queens-gambit-οι-συμβολισμοί-πίσω-από-τη-γκαρντ-154376

Στις 23 Οκτωβρίου το Netflix υποδέχθηκε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, μεστές, ουσιαστικές μίνι σειρές που έχει φιλοξενήσει μέχρι σήμερα. Στο Queen’s Gambit, η 9χρονη Beth Harmon, την οποία υποδύεται αριστουργηματικά η 24χρονη Anya Taylor-Joy, χάνει τη μητέρα της και αναγκάζεται να συνεχίσει τη ζωή της σε ένα ορφανοτροφείο, το οποίο γίνεται και ο τόπος που ανακαλύπτει το πάθος της για το σκάκι.

Παιδί-θαύμα, η Harmon υιοθετείται από μια γυναίκα με εθισμούς και εξαρτήσεις και παλεύει μέσα από τους δαίμονές της να βρει τον εαυτό της και ταυτόχρονα να κατακτήσει τη θέση που τις αξίζει στον ανδροκρατούμενο κόσμο των τουρνουά σκάκι στα 60s.

Η καταπληκτική ερμηνεία της Taylor-Joy (οι κριτικοί την αποθέωσαν) συμπληρώθηκε ιδανικά από την custom-made γκαρνταρόμπα που δημιούργησε η καταπληκτική σχεδιάστρια κοστουμιών Gabriele Binder για τη σειρά, συνθέτοντας ένα ολοκληρωμένο χαρακτήρα με πολλαπλά νοήματα. «Ο ρόλος μου είναι να ενώνω το σενάριο και την ιστορία με τα ρούχα», εξηγεί η ίδια μέσω τηλεφώνου στη βρετανική Vogue.

«Η Taylor-Joy είναι τρομερή. Αν της αρέσει πραγματικά ένα κομμάτι και ξέρει πως είναι το καλύτερο για τη δεδομένη στιγμή, μπορεί να κάνει και την πιο μικρή λεπτομέρεια να δείχνει σημαντική. Συνδέει αμέσως τα ρούχα με το σώμα της», συνεχίζει για την πρωταγωνίστρια. Παρακάτω, η Binder αποκωδικοποιεί όλα τα κρυμμένα μηνύματα που φέρει το στιλ της Beth στη σειρά, αποσαφηνίζοντας την ιδιαίτερη σχέση της ιδιοφυούς κοπέλας με τη μόδα.

Η πρώτη επαφή της Beth με τη μόδα

Queen’s Gambit: Οι συμβολισμοί πίσω από τη γκαρνταρόμπα της Anya Taylor-Joy-1
©Netflix
1/9
Native Share

«Θέλαμε το στιλ της Beth στο τέλος της δεκαετίας του 50 έρχεται σε έντονη αντίθεση με την πρώτη επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη, όπου ανακαλύπτει πως ζουν οι μοντέρνες κοινωνίες. Στο σχολείο, νιώθει πως δεν ταιριάζει με καμιά από τις κοπέλες, που τη χλευάζουν για τα συντηρητικά ρούχα της. Στο εμπορικό που επισκέπτεται με τη θετή μητέρα της εντυπωσιάζεται πρώτη φορά από ένα φόρεμα σε κάποια κούκλα».

Η σημασία του καρό

Queen’s Gambit: Οι συμβολισμοί πίσω από τη γκαρνταρόμπα της Anya Taylor-Joy-2
©Netflix
2/9
Native Share

«Πάντα προσπαθώ να αποτυπώνω τι συμβαίνει στο εσωτερικό ενός χαρακτήρα στα ρούχα. Το καρό συνδέεται άμεσα με την αγάπη της πρωταγωνίστριας με το σκάκι. Το συγκεκριμένο μοτίβο μάλιστα, με τη διχρωμία, αποτυπώνει και την αβεβαιότητα του παιχνιδιού – ή νικάς ή χάνεις – κάτι το οποίο δεν θα εξέπεμπε ένα floral print για παράδειγμα».

Οι μούσες της εποχής

Queen’s Gambit: Οι συμβολισμοί πίσω από τη γκαρνταρόμπα της Anya Taylor-Joy-3
©Netflix
3/9
Native Share

«Για τα look των 50s, στράφηκα σε είδωλα της εποχής όπως η Jean Seberg – όπως και η Beth, η Seberg ήταν κάτα κάποιο τρόπο outsider. Για το στιλ της στη Νέα Υόρκη, είχα στο μυαλό μου την Edie Sedgwick και αργότερα εμπνεύστηκα από το στιλ του Biba.

Η αντικουλτούρα των 60s

Queen’s Gambit: Οι συμβολισμοί πίσω από τη γκαρνταρόμπα της Anya Taylor-Joy-4
©Netflix
4/9
Native Share

«Φαντάστηκα πως Benny Watts (τον υποδύεται ο Thomas Brodie-Sangster) θα μπορούσε να συνδέεται με το Factory του Andy Warhol, και με τις μουσικές σκηνές της εποχής. Ήταν τόσο διαφορετικός από τους άλλους, ήταν outsider σαν τη Beth».

Η ριζοσπαστική ελευθερία του casual T-shirt

Queen’s Gambit: Οι συμβολισμοί πίσω από τη γκαρνταρόμπα της Anya Taylor-Joy-5
©Netflix
5/9
Native Share

«Αγαπώ πραγματικά τα T-shirts που φοράει η Beth στο τέλος της σειράς, σε χρώματα όπως πράσινο, μπλε και λευκό. Είναι μια καθημερινή επιλογή, που μπορείς να το επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά – ένα look που μοιάζει φρέσκο και νεανικό».

Ωδή στον Pierre Cardin

Queen’s Gambit: Οι συμβολισμοί πίσω από τη γκαρνταρόμπα της Anya Taylor-Joy-6
©Netflix
6/9
Native Share

«Το φόρεμα που φορά η Beth στο τουρνουά του Παρισιού ήταν προσωπικά αγαπημένο μου. Έχει ένα είδος κομψότητας που δεν υπάρχει πια».

Ο δρόμος για τη νίκη στη Μόσχα

Queen’s Gambit: Οι συμβολισμοί πίσω από τη γκαρνταρόμπα της Anya Taylor-Joy-7
©Netflix
7/9
Native Share

«Το καρό παλτό που φοράει μετά το τουρνουά στη Μόσχα ήταν ένα vintage κομμάτι που βρήκαμε, το οποίο πιστεύω πως σχεδίασε ο André Courrèges για έναν Αμερικανό σχεδιαστή. Ήταν ένα κομμάτι που αποπνέει προσωπική δύναμη και αυτοπεποίθηση, γι’ αυτό το επιλέξαμε».

Επιστροφή στο σπίτι

Queen’s Gambit: Οι συμβολισμοί πίσω από τη γκαρνταρόμπα της Anya Taylor-Joy-8
©Netflix
8/9
Native Share

«Στο πρώτο επεισόδιο, η Beth φοράει ένα φόρεμα που της έφτιαξε η μητέρα της και το χρώμα του οποίου συμβολίζει την επιστροφή της στο «σπίτι». Αυτός είναι και ο λόγος που φοράει το ίδιο χρώμα όταν νικάει, ξέρει ότι μπορεί να τα καταφέρει και ότι η μητέρα της είναι μαζί της».

Η βασίλισσα της σκακιέρας

Queen’s Gambit: Οι συμβολισμοί πίσω από τη γκαρνταρόμπα της Anya Taylor-Joy-9
©Netflix
9/9
Native Share

«Στο τέλος, φοράει λευκό. Τώρα πια είναι η βασίλισσα του ταμπλό και το ταμπλό δεν είναι άλλο από τον κόσμο».

Διαβάστε επίσης | Netflix: 5 σειρές και ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε

MHT