Πάει καιρός πια που η έξυπνη τεχνολογία µπήκε στη ζωή µας. Χρόνος αρκετός για να έχουν αξιοπιστία οι όποιες έρευνες αφορούν την επίδρασή της σε διάφορους τοµείς. Ένας από αυτούς είναι και η οµορφιά, αφού, όπως αποδεικνύουν σχετικές µελέτες, η υπερβολική ενασχόληση µε το κινητό τηλέφωνο, αλλά και µε τα ipads και τα laptops, βλάπτει σοβαρά την περιοχή του λαιµού, που ούτως ή άλλως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη φθορά του χρόνου. Προκύπτει, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι ηλικίας 18-45 ετών ασχολούνται µε τα smartphones τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ηµέρα.
Φωνητικές κλήσεις, ανταλλαγή µηνυµάτων, περιήγηση στα social media, ενηµέρωση, online αγορές και zoom calls είναι λίγες από τις εργασίες που κάνουν οι power users, σκύβοντας πάνω από µια οθόνη γύρω στις 150 φορές ηµερησίως. Αυτό που δεν ξέρουν είναι πως η επαναλαµβανόµενη κίνηση προς τα κάτω προκαλεί επιπλέον γραµµές στην περιοχή του λαιµού, η οποία ήδη από την ηλικία των 25 παρουσιάζει απώλειες στο κολλαγόνο, σε ποσοστό 1 έως 1,5% ετησίως – η διαδικασία, όπως είναι φυσικό, επιταχύνεται κατά την εµµηνόπαυση.
«Το συνεχές σκύψιµο πάνω από το ipad ή το κινητό, όπως και η κακή στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν ως αποτέλεσµα να βαθαίνουν οι ρυτίδες στο λαιµό (necklace lines), αφού το κεφάλι ωθείται µπροστά, µε αποτέλεσµα οι µύες να χαλαρώνουν και να δηµιουργούνται γραµµές κυρίως πάνω από την κλείδα», λέει η δερµατολογος, διδάκτωρ Ιατρικής σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Βάλια Μουσάτου. «Το φαινόµενο είναι έντονο την τελευταία δεκαετία, µε αυξητικές τάσεις την τρέχουσα περίοδο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Έχουµε λοιπόν να κάνουµε µε ένα σοβαρό πρόβληµα οµορφιάς, για την αντιµετώπιση του οποίου µια καλή συµβουλή είναι να αποφεύγετε να σκύβετε προς το τηλέφωνό σας και να το σηκώνετε στο ύψος των µατιών».

Γιατί όµως συµβαίνει αυτό; «Η περιοχή του λαιµού είναι λιγότερο λιπαρή από το πρόσωπο, διότι δεν υπάρχουν σµηγµατογόνοι αδένες που ελαχιστοποιούν τα σηµάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραµµές και οι ρυτίδες», εξηγεί η δερµατολόγος. «Επίσης, οι συνδετικοί ιστοί που προσφέρουν υποστήριξη κάτω από το πιγούνι χαλαρώνουν και τα οστά της γνάθου συρρικνώνονται, µε αποτέλεσµα να βλέπουµε το φαινόµενο “γαλοπούλας” ακόµα και σε νέες γυναίκες. Αυτή η αλλαγή στην ποιότητα του δέρµατος είναι πιο εµφανής όταν κινούµαστε. Αν εξαιρέσουµε περιπτώσεις στις οποίες η επιβαρυµένη εικόνα οφείλεται σε κληρονοµικούς παράγοντες, ο πιο σοβαρός λόγος για την πρόωρη γήρανση είναι η ελλιπής φροντίδα. Ειδικά µε τον λαιµό οι περισσότερες γυναίκες δεν ασχολούνται ιδιαίτερα, γι’ αυτό αποκαλύπτεται η ηλικία τους ακόµα κι αν το πρόσωπό τους βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση».
Η Βάλια Μουσάτου υπογραµµίζει επίσης πως «κατά την εµµηνόπαυση, αλλά και νωρίτερα, διαπιστώνεται πιο έντονη χαλάρωση στην επιδερµίδα του λαιµού, επίταση των ρυτίδων και ενδεχοµένως εναπόθεση λίπους, λόγω επιβράδυνσης του µεταβολισµού όταν αυξάνεται το σωµατικό βάρος. Αποτέλεσµα είναι να αλλοιώνεται το οβάλ του προσώπου, να προκαλείται χαλάρωση και να εµφανίζεται περίσσεια δέρµατος».
Τρόποι αντιμετώπισης