retrosweat-από-την-jane-fonda-μέχρι-τη-dua-lipa-141648
©Popperfoto Getty Images Ideal Image

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Dua Lipa ήρθε να μας απαντήσει μέσα από τα τραγούδια της για το τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση. Με το break out single της “New Rules”, βρήκαμε όλοι έναν οδηγό με μερικά βασικά μεν, πολύ χορευτικά δε, βήματα αντιμετώπισης εκείνου του πρώην που επανεμφανίζεται. Ίσως και να είναι ξανά επίκαιρο στην περίοδο της καραντίνας που περιλαμβάνει επιστροφές τύπου “τι κάνεις εσύ;”, αλλά η Dua Lipa φρόντισε να μας εφοδιάσει και με νέο υλικό, κυκλοφορώντας τον δίσκο της Future Nostalgia στις 27 Μαρτίου, οπότε και ανακηρύχθηκε σε Quarantine Queen. O λόγος; Οι στίχοι της “Don’t show up, don’t come out” και “I should have stayed home” ενέπνευσαν μερικά από τα πιο δημοφιλή memes, ντύνοντας με έναν πιο ανάλαφρο μανδύα το social distancing και το #μένουμεσπίτι.

Μέχρι που είδα και το “Let’s get physical workout” video της. Το επόμενο κλικ ήταν για να αγοράσω το neon κίτρινο κορμάκι με το logo physical που, μαζί με τις γκέτες και τις αλογοουρές των χορευτών στο βίντεο που πηγαίνουν δεξιά αριστερά από το έντονο dancercise, ήταν και το πρώτο “κλικ” μέσα στο μυαλό μου για να βρω το απαραίτητο κίνητρο να κουνηθώ επιτέλους. Οι αναφορές της στην ποπ κουλτούρα των 80s-90s που μεσουρανούσαν οι βιντεοκασέτες διάσημων γυναικών για γυμναστική στο σπίτι ήρθαν στην πιο κατάλληλη χρονική στιγμή. Βρήκα ευκαιρία να βγάλω τις φόρμες και τα t-shirt που φορούσα όλες αυτές τις μέρες μέσα στο σπίτι και να μεταμορφωθώ σε σύγχρονη empowered Jane Fonda που ορίζει τον χρόνο και το ντύσιμό της με φλούο εφαρμοστά κορμάκια και πάλι.

Χρόνια πριν η Jane Fonda ενστερνιστεί το σλόγκαν “Feel the Bern” για τον υποψήφιο Bernie Sanders, χρόνια πριν εμφανιστεί στο TikTok με βιντεάκια για squats (ασκήσεις που, όπως λέει και η ίδια, έκανε και στο κρατητήριο μετά τη σύλληψή της σε διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή), η διάσημη ηθοποιός είχε λανσάρει μία σειρά ρούχων γυμναστικής με σλόγκαν “Go for the Burn”. Η κασέτα της “Jane Fonda’s Workout” το 1982 παραμένει και εκείνη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία, ενώ ακολούθησαν αρκετές παραλλαγές, όπως το “Jane Fonda’s light aerobics and stress reduction”. Προσωπικό αγαπημένο μου; Το βίντεο “Lean Routine”. Η Jane εμφανίζεται με περμανάντ και μία ολόσωμη δαντελένια μαύρη εφαρμοστή φόρμα με ζώνη στη μέση, ενώ οι χορευτές γύρω της φορούν κοντά τζιν σορτσάκια, δερμάτινα crop top, κορμάκια με στρας, καρό ανοιχτά πουκάμισα και biker shorts. Η γυμναστική μέχρι τότε ήταν αντρική υπόθεση, με macho πρότυπα, βάρη και πάγκους, πρωτεΐνες και ιδρωμένες φανέλες. Η Jane Fonda δεν έδωσε απλά στη χειραφετημένη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα εύκολους τρόπους γυμναστικής στο σπίτι, αλλά προσέφερε και μία unapologetically γυναικεία εμπειρία για όλα τα γούστα. Αποτελεσματική, διασκεδαστική, σέξι, χαλαρωτική; The choice is yours!

Aν ακούγοντας τις λέξεις “σέξι” και “γυμναστική” μαζί και στο μυαλό σας έρχεται η Jamie Lee Curtis με high cut leotards και headbands, για αυτό ευθύνεται η ταινία “Perfect” του 1985. H Jamie πρωταγωνιστούσε ως ιδιοκτήτρια γυμναστηρίου, ενώ ο John Travolta υποδυόταν έναν δημοσιογράφο που έκανε ρεπορτάζ σχετικά με τη fitness μανία που είχε κυριεύσει την Αμερική. Το σενάριο βασίζεται στο πραγματικό cover story που έγραψε για το περιοδικό Rolling Stone ο Aaron Latham με τίτλο “Looking for Mr Goodbody”, ο πρώτος που εντόπισε τον βασικό λόγο για το νέο trend: με το που ξεκίνησαν τα μικτά μαθήματα αντρών-γυναικών, αυτομάτως τα γυμναστήρια μετατράπηκαν στα νέα singles’ bars. (Ίσως η ιστορία αυτή να επαναληφθεί και όταν επιστρέψουμε κάποια στιγμή κι εμείς στα γυμναστήρια, μετά την καραντίνα.) Το απόσπασμα της ταινίας στο youtube, πάντως, με το πρόγραμμα της Jamie και μουσική υπόκρουση το τραγούδι “I sweat” φαίνεται πολύ πιο απαιτητικό από οποιοδήποτε workout του “Sweat” της Kayla Itsines.

Μιλώντας για αποκαλυπτικές ολόσωμες φόρμες, δε θα μπορούσε να απουσιάζει η Cher! Στο youtube video με τίτλο Cher Fitness – Hot Dance, το πρώτο σχόλιο που εμφανίζεται λέει “Quarantine day 15: watch videos of Cher working out”. 38 λεπτά χορευτικής άσκησης από τη βιντεοκασέτα της Cher “Body Confidence” το 1991, με μουσικές επιλογές που, αν δεν σας κάνουν να ανεβάσετε παλμούς από τον χορό, αν μη τι άλλο θα σας ανεβάσουν τη διάθεση. Στο soundtrack περιλαμβάνεται και η επιτυχία της “Turn Back Time”, καθώς η ολόσωμη εφαρμοστή φόρμα με διαφάνειες και στρας που φοράει σε αυτό το workout είναι η ίδια που φορούσε και στο videoclip του τραγουδιού. Θυμάστε την Έλενα Ναθαναήλ στην ταινία “Επιχείρηση Απόλλων” που προσπαθούσε να μεταφράσει στους τουρίστες την ελληνική λέξη “κέφι” και μετά αρχίζει να χορεύει για να τους δώσει να καταλάβουν; Ε, μία απλή εξήγηση, αν βρεθείτε σε αντίστοιχη περίπτωση, είναι αυτό το βίντεο της Cher.

Πριν κλείσετε την ημέρα σας με τον Tom Cruise στην ταινία The Firm που προστέθηκε πρόσφατα στο Netflix, μπορείτε να επιλέξετε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα γυμναστικής με τη βιντεοκασέτα “The Firm: Low Impact Aerobics” της Janet Jones που κυκλοφόρησε το 1988. Σαξόφωνο, αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα, χαλιά αντί για στρώματα, βαράκια, δερμάτινα cut out γάντια και μονόχρωμα κορμάκια συμπληρώνουν το σκηνικό για την Janet Jones που εφηύρε το Vixen workout, το πιο επαναστατικό dance fitness format ασκήσεων.

Σε αυτό το στυλ κυμαίνεται και το Freedanse της Marine Jahan. Το όνομά της μπορεί να μη σας θυμίζει κάτι, το σώμα της όμως είναι πιθανό να το αναγνωρίζετε, εφόσον ντουμπλάρει την πρωταγωνίστρια στη θρυλική χορογραφία του Maniac στην ταινία Flashdance.

Όλα αυτά δεν τα έζησα τη στιγμή που συνέβαιναν. Εκείνο, όμως, που βίωσα στο hype του ήταν το Shape Your Body της Cindy Crawford. Η βιντεοκασέτα που κυκλοφόρησε το supermodel το 1992 έβρισκε εκείνη να εκτελεί απλές ασκήσεις με εξοπλισμό μόνο μία καρέκλα και μία πετσέτα σε rooftops της Νέας Υόρκης κι εμένα να τις επαναλαμβάνω στο σαλόνι του πατρικού μου στη Νέα Ιωνία. Εκείνη σε εξωτικές παραλίες κι εμένα με θέα την παραλία του Αλκυονίς στον Ωρωπό. Αλλά, όπως και τώρα, έτσι και τότε έψαχνα να βρω έναν τρόπο γυμναστικής στο σπίτι που κάπως να με ταξιδεύει, αφού είχα σταματήσει το μπαλέτο λόγω φόρτου μαθημάτων. Οι βιντεοκασέτα της Cindy ήταν ό,τι χρειαζόμουν και το soundtrack περιλαμβάνει τραγούδια που με σημάδεψαν αργότερα στην εφηβεία (όπως όλο το Screamadelica των Primal Scream). Η βιντεοκασέτα αυτή υπάρχει ακόμα, δίπλα από εκείνη της βάπτισής μου, σε ένα ντουλάπι στο σπίτι της Νέας Ιωνίας, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να δω πλέον καμία από τις δύο. Ευτυχώς, η βιντεοκασέτα της Cindy υπάρχει διαθέσιμη στο ΥouΤube. Ευτυχώς, η βιντεοκασέτα της βάπτισής μου, όχι.

Ειδική μνεία: Η Ζωή Λάσκαρη, το δικό μας αστέρι και εθνικό σύμβολο, κυκλοφόρησε σε βινύλιο το “Ζωή Robics”. Η Λάσκαρη ποζάρει με κίτρινο κορμάκι και ασορτί γκέτες, γυμνάζεται με soundtrack τα “She works hard for the money” και “It’s raining men”, ενώ στο εξώφυλλο αναγράφεται ότι ο δίσκος “περιέχει ένθετο με οδηγίες”!