η-ομάδα-χορού-griffon-γράφει-το-δικό-της-manifesto-193091
©Evita Skourleti

Η ομάδα χορού Grifόn και η Ιωάννα Πορτόλου μετά την παράσταση KAOS που παρουσιάστηκε στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, επιστρέφει με το Manifesto, ένα έργο για τις βασικές διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ομάδα χορού Griffon γράφει το δικό της “Manifesto” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά-1
©Evita Skourleti

Το έργο είναι ένα μωσαϊκό ιστορικών κειμένων, που αποτυπώνεται κινητικά και λεκτικά. Χρησιμοποιώντας ως βασικό ερευνητικό υλικό διακηρύξεις, επιστολές, πολιτικούς λόγους, μανιφέστα, λογοτεχνικά και ποιητικά κείμενα, φιλοσοφικά δοκίμια και εγκυκλοπαιδικούς ορισμούς, η ομάδα προσεγγίζει τις ιδέες, τις πεποιθήσεις και τα κοινά χαρακτηριστικά των κινημάτων που σκιαγραφούν την ιστορία της ανθρωπότητας. Διερευνά την γραμμή που συνδέει το προσωπικό με το συλλογικό, την πορεία από την έναρξη της πτήσης μέχρι τη στιγμή της πτώσης, τις συγκρούσεις και τις αντιφάσεις που μας συγκροτούν ως ανθρώπινα όντα.

Η ομάδα χορού Griffon γράφει το δικό της “Manifesto” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά-2
©Evita Skourleti

Είμαστε εξασφαλισμένοι από τις λέξεις; Είναι δεδομένη η σημασία τους και αναμφισβήτητη ή μήπως πάντα υπάρχει λίγος χώρος ανάμεσα στις γραμμές που κλονίζει το νόημά τους; Μήπως δεν είναι πλέον ικανές να εκφράσουν αυτό που κάποτε εξέφραζαν; Τι σημαίνει, ας πούμε, σήμερα η λέξη δίκαιος; Δικαίωμα; Αντικειμενικότητα; Η λέξη ελευθερία; Εξουσία; Αν εκφωνούσαμε σήμερα τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα ακουγόταν σαν μανιφέστο ή σαν επικήδειος λόγος;

Η ομάδα χορού Griffon γράφει το δικό της “Manifesto” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά-3
©Evita Skourleti

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι η ανθρωπότητα είναι περισσότερο διατεθειμένη να υπομείνει, όσο το κακό υπομένεται, παρά να διορθώσει την πορεία της» – Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Συντελεστές:

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου

Δραματουργική επιμέλεια/ Βοηθός χορογράφου: Δήμητρα Μητροπούλου

Μουσική Σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας

Σκηνικός χώρος/ Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Εκτέλεση παραγωγής: Χριστίνα Πολυχρονιάδου

Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη

Βίντεο: Χάρης Πατραμάνης

Ερμηνευτές: Ιωάννα Αποστόλου, Γιάννης Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Νούσκας-Βαρελάς, Θεανώ Ξυδιά, Σταυρούλα Σιάμου

Το Manifesto θα παρουσιαστεί στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά από τις 22 ως τις 25 Σεπτεμβρίου.