πολωνία-διαδηλωτές-στέλνουν-ένα-ηχηρ-153388

Την Πέμπτη, τα νέα για την καθολική απαγόρευση και κατ’ επέκταση ποινικοποίηση των εκτρώσεων στην Πολωνία έκαναν τον γύρο του κόσμου, ξεσηκώνοντας παγκόσμιες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε τις εκτρώσεις αντισυνταγματικές, αφήνοντας μόνο ένα μικρό παραθυράκι για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και σοβαρού κινδύνου για την υγεία των εγκύων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη θέσπιση τερματισμού των εκτρώσεων σε περιπτώσεις ανεπανόρθωτης βλάβης στο έμβρυο.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η Πολωνία μπαίνει στη λίστα με τις «πιο εχθρικές» χώρες για να ζει κάποιος, και φυσικά οι γυναίκες. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, χώρα που μάχεται χρόνια για την απαγόρευση των εκτρώσεων, αυτή τη στιγμή έχει πιο ανεκτική προσέγγιση στο θέμα από την Πολωνία.

Με την ανακοίνωση του παραβιαστικού, αναχρονιστικού και μισογυνιστικού, θα λέγαμε, αυτού νομοσχέδιου, εκατοντάδες ακτιβιστές και εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα έξω από το σπίτι του Jaroslaw Kaczyński, ηγέτη του συντηρητικού κόμματος της χώρας.

Η κατάσταση στην Πολωνία δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον υπόλοιπο πλανήτη, με χιλιάδες άτομα ανά τον κόσμο να μοιράζονται την υποστήριξή τους προς τους διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων της ηθοποιού και ακτιβίστριας Jameela Jamil και του Γερμανού πολιτικού Terry Reintke. Με το hashtag #pieklokobie, ή “Women’s hell”, ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζεται και το 2020.

Originally published on vogue.com

Διαβάστε επίσης | The politics of style: Για να χαρακτηριστεί μια γυναίκα icon πρέπει να έχει φωνή