ο-dior-και-το-καπέλο-iστορίες-στυλ-ιστορίες-146380
©Model Wilhelmina in Dior hat of fabric anemones | Photo by Bert Stern/Condé Nast via Getty Images

Το μικρό ψάθινο καπέλο, δημιουργία του Stephen Jones, είναι εμπνευσμένο από ένα σχέδιο του Christian Dior από το 1937. Ένα άλλο, με μεταξένιες ανεμώνες που λειτουργούν σαν «κάδρο» γύρω από το πρόσωπο, το σχεδίασε ο Marc Bohan το 1964, ενώ ένα τρίτο, που μοιάζει με μικρό «κύμα», φτιάχτηκε από μετάξι, καλύφθηκε από ζελατίνα και έχει την υπογραφή του John Galliano.

Ο Dior και το καπέλο: Iστορίες στυλ, ιστορίες ζωής-1
©Sølve Sundsbø, 2019.
Gelatined silk chiffon hat sculpted into a “wave” form, Spring–Summer 2009 Haute Couture collection. Christian Dior by John Galliano. Dior Héritage collection, Paris.

Τα καπέλα παραμένουν πάντα στον δημιουργικό πυρήνα του οίκου Dior – ο ίδιος ο Christian Dior είχε σχεδιάσει καπέλα για κάθε μια από τις 22 συλλογές που παρουσίασε στον οίκο που ίδρυσε το 1947, ενώ την παράδοση συνεχίζει σήμερα η πρώτη γυναίκα καλλιτεχνική διευθύντρια του brand, Maria Grazia Chiuri.

Ο Dior και το καπέλο: Iστορίες στυλ, ιστορίες ζωής-2
©Sølve Sundsbø, 2019.
Tulle bonnet trimmed with fuchsia-tinted turquoise organdy bows, mingled with sprigs of pink lily of the valley, circa 1970. Dior Héritage collection, Paris.

Την πλούσια ιστορία του καπέλου στον Dior παρουσιάζει μια νέα έκδοση, Dior Hats, από τις εκδόσεις Rizzoli New York. Το βιβλίο έχει επιμεληθεί ο Stephen Jones, ο μεγάλος Βρετανός δημιουργός καπέλων και συνεργάτης του οίκου από το 1996.

Ο Dior και το καπέλο: Iστορίες στυλ, ιστορίες ζωής-3
©Tierney Gearon.
Garland of silk wildflowers, adorned with bees, Brise de mémoires design, Spring–Summer 2017 Haute Couture collection.Christian Dior by Maria Grazia Chiuri.

Στις 240 σελίδες του Dior Hats, το καπέλο γίνεται καθρέφτης της εξέλιξης του οίκου, παράλληλα με την δουλειά όλων εκείνων των σχεδιαστών που πέρασαν από το δημιουργικό του «τιμόνι». Για την ιστορία, μετά τον Christian Dior, τη σκυτάλη παρέλαβαν ο ευαίσθητος master Yves Saint Laurent, ο χαμηλών τόνων Marc Bohan, ο πληθωρικός Gianfranco Ferre, ο μάγος John Galliano, ο μινιμαλιστής Raf Simons και η δυναμική Maria Grazia Chiuri.

Ο Dior και το καπέλο: Iστορίες στυλ, ιστορίες ζωής-4
©Sølve Sundsbø, 2019.
Pleated tulle mask inspired by Peggy Guggenheim, Papillons surréalistes design, Spring–Summer 2018 Haute Couture collection.Christian Dior by Maria Grazia Chiuri. Dior Héritage collection, Paris.

Πέρα από τα σχεδιαστικά και διακοσμητικά στοιχεία που έχουν την ικανότητα να αποκαλύπτουν τις τάσεις της κάθε εποχής, τα καπέλα σηματοδοτούν και κοινωνικές αλλαγές. Από απόλυτα αναγκαίο αξεσουάρ μιας κοινωνικά αποδεκτής εμφάνισης μέχρι τη δεκαετία του ’60, το καπέλο είναι σήμερα άποψη, statement, ενώ μετατρέπεται ακόμα και σε μάσκα – όπως σε κάποιες από τις δημιουργίες της Maria Grazia Chiuri στο τμήμα της haute couture.

Ο Dior και το καπέλο: Iστορίες στυλ, ιστορίες ζωής-5
©Li Kai.
Spring-Summer 2018 Haute Couture collection. Christian Dior by Maria Grazia Chiuri.

Η αρχική ιδέα ήταν η έκδοση να αποκαλυφθεί παράλληλα με μια έκθεση με το ίδιο θέμα στο μουσείο Christian Dior στην Γκρανβίλ της Νορμανδίας. Η πανδημία αλλάζει για την ώρα τα σχέδια, όμως σύμφωνα με τον οίκο, η έκθεση – η οποία θα περιλαμβάνει 200 καπέλα και έναν σημαντικό αριθμό ρούχων υψηλής ραπτικής – θα πραγματοποιηθεί μελλοντικά. Και εδώ, την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Stephen Jones.

Διαβάστε επίσης | Shop: 12 καπέλα που σηματοδοτούν την έλευση του καλοκαιριού