το-σάλι-γίνεται-trend-με-την-έγκριση-του-οίκ-230555
©Darrel Hunter

Το σάλι υπήρχε στην γκαρνταρόμπα σχεδόν όλων των γυναικών της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα σύμβολο της παράδοσης που έχει την δική του μοναδική ιστορία. Η διαδρομή του ξεκινά από την Κίνα, κατά τον 16ο αιώνα, όμως ταξίδεψε στην Σεβίλλη από τις Φιλιππίνες, οι οποίες και ήταν αποικία της Ισπανίας, γι’ αυτό και συχνά αποκαλείται Manila shawl.

Το τριγωνικό σάλι στην πορεία απέκτησε κεντήματα, λουλούδια, κρόσσια, δαντέλα και εξελίχθηκε σε ένα όπλο-σαγήνης, καθώς έγινε μέρος της παραδοσιακής φορεσιάς των χορευτριών φλαμένκο.

Το σάλι στο show του Dior

Το παραδοσιακό σάλι τώρα αποκτά το luxury touch του οίκου Dior. Πρόκειται για ένα από τα κομμάτια που πλαισίωσαν την εντυπωσιακή resort 2023 collection του γαλλικού οίκου, που παρουσιάστηκε στην Σεβίλλη της Ισπανίας.

Το σάλι γίνεται trend με την έγκριση του οίκου Dior-1
©Dior

Η Maria Grazia Chiuri, συνεχίζοντας το ταξίδι στη Μεσόγειο μέσα από τις resort συλλογές της για τον οίκο Dior, εστίασε τώρα στην Ισπανία. Άντλησε έμπνευση από τους ταυρομάχους και τις χορεύτριες φλαμένκο που την δεκαετία του 50, ντυνόντουσαν σαν άντρες για να μπορούν να εξασκούνται ελεύθερα στις κινήσεις τους, ένας χορός όπου το σώμα είναι παράλληλα και το μουσικό όργανο που δίνει τον ρυθμό.

Το σάλι γίνεται trend με την έγκριση του οίκου Dior-2
©Dior

Στο catwalk είδαμε το κεντημένο μεταξωτό σάλι με λουλούδια και μακριά κρόσσια, που έδωσαν κίνηση στο σώμα των μοντέλων, όπως και μια πιο long εκδοχή του από μαύρη δαντέλα.

Μια ακόμα απόδειξη από την Maria Grazia Chiuri, πως η παράδοση δεν σταματά ποτέ να αποτελεί έμπνευση. Μπορεί ακόμα και να παραμένει απόλυτα σύγχρονη, χωρίς να αλλοιώνει τον χαρακτήρα της. Το σάλι από σύμβολο της παράδοσης της Νότιας Ευρώπης, μετατρέπεται τώρα σε ένα πολυτελές αξεσουάρ, με στόχο να κατακτήσει και το street style.

Το σάλι γίνεται trend με την έγκριση του οίκου Dior-3
©Darrel Hunter

Το σάλι στην σύγχρονη εκδοχή του, μπορεί να συνδυαστεί με τζιν παντελόνι και ένα λευκό tank top, αντί για κιμονό ή ένα light jacket. Θα το δούμε και πάνω από θηλυκά lingerie φορέματα να τυλίγει το γυναικείο σώμα με την μεταξωτή υφή του.

Διαβάστε επίσης | Οι 7 bucket bags που θα κρατήσουμε day to night το καλοκαίρι

MHT