οργάνωση-ανοιξιάτικης-γκαρνταρόμπας-310963
©@chloelecareux

Μακάρι να υπήρχε κάποιος μαγικός τρόπος να αναδιοργανώνουμε τη ντουλάπα μας κάθε μεταβατική σεζόν, αλλά δεν υπάρχει. Αντ’ αυτού, χρειάζεται να επιστρατεύσουμε για ακόμη μια φορά τις οργανωτικές ικανότητες, τον χρόνο και να την αφοσίωσή μας και να ξεκαθαρίσουμε τη γκαρνταρόμπα μας αποχαιρετώντας επίσημα τον χειμώνα με μια ντουλάπα που θα εξυπηρετεί το ανοιξιάτικο styling.

Μπορεί να ακούγεται βουνό, αλλά με την καθοδήγηση των ειδικών γίνεται παιχνιδάκι. Δεν χρειάζονται πολλά, παρά μόνο να ακολουθήσετε πιστά τα tips τους και να έχετε διάθεση για τακτοποίηση. Παρακάτω, θα βρείτε έναν αναλυτικό οδηγό με πρακτικές συμβουλές για να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας.

Αξιοποιείστε τα social media

Υπάρχουν διάφοροι ειδικοί στο decluttering που κάνουν φοβερή δουλειά μέσα από τα social media. Από τη Marie Kondo και τη γνωστή πια μέθοδο τακτοποίησής της, στην Camilla Feruglio που χωρίζει τα πάντα με βάση το χρώμα τους και τι μεθοδικές λίστες της Sarah Mueller, το διαδίκτυο είναι γεμάτο πηγές έμπνευσης και ενθάρρυνσης.

Ένα απλό κλικ στο φάκελο του decluttering σε Instagram και TikTok, θα σας τροφοδοτήσει με εκατοντάδες προτάσεις, συμβουλές και ιδέες ξεκαθαρίσματος και θα κάνει μια αγχωτική διαδικασία πολύ πιο ήπια και ευχάριστη.

Καθαριότητα

Μοιάζει εφιάλτης, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να οργανώσετε τίποτα σωστά αν δεν διασφαλίσετε πως κάθε ντουλάπι και επιφάνεια της γκαρνταρόμπας σας είναι καθαρή και άδεια. Βγάλτε τα πράγματα ένα προς ένα και, χωρίς βιασύνη, προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε χρησιμοποιήσατε το καθένα για τελευταία φορά. Χωρίστε τα ανά κατηγορία και αφήστε στην άκρη ό,τι δεν σας γοήτευσε και πολύ τη χρονιά που πέρασε.

Οργάνωση ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας: Τα tips των ειδικών-1
©unsplash

Μην αποθηκεύσετε όλα τα χειμερινά

Μπορεί ο καιρός να μοιάζει καλοκαιρινός, αλλά αυτό δεν αναιρεί πως ακόμη είμαστε στην άνοιξη. Με άλλα λόγια, μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστούμε κάποιο φουλάρι ή πανωφόρι ή ένα πιο χοντρό παντελόνι. Φροντίστε, λοιπόν, να κρατήσετε λίγο χώρο και για αυτά τα essentials.

Έμφαση στην οργάνωση

Ξεκινήστε να γεμίζετε τα συρτάρια τοποθετώντας τα ανοιξάτικα – πρώτα τα πιο ογκώδη. Οργανώστε τα ανά είδος και χρώμα, προσπαθώντας να τοποθετήσετε τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στις πιο εύκολα προσβάσιμες θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο απλό να βρείτε αυτό που ψάχνετε την επόμενη ημέρα. Μη ξεχάσετε να τα διπλώσετε κάθετα, όπως προτείνει η Marie Kondo για ακόμη μεγαλύτερη λειτουργικότητα.

Αξεσουάρ, παπούτσια και τσάντες

Όπως θα οργανώσετε τα ρούχα σας, έτσι πρέπει να τακτοποιήσετε και τα αξεσουάρ σας. Μη πέσετε στην παγίδα να τα έχετε όλα σε εμφανή σημεία. Αποθηκεύστε ό,τι δεν θα αξιοποιήσετε την άνοιξη και κρατήστε μόνο όσα ξέρετε πως θα χρειαστούν για τις καθημερινές σας εμφανίσεις. Τα διάφανα κουτιά και οι θήκες θα βοηθήσουν σε αυτό. Επίσης να έχετε πάντα στον νου σας τον κανόνα των 2 ετών: ό,τι δεν έχετε αγγίξει για 2 έτη, μάλλον έχει έρθει η στιγμή να το αποχωριστείτε.

Ανταλλάξτε ή χαρίστε

Φυσικά, δεν είναι ανάγκη να πετάξετε ό,τι δεν χρειάζεστε. Μπορείτε να διοργανώσετε ένα μικρό μπαζάαρ με φίλους και να ανταλλάξετε ό,τι θεωρείτε αξιόλογο.

Διαβάστε επίσης | Αποτοξίνωση: Το λαχανικό με τις περισσότερες βιταμίνες

MHT