kim-cattrall-eίναι-συνειδητή-η-απόφασή-μου-να-πα-285124
©Kim Cattrall phoographed by Charlie Gray for Vogue Greece September 2023 cover.

Όσο περιμένω την Kim Cattrall να εμφανιστεί στο διπλανό παραθυράκι του zoom, παρατηρώ το βλέμμα της στην αποκλειστική φωτογράφιση που έκανε για τη Vogue Greece στη Νέα Υόρκη. Αποφασιστικό, χορτασμένο, αισιόδοξο. Θυμήθηκα τη μητέρα μου που έλεγε ότι μπορείς να καταλάβεις πολλά για έναν άνθρωπο από το βλέμμα του, αφού από εκεί περνά όλη του η ζωή. Και η ζωή της Cattrall μοιάζει πλήρης και συναρπαστική. Το καταλαβαίνεις αν κοιτάξεις το πλούσιο βιογραφικό της, τη σπουδαία της διαδρομή της στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με ρόλους που άφησαν εποχή και ανέκαθεν έφεραν κάτι από τη μοναδική ενέργεια που τη χαρακτηρίζει. Την πετυχαίνω, ίσως, στην πιο κατασταλαγμένη φάση της, πρόθυμη να δώσει πολλά ακόμα στην υποκριτική, αλλά και να απολαύσει με μεγαλύτερη ωριμότητα τα μαθήματα ζωής που την έφεραν πιο κοντά στον πραγματικό της εαυτό.

Καλημέρα Kim, με ακούς καλά;

Σε ακούω πολύ καλά. Δεν έχω μεγαλώσει και τόσο για να μην ακούω! Αστειεύομαι!

Kim Cattrall: «Eίναι συνειδητή η απόφασή μου να παίξω πια κάτι διαφορετικό»-1
©Kim Cattrall phoographed by Charlie Gray for Vogue September 2023 cover.

Δείχνεις πιο όμορφη από ποτέ. Σε έβλεπα τις προάλλες μαζί με μια μεγάλη παρέα στο About my Father και άκουγα τα σχόλια που γίνονταν. Κάθε φορά που εμφανιζόταν ο Robert De Niro, όλοι έλεγαν πόσο γοητευτικά μεγαλώνει, ενώ μόλις έμπαινες εσύ στο πλάνο η συζήτηση πήγαινε στο αν έχεις κάνει κάτι στο πρόσωπό σου, στο πώς καταφέρνεις και διατηρείς τη φρεσκάδα σου κ.λπ.

Υποθέτω ότι μιλάς για τον ηλικιακό ρατσισμό, έτσι; Βρίσκεται παντού, φυσικά. Επειδή είσαι γυναίκα, οι περισσότεροι σε θεωρούν μειονότητα και με το πέρασμα του χρόνου γίνεσαι επιπλέον μια ηλικιωμένη μειονότητα. Προσωπικά νομίζω ότι δείχνω καλύτερα από ποτέ. Και ξέρεις γιατί; Είμαι πιο ελεύθερη. Γνωρίζω περισσότερα για τη ζωή. Αυτά είναι τα δώρα του να μεγαλώνει κανείς. Ε, το μειονεκτήματα είναι μερικές φορές η ενέργεια. Κουράζεσαι γρήγορα. Πάντα θα υπάρχει η κριτική για τις γυναίκες –ειδικά για τις διάσημες– ότι πρέπει να είναι διαρκώς ο τέλειος εαυτός τους. Αυτό όμως εξαρτάται από τις ίδιες. Εγώ θα έλεγα σε όλες να τους γράψουν όλους στα παλιά τους τα παπούτσια. Είσαι ευχαριστημένη με την εμφάνισή σου; Αν είσαι εσύ, θα είναι και οι άλλοι. Ίσως όχι αμέσως, αλλά είναι η ζωή σου. Πώς να το κάνουμε;

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις να αντιμετωπίσεις σήμερα ως γυναίκα;

Μιλώντας για μένα, μια γυναίκα στα εξήντα της δηλαδή, νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συνεχίσεις να είσαι απαραίτητη, να εργάζεσαι, να μπορείς να μεταφέρεις ένα μήνυμα, να είσαι επίκαιρη. Είχα πάντα πρότυπο τη μητέρα μου. Παρότι δεν μπόρεσε ποτέ να συνδεθεί με μια δουλειά που θα την έκανε ευτυχισμένη, και για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν καταθλιπτική και μόνη, δεν έχανε ποτέ το πείσμα της. Αυτό μου το μετέδωσε. Την ευχαριστώ γιατί με έμαθε να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου και να μην επιτρέπω στους άλλους να ελέγχουν την αφήγηση του ποια είμαι. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα για τις νέες γυναίκες.

Τώρα μου ήρθε στο μυαλό μια φράση που λες σαν Madolyn στο Glamorous του Netflix: «Για να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει να έχεις θράσος κι εγώ είμαι απλώς μια γυναίκα».

Ξέρεις, αισθάνομαι ότι έχω γύρω μου έναν στρατό γυναικών, ειδικά της γενιάς μου, που θα συνεχίζουν για εκατομμυριοστή φορά αν χρειαστεί να υποστηρίζουν άλλες γυναίκες σχετικά με το πώς θέλουν να είναι η ζωή τους. Το να πηγαίνω ακόμα σε πορείες για τα δικαιώματα των γυναικών είναι λυπηρό, είναι όμως και μια ευκαιρία για τη νεότερη γενιά να καταλάβει τι έχει να χάσει αν δεν αγωνιστεί για τα δικαιώματά της.

Kim Cattrall: «Eίναι συνειδητή η απόφασή μου να παίξω πια κάτι διαφορετικό»-2
©Kim Cattrall phoographed by Charlie Gray for Vogue Greece September 2023 cover.

Να ελαφρύνω λίγο το κλίμα; Πόσο feel-good σειρά ήταν το Glamorous! Διασκέδασα τόσο πολύ!

Χαίρομαι που το λες!  Κι εγώ πέρασα υπέροχα. Σε αυτό το σημείο της καριέρας μου θέλω να διασκεδάζω και να κάνω τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Θέλω να γελάω και να κάνω και τους άλλους να γελάνε. Είναι μεγάλο προνόμιο αν μπορώ να το πετύχω. Μου αρέσει να παίζω ισχυρές γυναίκες που δεν απολογούνται. Μου αρέσει να είμαι μια γυναίκα σε έναν αντρικό κόσμο και να τον αναδημιουργώ σύμφωνα με αυτό που μου ταιριάζει. Κάπως έτσι μου αρέσει και να συνεργάζομαι με ανθρώπους τους οποίους εκτιμώ και περνάμε καλά, όπως η Patricia Field, ας πούμε. Περάσαμε καταπληκτικά στο Glamorous. Την εμπιστεύομαι και την αγαπώ πολύ. Μπορεί να αναδείξει τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ρόλου μέσω των ρούχων. Μ’ αρέσει πια να δουλεύω με ανθρώπους που σέβομαι. Θέλω να ξυπνάω το πρωί, να πηγαίνω στη δουλειά μου και να λέω στους συνεργάτες μου: «Ρε, φίλε, το απολαμβάνω πολύ που θα περάσουμε τη μέρα μαζί!». Όταν ήμουν νεότερη τα έπαιρνα όλα σοβαρά. Πλέον δεν θέλω ούτε για μια ώρα να βρίσκομαι σε μια συνθήκη που δεν την απολαμβάνω. Ξέρω καλά πότε ασχολούμαι και πότε δεν ασχολούμαι με κάτι. Αν δεν είμαι αφοσιωμένη κάπου, τότε δεν μπορώ να βρίσκομαι εκεί ούτε για ένα λεπτό.

Τη σύντομη επιστροφή σου ως Samantha Jones στο φινάλε της δεύτερης σεζόν του And Just Like That την απόλαυσες εξίσου;

Φυσικά! Η Samantha για μένα ήταν πάντα ένας διασκεδαστικός χαρακτήρας. Έδωσα τόσα πολλά από τον εαυτό μου σε αυτόν τον ρόλο, την προσωποποίησα μ’ έναν τρόπο που πια τη νιώθω σαν δικό μου άνθρωπο. Ήταν υπέροχο να επιστρέψω, έστω για λίγο, στο σύμπαν αυτής της γυναίκας που έχει κάνει τόσους ανθρώπους χαρούμενους με τις ατάκες της.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η κληρονομιά που άφησε το Sex and the City; Γιατί αφορά το κοινό ακόμα μετά από τόσα χρόνια;

Μου είναι δύσκολο να μιλάω γι’ αυτό, επειδή ήμουν κομμάτι του. Αναπολώ την εμπειρία με ευγνωμοσύνη. Σίγουρα άλλαξε τη ζωή μου. Και νομίζω ότι άλλαξε και τη ζωή πολλών γυναικών. Τις έκανε να ζητούν περισσότερα. Πάντα έβλεπα τη Samantha σαν μια σύγχρονη Αφροδίτη. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το σεξ. Μιλάω για τη δύναμή της. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε τέτοιες τολμηρές, δυναμικές γυναίκες στο προσκήνιο. Ήταν μια σειρά που έφερε τις γυναίκες κοντά, έδειξε τι πραγματικά συζητούν μεταξύ τους, πώς αντιδρούν απέναντι στους άνδρες, πώς είναι μια γυναικεία φιλία. Οι τέσσερις χαρακτήρες ήταν μια ολοκληρωμένη γυναίκα, γι’ αυτό και όλες μπορούσαν να ταυτιστούν με όλες. Ήταν της εποχής του και για την εποχή του, αλλά μπορείς ακόμα να το απολαύσεις, επειδή είναι ξεχωριστό. Σου ξαναλέω όμως ότι δεν μπορώ να το δω όπως το βλέπεις εσύ ή κάποιος φαν, επειδή ήμουν μέσα σε αυτό.

Έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για τους λόγους που δεν επέστρεψες στο And Just Like That και ξέρω ότι δεν επιθυμείς να μιλάς για όλα αυτά. Θα ήθελα μόνο να μου πεις αν πιστεύεις ότι μια καριέρα χτίζεται καλύτερα πάνω στα «όχι» που λες και λιγότερο στα «ναι».

Στο μυαλό μου πάλι έρχεται η καλή μου φίλη Patricia Field. Ένας από τους λόγους που τη θαυμάζω είναι για το ένστικτό της. Αυτό που συμβαίνει καθώς μεγαλώνεις είναι ότι ωριμάζει μέσα σου το τι είναι καλό για σένα. Έχεις κάτι που σε καθοδηγεί. Ένστικτο για έναν ρόλο, για έναν συνεργάτη, για μια κατάσταση. Στην παρούσα φάση το ένστικτό μου είναι στα καλύτερά του. Είμαι πολύ συντονισμένη σχετικά με τις επιθυμίες μου. Με αποσύρω από κάτι όταν δεν μου ταιριάζει. Λέω, «Kim, αυτό ίσως δεν είναι για σένα». Συμβαίνουν τόσα πολλά κάθε μέρα, σε κάθε πόλη, σε κάθε σχέση, σε κάθε χώρο εργασίας. Πρέπει να φροντίζεις όχι μόνο τη σωματική σου υγεία, αλλά και την ψυχική. Οφείλεις να ελέγχεις τις καταστάσεις στις οποίες επιτρέπεις στον εαυτό σου να εισέλθει. Ένα «όχι» που θα πεις δεν είναι και τόσο φοβερό. Δείχνει απλώς ότι κάτι δεν είναι σωστό για σένα.

Kim Cattrall: «Eίναι συνειδητή η απόφασή μου να παίξω πια κάτι διαφορετικό»-3
©Kim Cattrall phoographed by Charlie Gray for Vogue Greece September 2023 cover.

Είχες αυτή τη στάση από την αρχή της καριέρας σου;

Τότε έλεγα «ναι σε όλα»! (Γελάει). Έλεγα «ναι» σε κάθε δουλειά που μου προσφερόταν, πρώτα απ’ όλα για οικονομικούς λόγους. Από την άλλη, επειδή είχα τελειώσει σχολή θεάτρου, δεν ήξερα πώς να λειτουργήσω σαν ηθοποιός σε ένα τηλεοπτικό ή σε ένα κινηματογραφικό πλατό και έλεγα «ναι» σε πολλές σειρές και ταινίες για να αποκτήσω εμπειρία. Στο ξεκίνημά μου έπαιζα με τον Jack Lemmon και σκεφτόμουν «Θεέ μου! Θέλω τόσο πολύ να μάθω να παίζω σαν αυτόν!». Σκεφτόμουν πάντα πολύ πρακτικά, με την έννοια του πώς μπορώ να μάθω περισσότερα, να γίνω καλύτερη.

Τι ρόλους σου αρέσει να παίζεις τώρα;

Ρόλους με τους οποίους να μπορώ να δημιουργώ συναισθήματα οικεία στους περισσότερους ανθρώπους. Ο ρόλος μου στο Glamorous μου αρέσει πολύ. Παίζω μια γυναίκα που ήθελε περισσότερη ζωή, που ένιωθε να πνίγεται από αυτό που νόμιζαν οι άλλοι ότι είναι. Αυτό είναι κάτι με το οποίο μπορώ πραγματικά να ταυτιστώ. Όταν γνωρίζεις τεράστια επιτυχία νωρίς στη ζωή σου, δεν είναι όλα απλά. Θέλω να πω ότι ο κόσμος με έχει ακόμα στο μυαλό του σαν την Emmy από το Mannequin ή σαν τη Samantha από το Sex and the City. Είναι συνειδητή η απόφασή μου να παίξω πια κάτι διαφορετικό, αλλά που να μπορώ να το καταλάβω. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνω, δεν μπορώ να το παίξω. Το να είσαι στα εξήντα σου είναι πολύ διαφορετικό από τα είκοσι ή τα τριάντα σου. Δόξα τω Θεώ! Και θέλω να μιλήσω γι’ αυτό. Θέλω με τους ρόλους μου από δω και πέρα να μιλήσω στις γυναίκες της ηλικίας μου και να τους πω «Κοιτάξτε, έτσι είμαι τα 60 μου. Πώς είναι τα δικά σας 60;».

Η μόδα ήταν ένα από τα βασικά σου εργαλεία για να αναδείξεις έναν ρόλο.

Πράγματι. Έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση με τη μόδα. Μεγάλωσα στο Λίβερπουλ της Αγγλίας και όταν ήμουν μικρή η μητέρα μου δούλευε στο πιο μοντέρνο πολυκατάστημα της πόλης. Μιλάμε για τη δεκαετία του ’50, την εποχή του New Look. H μητέρα μου ήταν πάντα ντυμένη στην πένα. Τα πρώτα ονόματα που θυμάμαι να με μαθαίνει ήταν Dior και Balenciaga. Με γοήτευαν τα σχήματα και τα χρώματα των ρούχων τους. Αργότερα, ως φοιτήτρια στη Νέα Υόρκη, έμενα σε μια γυναικεία εστία που την υποστήριζαν οικονομικά οι πάμπλουτες κυρίες του Upper East Side, οι οποίες συνήθιζαν να μας πουλάνε σε πολύ οικονομικές τιμές ρούχα από προηγούμενες σεζόν που δεν τα ήθελαν. Κάπως έτσι αγόραζα καταπληκτικά Balenciaga για 15 δολάρια! Δεν θα ξεχάσω κάποια στιγμή που η μαμά μου είχε έρθει να με επισκεφτεί και αγόρασε ένα φόρεμα που στο εσωτερικό έγραφε «Κυρία Rockefeller»! Τέλος πάντων, ανέκαθεν με συγκλόνιζαν οι μεγάλοι σχεδιαστές. Είμαι ερωτευμένη με όσα σπουδαία μπορεί να γεννήσει η ανθρώπινη φαντασία. Οι περισσότεροι σήμερα μπορεί να αναγνωρίζουν ότι φοράς κάτι πολύτιμο, αλλά δεν δίνουν σημασία. Εγώ είμαι ακριβώς το αντίθετο. Όταν αγοράζω κάτι νιώθω ότι πρέπει να είμαι σίγουρη για την αξία του, προκειμένου να κερδίσει μια θέση στην ντουλάπα μου. Όταν μιλάμε για υψηλή ραπτική, μιλάμε για έργα τέχνης. Οφείλεις να τα προσέχεις. Το παίρνω πολύ σοβαρά όλο αυτό.

Σε είδαμε πρόσφατα να φοράς και ένα φόρεμα του Βασίλη Ζούλια.

Ας είναι καλά η Patricia Field που μου συστήνει Έλληνες σχεδιαστές. Νομίζω ότι έχετε ορισμένα υπέροχα ταλέντα εκεί στην Ελλάδα, που δυστυχώς πρέπει να φύγουν από την πατρίδα τους και να έρθουν σε μια μεγαλύτερη αγορά για να λάμψουν. Εμπιστεύομαι το ένστικτο της Pat, η οποία αγαπά τους Έλληνες σχεδιαστές. Μαζί της νιώθω ότι ανακαλύπτω κάτι πολύτιμο από τον χώρο της μόδας.

Kim Cattrall: «Eίναι συνειδητή η απόφασή μου να παίξω πια κάτι διαφορετικό»-4
©Kim Cattrall phoographed by Charlie Gray for Vogue Greece September 2023 cover.

Που βρίσκεσαι τώρα; Ακούω μια ανδρική φωνή στο βάθος.

Είμαι στο σπίτι μου στη Νέα Υόρκη, με τον σύντροφό μου, τον Russell. Ζούμε μεταξύ Νέας Υόρκης, Λονδίνου και της νήσου Βανκούβερ, όπου μεγάλωσα. Περισσότερο σπίτι μου νιώθω το Βανκούβερ. Είναι όλες μου οι νεανικές αναμνήσεις, συνδέομαι με τις ρίζες μου, χαλαρώνω πραγματικά. Με τον Russell κάνουμε πεζοπορία, ποδηλασία, κολύμπι, καγιάκ. Εκεί βρίσκω ηρεμία να διαβάσω – είμαι μανιώδης αναγνώστρια.

Πώς βιώνεις τον έρωτα σε αυτήν τη φάση της ζωής σου;

Διασκεδάζουμε πολύ με τον Russell. Υπάρχει αγάπη και νοιάξιμο. Πάντα δούλευα σκληρά για να κάνω τις σχέσεις μου να λειτουργήσουν, αλλά το έκανα μόνη μου. Τώρα το δουλεύουμε μαζί. Νιώθω ευλογημένη που το έχω. Ανέκαθεν ήμουν μονογαμική, δεν είχα πολλές σχέσεις στη ζωή μου και αυτό που έχω τώρα το εκτιμώ πολύ.

Η σεξουαλική ζωή στα εξήντα είναι κάτι σαν τέλειος διάλογος;

Νομίζω ότι πολλές γυναίκες αφήνουν το σεξ πίσω μετά από μια ηλικία. Για μένα το σεξ ξεκινάει στον εγκέφαλο, όχι εκεί κάτω! (Γελάει). Όσο μεγαλώνεις, η σεξουαλική ορμή αλλάζει δραματικά και αυτό που γίνεται πραγματικά πιο σημαντικό είναι αυτό που χτίζεις με τον άλλον. Το σεξ είναι ένα μέρος αυτού του οικοδομήματος. Δεν είναι τα πάντα. Είναι ένα μέρος της αυτοέκφρασής μου και δεν θέλω να το χάσω. Με κάνει χαρούμενη.

Το να μάθεις πώς να είσαι χαρούμενη ήταν ένα δύσκολο μάθημα ζωής;

Οι περισσότερες γυναίκες δεν έμαθαν ποτέ ότι το βασικότερο μάθημα στη ζωή είναι να μάθεις να σκέφτεσαι. Διδάχτηκαν να σκέφτονται πρώτα τους άλλους και μετά τους εαυτούς τους. Οι γυναίκες καλούνται να καλύψουν πολλούς ρόλους. Η μαμά μου στο τέλος της ζωής της δεν ήταν απλώς κουρασμένη, ήταν εξαντλημένη. Οι γυναίκες είχαν πάντα έναν σκληρό αγώνα μπροστά τους. Ακόμα και τώρα, στην εποχή που ζούμε, δεν προχωράμε πάντα μπροστά. Λοιπόν, αυτό που τελικά με έμαθε η ζωή είναι να επιβιώνω, να έχω φωνή και να τη χρησιμοποιώ, επιδιώκοντας αυτό που με κάνει ευτυχισμένη.

Kim Cattrall: «Eίναι συνειδητή η απόφασή μου να παίξω πια κάτι διαφορετικό»-5
©Kim Cattrall phoographed by Charlie Gray for Vogue Greece September 2023 cover.

________________________________________________________

English Version 

While I’m waiting for Kim Cattrall to appear on my Zoom window, I study her exclusive photoshoot for Vogue Greece that she did in New York. Her gaze determined, hopeful, all-knowing. It reminds me of my mother and how she used to say that you can tell a lot about a person by their gaze, that’s where life leaves its trace. And Cattrall’s life seems full and exciting. You can tell by her rich resume, her great career in theatre, cinema, and TV with roles that made history and brought out her unique energy. I am meeting her, perhaps, more settled than ever, willing to give acting so much more, but to also enjoy with great maturity the life lessons that brought her closer to her true self.

Morning Kim, can you hear me?

I can hear you perfectly. I’m not that old yet! Kidding!

You look more beautiful than ever. I was watching you in About My Father recently with a big group of friends and I remember the comments. Every time Robert De Niro was on screen, everyone said how growing old becomes him, but when you came on they talked about whether you had something done to your face, or how you manage to stay so fresh etc.

I imagine you’re talking about ageism, right? Its’ everywhere. Most people think that because you are a woman, you are a minority, and as times passes by you also become a part of the minority of the elderly. Personally, I think I look better than ever. And do you know why? Because I have never been freer. I know a lot more about life. That is the gift of growing older. I mean, the downside is your energy. You get tired faster. Women will always be criticized – especially celebrities – about being perfect all the time. But it’s up to them. I’d tell them to write everyone else’s opinions off. Are you happy with how you look? If you are happy, so will everyone else. Maybe not right away, but hey, it’s your life. What can you do?

What is the biggest challenge you have to face today as a woman?

For me, a woman in her 60s, I think that the biggest challenge is to keep being relevant, to keep working, to have something to say. My idol was always my mother. Even though she could never connect to a job that made her happy, and she was depressed and alone for long periods of time, she never lost her spirit. That’s something she passed onto me. I am thankful to her for teaching me to defend myself and not allow others to control my narrative. That is a very important lesson for young women.

I just thought of one of your quotes as Madolyn in Netflix’s Glamorous: “To change the world you need to be bold, and I am merely a woman”.

You know, I feel like I have this army of women around me, especially women of my generation, that will continue to support women on their life choices, even if it’s the millionth time that they do it. It is very sad that I still have to go to marches for women’s rights, but it is also a chance for the younger generation to understand what they stand to lose if they don’t fight for their rights.

Let’s change the mood a bit. Glamorous was such a feel-good series. I enjoyed it so much!

I’m glad you say that. I had a blast too. At this point in my career, I want to have fun and make other people happy. I want to laugh and make others laugh too. It is a great privilege to be able to do that. I love portraying strong, unapologetic women. I love being a woman in a man’s world and reshaping it according to my needs. That’s why I also love working with people that I appreciate and that I have fun with, such as Patricia Field. We had a blast shooting Glamorous. I trust and love her very much. She brings out the true character of a role through their clothes. I now love working with people I respect. I want to get up in the morning, go to work, and say to my co-workers: ‘Oh man, I’m so happy to spend the day with you!’ When I was younger, I took everything so seriously. Now, I don’t want to be in a situation I don’t enjoy even for an hour. I know very well when to spend time on something and when not to. If I’m not committed, then I can’t be there for even a second.

Did you also enjoy your return as Samantha Jones at the final episode of the second season of And Just Like That?

Of course! Samantha has always been a really fun character for me. I gave so much of myself to that role, I portrayed her in such a way that now, she feels like family. It was great being back, even for a little while, to the universe of this woman that’s made so many people happy with her quotes.

What do you think is the legacy of Sex and the City? Why is it still relevant after all these years?

It’s hard talking about it because I was a part of it. I am grateful for the experience. It definitely changed my life. And I think it changed the life of many women. It made them ask for more. I always saw Samantha as this modern Aphrodite. And I’m not just talking about sex, but also her strength. I think we need such strong, bold women. It was a series that brought women closer, and showed what they really talk about with each other, how they react to men, how a female friendship is really like. The four characters comprised one complete woman, and that’s why everyone could identify with everyone. It was a series from that time and for that time, but you can still enjoy it, because it’s special. But again, I can’t view it the way you or some fan can, because I was a part of it.

A lot has been said about the reasons why you didn’t return to And Just Like That and I know you don’t like to talk about it. I just wanted to know if you believe that a career is better built on the ‘no’s’ and not on the ‘yes’s’.

I again have to think of my good friend, Patricia Field. One of the reasons I admire her so much is her instincts. As you grow older, your instinct on what is good for you grows. It guides you. Instincts about a role, a co-worker, a situation. Right now, my instincts have never been better. I’m very much in sync with what I want. I withdraw myself for situations that are not for me. I say, ‘Kim, maybe this isn’t right for you.’ So much is happening every day, in every city, in every relationship, in every workspace. You have to take care, not only of your body, but of your mental health too. You ought to control the situations you let yourself into. Saying ‘no’ is not that big of a deal. It just shows that something isn’t right for you.

Did you think that way at the beginning of your career?

Back then I used to say ‘yes’ to everything! (Laughs). I said ‘yes’ to every job I was offered, mainly for financial reasons. On the other hand, because I was a drama school graduate, I didn’t know how to act as an actor on a TV set or a movie set and said ‘yes’ to a lot of series or movies, just to get some experience. When I was starting out, I acted with Jack Lemmon and thought, ‘Oh my God! I want to learn to act like him so bad!’. I was always very practical thinking, like how I could learn more and become better.

What kind of roles do you prefer now?

I prefer roles that can create feelings familiar to most people. I love my character in Glamorous. I play a woman that wanted more out of life, that felt suffocated by what others thought she was. That is something I can relate to. When you know great success at an early stage in your life, it’s not all simple. I mean that the world still thinks of me as Emmy from Mannequin or Samantha from Sex and the City. I now consciously decide to play different roles, but roles I understand. I can’t portray something I don’t understand. Being 60 years old is very different than being 20 or 30. Thank God! And I want to talk about it. With my roles from now on I want to talk to women my age and tell them ‘Look, this is me at 60. What are your 60s like?’.

I’m thinking about how fashion was always one of your main tools to portraying a role.

Indeed. I have a very interesting relationship with fashion. I grew up in Liverpool, England and when I was little, my mother worked at the most modern mall in town. This was back in the 50’s, the New Look era. She was always dressed to the nines. The first names I remember her teaching me were Dior and Balenciaga. I was fascinated by the shapes and colours of their clothes. Later, as a student in New York I was living at a girls’ dorm, that was financially supported by the rich ladies of the Upper East Side, that used to sell clothes from previous collections that they didn’t want any more at very reasonable prices. And that’s how I would get Balenciaga shoes for 15 dollars! I’ll never forget how at some point, my mom came to visit me wearing a dress that had ‘Mrs. Rockefeller’ written on the inside! Anyway, I was always amazed by great designers. I am in love with what human imagination can create. Most people today may recognize that you’re wearing something of value, but they don’t pay attention to it. I am exactly the opposite. When I buy something, I feel I have to be sure of its value, for it to earn a spot in my closet. When we’re talking about high couture, we’re talking about art. You ought to pay attention. I take that very seriously.

We recently saw you wearing a dress by Vassilis Zoulias.

God bless Patricia Field for recommending Greek designers to me. I think you have some great talents in Greece, that unfortunately need to leave the country and come to a bigger market in order to shine. I trust Pat’s instinct; she loves Greek designers. With her I feel like I’m discovering something precious from the fashion industry.

Where are you now? I can hear a man’s voice in the background.

I am at my house in New York, with my partner, Russell. We live between New York, London, and Vancouver Island, where I grew up. I feel most at home in Vancouver. That’s where all my childhood memories are, where I can connect to my roots, and truly relax. Russell and I go hiking, biking, swimming, kayaking. That’s where I can find the peace to read – I am an avid reader.

How do you experience love at this stage in your life?

Russell and I have a lot of fun. There is love and caring. I always worked hard to make my relationships work, but I was the only one doing it. Now we’re working on it together. I feel really blessed. I have always been monogamous, I didn’t have many relationships in my life, and I really appreciate what I have now.

Is sex in your 60s like a perfect dialogue?

I think a lot of women leave sex behind after a certain age. For me sex starts at the brain, not down there! (Laughs). As you grow older, your libido changes dramatically and what becomes more important is the relationship you build with the other person. Sex is part of that construction. But it’s not everything. It’s a part of my self-expression and I don’t want to lose it. It makes me happy.

Was it a difficult life lesson learning how to be happy?

Most women never learned that the most important lesson in life is to learn to think. They were taught to first think of others and then themselves. Women are asked to fill many roles. My mother was not just tired at the end of her life, she was exhausted. Women always had a tough fight ahead of them. Even now, at this time and age, we aren’t always moving forward. Well, what life taught me after all, is to survive, to have a voice and use it, to pursue what makes me happy.

*The interview and photoshoot of Kim Cattrall for Vogue Greece took place before the start of the SAG-AFTRA strike in Hollywood.