν ένα λιοντάρι, ένα ποντίκι, μια ζέβρα, ένας ελέφαντας…
Σε κάθε νέα παρουσίαση του Browne γίνεται όλο και πιο εμφανής η αφηγηματική του ικανότητα και η τάση του να αποζητά το νόημα της ύπαρξης μέσα από την οργιώδη φαντασία του, που ορίζεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες μόνο από τη δημιουργικότητα. H Μικρή γοργόνα, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, Ο Μάγος του Όζ είναι μερικές μόνο ιστορίες από τις οποίες εμπνέεται, παρουσιάζοντας κάθε τόσο τη δική του εκδοχή των παραμυθιών που όλοι έχουμε αγαπήσει.
