ημέρα-της-γης-2022-όλα-όσα-πρέπει-να-ξέρετε-221867
©Harley Weir / © Art Partner

Καθώς η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο έντονη, η Ημέρα της Γης, αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Καθιερώθηκε στις ΗΠΑ το 1970, σαν μια ημέρα που ενώνει τους κατοίκους όλου του πλανήτη, με στόχο να δράσουν για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ακόμα περισσότερο αυτή την αναγκαιότητα.

Η Ημέρα της Γης 2022, έρχεται μετά την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2021 και περιγράφηκε σαν έναν κόκκινος κωδικός για την ανθρωπότητα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ένα σενάριο με καταστροφικές συνέπειες.

Παράλληλα υπήρξε τεράστια απογοήτευση γύρω από την συμφωνία που υπέγραψαν οι χώρες της COP26 τον Νοέμβριο, δείχνοντας την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

“Οι ρίζες της Ημέρας της Γης, είχαν στόχο να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους, ώστε να την σειρά τους να κινητοποιήσουν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση”, εξηγεί στη Vogue η Kathleen Rogers, Πρόεδρος του EarthDay.org. “Φτάνοντας στο 2022 έχουμε να κάνουμε με μια συμφωνία που δεν κάνει την δουλειά της, όπως και με κυβερνήσεις που βαδίζουν προς τα πίσω όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο περιβάλλον”.

Θέλετε να συμμετάσχετε ενεργά στην Ημέρα της Γης; Ακολουθεί ο οδηγός της Vogue, με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Το θέμα του 2022 

Το θέμα της Ημέρας Γης για το 2022, είναι Invest In Our Planet, μια έκκληση προς τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και τους ανθρώπους να επενδύσουν σε έναν καλύτερο πλανήτη. “Οι κυβερνήσεις μπορούν να περάσουν νομοσχέδια, να προωθήσουν μια πράσινη οικονομία. Πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία και τους καινοτόμους, αλλά με τον σωστό τρόπο”, εξηγεί η Rogers. “Για τους ανθρώπους σημαίνει να επενδύσουν τον προσωπικό τους χρόνο, την ψήφο τους. Σημαίνει επένδυση στην κοινότητα, με προσωπικά χρήματα για να γίνει πιο πράσινη.

Αυτή την χρονιά το ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης στην sustainable μόδα, με την EarthDay.org να παρουσιάζει μια αναφορά καλώντας την βιομηχανία για αλλαγή, όπως και νομοθετικό πλαίσιο που επιταχύνει τις δράσεις που πρέπει να γίνουν.

Πώς θα συμμετάσχετε στην Παγκόσμια Ημέρα Γης;

Οι διοργανωτές της Earth Day έχουν προτείνει μια μεγάλη σειρά πρωτοβουλιών, όπως καμπάνιες για χρήση λιγότερου πλαστικού ή για το τέλος της αποψίλωσης. Υπάρχουν χιλιάδες events που τρέχουν σε όλο τον κόσμο, από δεντροφυτεύσεις μέχρι καθαρισμούς παραλιών. Αρκεί να ψάξετε στον σχετικό χάρτη. Εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε εσείς την δική σας δράση με μικρές καθημερινές πράξεις.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε τον πλανήτη;

Στη Vogue πιστεύουμε ότι κάθε μέρα, πρέπει να είναι Ημέρα της Γης, οπότε έχει ζωτική σημασία το να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση, να ενημερωνόμαστε, να τρέχουμε καμπάνιες, να διαβάζουμε, να παρακολουθούμε ακτιβιστές.

Υπάρχουν όμως και τρόποι να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας, ο καθένας ξεχωριστά. Αρχικά μαθαίνοντας να ζούμε πιο οικολογικά, να επιλέγουμε sustainable ρούχα για την γκαρνταρόμπα μας, να χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να τρώμε λιγότερο κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά. Μπορούμε επίσης να γίνουμε μέλη μιας τοπικής οργάνωσης για το περιβάλλον, να στηρίζουμε περιβαλλοντικές φιλανθρωπικές δράσεις, να στέλνουμε επιστολές ακόμα και σε πολιτικούς, ζητώντας δράση για την κλιματική αλλαγή.

MHT