tech-neck-η-εξειδικευμένη-φροντίδα-για-την-πε-166617
©unsplash

Πάει καιρός πια που η έξυπνη τεχνολογία µπήκε στη ζωή µας. Χρόνος αρκετός για να έχουν αξιοπιστία οι όποιες έρευνες αφορούν την επίδρασή της σε διάφορους τοµείς. Ένας από αυτούς είναι και η οµορφιά, αφού, όπως αποδεικνύουν σχετικές µελέτες, η υπερβολική ενασχόληση µε το κινητό τηλέφωνο, αλλά και µε τα ipads και τα laptops, βλάπτει σοβαρά την περιοχή του λαιµού, που ούτως ή άλλως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη φθορά του χρόνου. Προκύπτει, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι ηλικίας 18-45 ετών ασχολούνται µε τα smartphones τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ηµέρα.

Φωνητικές κλήσεις, ανταλλαγή µηνυµάτων, περιήγηση στα social media, ενηµέρωση, online αγορές και zoom calls είναι λίγες από τις εργασίες που κάνουν οι power users, σκύβοντας πάνω από µια οθόνη γύρω στις 150 φορές ηµερησίως. Αυτό που δεν ξέρουν είναι πως η επαναλαµβανόµενη κίνηση προς τα κάτω προκαλεί επιπλέον γραµµές στην περιοχή του λαιµού, η οποία ήδη από την ηλικία των 25 παρουσιάζει απώλειες στο κολλαγόνο, σε ποσοστό 1 έως 1,5% ετησίως – η διαδικασία, όπως είναι φυσικό, επιταχύνεται κατά την εµµηνόπαυση.

«Το συνεχές σκύψιµο πάνω από το ipad ή το κινητό, όπως και η κακή στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν ως αποτέλεσµα να βαθαίνουν οι ρυτίδες στο λαιµό (necklace lines), αφού το κεφάλι ωθείται µπροστά, µε αποτέλεσµα οι µύες να χαλαρώνουν και να δηµιουργούνται γραµµές κυρίως πάνω από την κλείδα», λέει η δερµατολογος, διδάκτωρ Ιατρικής σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Βάλια Μουσάτου. «Το φαινόµενο είναι έντονο την τελευταία δεκαετία, µε αυξητικές τάσεις την τρέχουσα περίοδο, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Έχουµε λοιπόν να κάνουµε µε ένα σοβαρό πρόβληµα οµορφιάς, για την αντιµετώπιση του οποίου µια καλή συµβουλή είναι να αποφεύγετε να σκύβετε προς το τηλέφωνό σας και να το σηκώνετε στο ύψος των µατιών».

Tech Neck: Η εξειδικευμένη φροντίδα για την περιοχή του λαιμού-1
©unsplash

Γιατί όµως συµβαίνει αυτό; «Η περιοχή του λαιµού είναι λιγότερο λιπαρή από το πρόσωπο, διότι δεν υπάρχουν σµηγµατογόνοι αδένες που ελαχιστοποιούν τα σηµάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραµµές και οι ρυτίδες», εξηγεί η δερµατολόγος. «Επίσης, οι συνδετικοί ιστοί που προσφέρουν υποστήριξη κάτω από το πιγούνι χαλαρώνουν και τα οστά της γνάθου συρρικνώνονται, µε αποτέλεσµα να βλέπουµε το φαινόµενο “γαλοπούλας” ακόµα και σε νέες γυναίκες. Αυτή η αλλαγή στην ποιότητα του δέρµατος είναι πιο εµφανής όταν κινούµαστε. Αν εξαιρέσουµε περιπτώσεις στις οποίες η επιβαρυµένη εικόνα οφείλεται σε κληρονοµικούς παράγοντες, ο πιο σοβαρός λόγος για την πρόωρη γήρανση είναι η ελλιπής φροντίδα. Ειδικά µε τον λαιµό οι περισσότερες γυναίκες δεν ασχολούνται ιδιαίτερα, γι’ αυτό αποκαλύπτεται η ηλικία τους ακόµα κι αν το πρόσωπό τους βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση».

Η Βάλια Μουσάτου υπογραµµίζει επίσης πως «κατά την εµµηνόπαυση, αλλά και νωρίτερα, διαπιστώνεται πιο έντονη χαλάρωση στην επιδερµίδα του λαιµού, επίταση των ρυτίδων και ενδεχοµένως εναπόθεση λίπους, λόγω επιβράδυνσης του µεταβολισµού όταν αυξάνεται το σωµατικό βάρος. Αποτέλεσµα είναι να αλλοιώνεται το οβάλ του προσώπου, να προκαλείται χαλάρωση και να εµφανίζεται περίσσεια δέρµατος».

Τρόποι αντιμετώπισης

Οι ενυδατικές κρέµες δεν αρκούν για να αντιµετωπιστεί το πρόβληµα. Είναι απαραίτητη η φροντίδα της περιοχής µε εξειδικευµένες συνθέσεις εντατικής δράσης, που ενδυναµώνουν τις υποστηρικτικές ίνες της επιδερµίδας. Αυτές είναι εµπλουτισµένες µε ενεργά συστατικά (Pro-Retinol A, φυτοστερόλη, αντιοξειδωτικά), που βοηθούν το δέρµα να αναδιαµορφωθεί, συσφίγγουν το περίγραµµα και «γεµίζουν» τις ρυτίδες και τις λεπτές γραµµές. Την αποτελεσµατικότητά τους ενισχύουν οι ανοδικές κινήσεις µασάζ και η χρήση εργαλείων που συµβάλλουν στη βέλτιστη απορρόφηση των προϊόντων και ενεργοποιούν τα κύτταρα. Αν, δε, έχετε προετοιµάσει την επιδερµίδα σας και µε ένα απολεπιστικό προϊόν, τα ευεργετικά συστατικά θα εισχωρήσουν ακόµα βαθύτερα.

Tech Neck: Η εξειδικευμένη φροντίδα για την περιοχή του λαιμού-2
©Dior

Capture Totale Intensive Restorative Night Cream, Dior

Tech Neck: Η εξειδικευμένη φροντίδα για την περιοχή του λαιμού-3
©L’Oréal Paris

Kρέμα Revitalift, L’Oréal Paris

Μην ξεχνάτε επίσης τη χρήση αντηλιακού µε υψηλό δείκτη προστασίας, όταν οι συνθήκες το απαιτούν. «Να επισηµάνουµε ότι συχνά στη µέση ηλικία εµφανίζεται στα πλαϊνά του λαιµού και µια δυσχρωµία που οφείλεται στα αρώµατα, αν δεν υπάρχει επαρκής αντηλιακή κάλυψη», επισηµαίνει η κυρία Μουσάτου. Όσο για τις δερµατολογικές θεραπείες, τονίζει ότι είναι σωστή επιλογή για τις σοβαρές περιπτώσεις: «Το µπότοξ χαλαρώνει τους υπερτονικούς µυς του λαιµού (µυώδες πλάτυσµα) και τραβά προς τα κάτω το περίγραµµα, δίνοντας µια πιο ξεκούραστη όψη, ενώ τα εµφυτεύµατα υαλουρονικού οξέος –που πρέπει να είναι λεπτόρρευστα– ενυδατώνουν και συσφίγγουν την επιδερµίδα, γεµίζοντας παράλληλα τις οριζόντιες ρυτίδες».

Tech Neck: Η εξειδικευμένη φροντίδα για την περιοχή του λαιμού-4
©Vichy
Tech Neck: Η εξειδικευμένη φροντίδα για την περιοχή του λαιμού-5
©Nurse Jamie

Uplift Massage Beauty Roller, Nurse Jamie, net-a-porter.com

Tech Neck: Η εξειδικευμένη φροντίδα για την περιοχή του λαιμού-6
©Sarah Chapman

Skinesis Meso-Melt Infusion System, Sarah Chapman, lookfantastic.com

Άλλοι τρόποι αντιµετώπισης της γήρανσης του λαιµού µε µη επεµβατικές µεθόδους είναι τα µηχανήµατα που στοχεύουν στην κολλαγονογένεση, όπως τα laser, οι ραδιοσυχνότητες και οι συσκευές εκποµπής φωτός. Τα laser µε διαφορετικές κεφαλές και σε διαφορετικά µήκη κύµατος απελευθερώνουν παλµούς ενέργειας, αντιµετωπίζοντας πανάδες και κηλίδες, και βελτιώνουν αισθητά τις ρυτίδες, τις λεπτές γραµµές και διάφορες άλλες ατέλειες.

Tech Neck: Η εξειδικευμένη φροντίδα για την περιοχή του λαιμού-7
©Elemis

Pro-Collagen Neck & Décolleté Balm, Elemis, elemis-greece.com

Οι θεραπείες µέσω ραδιοσυχνοτήτων σε υψηλές εντάσεις είναι εξαιρετικά αποτελεσµατικές στη σµίλευση και στη σύσφιξη του δέρµατος στα βαθύτερα στρώµατα, ενεργοποιώντας το κολλαγόνο και εξοµαλύνοντας τις οριζόντιες ρυτίδες, τις πτυχώσεις και τη χαλάρωση. Οι φωτοθεραπείες, τέλος, επιτυγχάνουν ανανέωση και αποκατάσταση µε τη χρήση συχνοτήτων φωτός. Η αγγειοδιαστολή ενισχύεται, η κυκλοφορία του αίµατος και του οξυγόνου στους ιστούς βελτιώνεται και το δέρµα αποκτά πιο λεία και σφριγηλή όψη. Όλες είναι ασφαλείς, ανώδυνες και χωρίς χρόνο αποθεραπείας.

Tech Neck: Η εξειδικευμένη φροντίδα για την περιοχή του λαιμού-8
©Is Clinical

Neckperfect Complex, Is Clinical

Tech Neck: Η εξειδικευμένη φροντίδα για την περιοχή του λαιμού-9
©Frezyderm

Νeck Contour Cream, Frezyderm

Tech Neck: Η εξειδικευμένη φροντίδα για την περιοχή του λαιμού-10
©Lierac Paris

Tζελ-κρέμα Lift Integral, Lierac Paris

Face yoga

Εκτός από τις κρέµες και τις θεραπείες, η facial yoga συµβάλλει τα µέγιστα στη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερµίδας. Μπορείτε καθηµερινά να κάνετε διαφορετικές ασκήσεις για να ενισχύσετε το αποτέλεσµα της περιποίησής σας και να επιβραδύνετε τη διαδικασία γήρανσης. Η αγαπηµένη µας face yoga expert και σύµβουλος ολιστικής διατροφής, Aρετή Καφαντάρη (www.faceyogaforall.gr), εξηγεί ότι, όπως το σώµα χρειάζεται γυµναστική για να διατηρηθεί σφριγηλό, έτσι ακριβώς και οι 57 µύες του προσώπου και του λαιµού χρειάζονται συχνές ασκήσεις. «Όσο αυτοί δυναµώνουν, το δέρµα πάνω τους γίνεται πιο σφριγηλό, αποκτά ελαστικότητα και ατονούν οι ρυτίδες», λέει και µας προτείνει µια σειρά εύκολων ασκήσεων.

Tech Neck: Η εξειδικευμένη φροντίδα για την περιοχή του λαιμού-11
©unsplash

Ξεκινάµε: Σε σταθερή θέση, κοιτώντας ευθεία µπροστά, γέρνουµε το κεφάλι ελαφρά προς τα πίσω και στο πλάι. Σφίγγουµε τα σαγόνια µας µε δύναµη προς την ίδια πλευρά, όπως όταν δαγκώνουµε ένα σκληρό µήλο. Κάνουµε την ίδια κίνηση 15 φορές. Επαναλαµβάνουµε από την άλλη πλευρά. Μπορούµε να κάνουµε την άσκηση δύο φορές, ενώ όσο περισσότερη δύναµη βάζουµε τόσο πιο αποτελεσµατική είναι.

Σε σταθερή θέση και πάλι, και κοιτώντας µπροστά, ωθούµε το κεφάλι προς τον αυχένα µέχρι το σηµείο που δεν µας ενοχλεί. Στέλνουµε µε δύναµη 15 ηχηρά φιλιά. Επιστρέφουµε στην αρχική µας θέση και επαναλαµβάνουµε δύο φορές.

Στην τρίτη άσκηση κάνουµε ακριβώς το ίδιο, αλλά, αντί για φιλιά, τραβάµε την κάτω γνάθο µπροστά από την επάνω και σπρώχνουµε ψηλά. Μένουµε στη θέση αυτή για 15 δευτερόλεπτα, χαλαρώνουµε και επαναλαµβάνουµε τρεις φορές.

Διαβάστε επίσης | Best Beauty Products: Ενώ εσείς κοιμάστε

MHT