Ο νέος επικεφαλής του Kenzo, Felipe Oliveira Baptista, ξεκινάει τη θητεία του με μια συλλογή που γεφυρώνει τη δική του δημιουργική υπογραφή με αυτήν του ιδρυτή του οίκου.
Η πρόσφατη πρόσκληση στον Felipe Oliveira Baptista να αναβιώσει τον 50χρονο οίκο Kenzo ήταν αναπάντεχη, όχι όμως τυχαία. Ο γεννημένος στην Πορτογαλία σχεδιαστής με έδρα το Παρίσι έγινε ευρέως γνωστός ως επιτυχημένος δημιουργικός διευθυντής της Lacoste, θέση που κατείχε για οκτώ χρόνια, μέχρι τον Μάιο του 2018. Το 2016, τα έσοδα της ιστορικής φίρμας ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας τον Baptista σε δυνατό «χαρτί», γεγονός που τον κατέστησε καταλληλότερο υποψήφιο για τη θέση του δημιουργικού διευθυντή στον Kenzo. O οίκος που πέρασε μεγάλες δοκιμασίες αγοράστηκε από την LVMH το 1993, με τον ιδρυτή του, Kenzο Takada, να αποσύρεται έξι χρόνια αργότερα. Από τότε τα ηνία του ανέλαβαν σχεδιαστές όπως ο Γάλλος Gilles Rosier (2000-2004) και ο Ιταλός Antonio Marras (2004-2011), ενώ οι επί οκτώ χρόνια Αμερικανο-Ασιάτες προκάτοχοι του Oliveira Baptista, Carol Lim και Humberto Leon (2012-2019), του εμφύσησαν νεανική πνοή με μια λογική street και sportswear.
Όμως έλειπαν η ευρεσιτεχνία και το όραμα που χαρακτήριζαν τον Kenzο Takada, ο οποίος έφυγε στα μέσα της δεκαετίας του ’60 από την Ιαπωνία με προορισμό το Παρίσι γεμάτος όνειρα για μια καριέρα στη μόδα. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη του επιτυχία πέντε χρόνια αργότερα, η προσέγγισή του δεν έμεινε στην ιστορία για την καινοτομία της, όπως συνέβη με άλλους συμπατριώτες του που ακολούθησαν το παράδειγμά του στις αρχές του ’80 (Issey Miyake, Rei Kawakubo, Yohji Yamamoto), οι οποίοι δικαίως χαρακτηρίστηκαν πρεσβευτές της avant garde. Ο Takada, που έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες, χτυπημένος από τον κορωνοϊό, έγινε γνωστός για την ικανότητά του να εξελίσσει επιρροές από τη χώρα του, προσαρμόζοντάς τες στα ευρωπαϊκά δεδομένα και δημιουργώντας γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, με μοναδικό άξονα το στιλ. Έντονα εμπριμέ, μεγάλα κασκόλ, κλος φούστες και άνετα μαντό ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά της υπογραφής του. Ποιος δεν θυμάται τις υπέροχες καμπάνιες με πρωταγωνίστρια την Iman από τον Ελβετό φωτογράφο Hans Feurer, που μέχρι σήμερα παραμένουν μοντέρνες;

To πρωινό της πρώτης ημέρας της παριζιάνικης Fashion Week για τη σεζόν φθινόπωρο/χειμώνας 2020-21, τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησε κάπως άβολα. Ένα 24ωρο νωρίτερα, το Μιλάνο εξέπεμψε σήμα κινδύνου λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της νόσου COVID-19, γεγονός που μεταξύ άλλων ανάγκασε τον Giorgio Armani να παρουσιάσει τη συλλογή του με βιντεοπροβολή μέσα από το ιδιόκτητο αμφιθέατρό του, μη διακινδυνεύοντας την ασφάλεια των προσκεκλημένων του. Αυτή η απόφαση έδωσε μια πρώτη γεύση των αλλαγών που θα συνέβαιναν στο Παρίσι τις ημέρες που θα ακολουθούσαν. Πολλοί από τους Ιταλούς συντάκτες και αγοραστές αποφάσισαν να μην παρευρεθούν στα σόου, στάση που είχαν ήδη τηρήσει οι Ασιάτες συνάδελφοί τους, ενώ και η προσέλευση του κόσμου ήταν μέτρια. Παρ’ όλη τη σύγχυση και την αβεβαιότητα, η φημολογία γύρω από το ντεμπούτο του Oliveira Baptista στον οίκο Kenzo ήταν μια ευχάριστη απόσπαση της προσοχής όσων τελικά βρισκόμασταν εκεί για δουλειά.