υψηλή-ραπτική-μέσω-διαδικτύου-144882

Για πολλούς είναι το (διπλό) highlight της χρονιάς. Η ευκαιρία να παρατηρήσεις από πολύ κοντά την αριστοτεχνία, τη λεπτομέρεια, την ιστορία αλλά και το μέλλον. Δύο φορές τον χρόνο, οι επαγγελματίες της μόδας (ξανά)φτάνουν στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν τις χειμερινές και καλοκαιρινές εβδομάδες υψηλής ραπτικής. Όμως, φέτος το καλοκαίρι, η επέλαση και προσωρινή, ελπίζουμε, επικράτηση του Covid-19 ανατρέπει το ετήσιο ημερολόγιο της μόδας και τα κεντήματα και οι δαντέλες που δουλεύονται συνήθως πυρετωδώς στα ατελιέ αυτήν την εποχή, δεν θα καταλήξουν στην παραδοσιακή πασαρέλα.

Εν όψει της πανδημίας, η Federation de la Haute Couture et de la Mode είχε αρχικά ανακοινώσει την ακύρωση της εβδομάδας υψηλής ραπτικής του Ιουλίου. Όμως, σε πρόσφατη επικοινωνία της, η ομοσπονδία αναφέρει ότι τελικά η εβδομάδα haute couture θα ακολουθήσει τη νέα παγκόσμια τάση των ψηφιακών παρουσιάσεων και θα διεξαχθεί, διαδικτυακά, 6-8 Ιουλίου.

Υψηλή ραπτική μέσω διαδικτύου-1
©Pixelformula
1/2
Native Share

Ο όρος haute couture είναι μια επίσημη πιστοποίηση την οποία ελέγχει η Chambre Syndicale de la Haute Couture και ορίζεται από συγκεκριμένες δημιουργικές προδιαγραφές. Στο μεγάλο βιβλίο της μόδας, οι ρίζες της υψηλής ραπτικής αποδίδονται στον Βρετανό Charles Frederick Worth, ο οποίος ξεκίνησε τον πρώτο οίκο haute couture στο Παρίσι το 1858. Σε νομικό επίπεδο, ο όρος καθιερώθηκε το 1945. Σήμερα, η γαλλική ομοσπονδία απαρτίζεται από 16 γαλλικά μέλη, ιστορικούς οίκους όπως Chanel, Dior, Givenchy και Schiaparelli, αλλά και νεότερους, μεταξύ των οποίων, ο Jean Paul Gaultier. Μια δεύτερη κατηγορία μελών περιλαμβάνει 16 διεθνούς οίκους που πληρούν τις προϋποθέσεις και αναφέρονται ως correspondent members – ανάμεσα τους βρίσκονται οι Armani Prive, Azzedine Alaia, Valentino και Victor & Rolf. Στην τρίτη κατηγορία, μια ομάδα guest members απ’ όλο τον κόσμο συμπεριλαμβάνει την Iris van Herpen και τον Ronald van der Kemp. Σύμφωνα με την ομοσπονδία, το διαδικτυακό πρόγραμμα επιδείξεων θα σημειώσει αρκετές απουσίες, ενώ και το πολύ-αναμενόμενο comeback στον χώρο της υψηλής ραπτικής οίκου Balenciaga – με τις haute couture πειραματισμούς του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Demna Gvasalia – δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος.

Υψηλή ραπτική μέσω διαδικτύου-2
©Pixelformula
2/2
Native Share

Αν και σε εμπορικό επίπεδο η υψηλή ραπτική συνεχίζει να απευθύνεται σ’ έναν μικρό κύκλο πελατισσών παγκοσμίως, δεν χάνει ποτέ το προνόμιο της ως «ραχοκοκαλιά» της δημιουργίας, ένας χώρος που επιτρέπει την έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων σχεδιαστικών συνόρων. Συγχρόνως, η haute couture περιφρουρεί όλο εκείνο το savoir-faire που αναγκαστικά συνοδεύει το χειροποίητο και τις ιστορικές τεχνοτροπίες. Τα τελευταία χρόνια, οι εβδομάδες μόδας υψηλής ραπτικής συνοδεύονται και από παρουσιάσεις οίκων υψηλής κοσμηματοποιίας, δημιουργώντας μια δυναμική συνέργεια ανάμεσα στους δύο συγγενικούς χώρους.

Τη ψηφιακή εβδομάδα υψηλής ραπτικής θα ακολουθήσει η επίσης διαδικτυακή γαλλική ανδρική εβδομάδα μόδας, από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης | O οίκος Gucci θα μειώσει τα σόου του. Η υπόλοιπη βιομηχανία;

MHT