harris-reed-μία-συλλογή-για-την-πολυτέλεια-τη-144487
©Courtesy of Harris Reed

Αυτή η αποφοίτηση μπορεί να μην ήταν ακριβώς αυτή που είχε ονειρευτεί το Harris Reed, τελειώνοντας το Central Saint Martins, αλλά το σημαντικό είναι ότι εστιάζει στα θετικά. Δουλεύοντας έξω από τα παραδοσιακά μοτίβα της μόδας, τον διαχωρισμό των φύλων και τις κοινωνικά κατασκευασμένες έμφυλες ταυτότητες, το Reed μάχεται για την ελευθέρια και την αλλαγή. Και αφού οι τελετές αποφοίτησης ακυρώθηκαν η μία μετά την άλλη λόγω κορωνοϊού, το Reed παρουσίασε τη δική του, online, μέσω μίας σειράς animation με πραγματικά και ψηφιακά looks σε βίντεο μερικών δευτερολέπτων. H κολεξιόν εξερευνά τον ρομαντισμό, τη θεατρικότητα και την προσωπική έκφραση στη σύγχρονη καθημερινότητα, με άξονα την πολυτέλεια και την εκκεντρικότητα.

Η μελαγχολία της ψηφιοποίησης της κολεξιόν είναι υπαρκτή, αλλά σύμφωνα με το Reed, οι φοιτητές της τάξης του 2020 κρατούν ζωντανό τον ενθουσιασμό της αποφοίτησης και ανοίγουν τον δρόμο για μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση στη μόδα. «Αν με ρωτούσατε στην αρχή της καραντίνας θα ήμουν χάλια, θα έκλαιγα. Σκεφτόμουν 5 χρόνια δουλειάς και δεν θα μπορέσω να δείξω το σόου μου στη βιομηχανία;», λέει το ίδιο. «Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ήταν φοβερό πώς όλοι οι μαθητές ενθάρρυναν ο ένας τον άλλον, στέλνοντας ταξί με υφάσματα και φερμουάρ. Άλλαξε την προσέγγισή μας και θέλαμε να έχουμε τη δική μας στιγμή στη μόδα, δείχνοντας πώς είναι να παρουσιάζεις τη δουλειά σου το 2020».

Harris Reed: Μία συλλογή για την «πολυτέλεια» της ρευστότητας-1
©Courtesy of Harris Reed

Ως ανερχόμενο designer, που έχει ήδη δει τα ρούχα του στο matchesfashion.com και έχει σχεδιάσει για τους Ezra Miller και Harry Styles, έφερε στο σπίτι του την αίσθηση της ενότητας. Μένοντας με την Bella Thomas, φίλη του και σχεδιάστρια από το 2ο έτος του Central Saint Martins, το Reed ένιωσε πως η καραντίνα πήγε τη συνεργασία μεταξύ τους σε άλλο επίπεδο, προωθώντας ιδανικά τις ιδέες του και την έμπνευση πίσω από την τελική συλλογή.

Το Reed θέλει να «φωνάξει» το μήνυμα που συνιστά τον πυρήνα της δουλειάς του: τη ρευστότητα φύλου και την προσωπική έκφραση. Αντλώντας έμπνευση από πολύχρωμους χαρακτήρες της ιστορίας – χαρακτήρες με διάθεση για αλλαγή και κατάργηση των κανόνων –  δημιούργησε μία ανατρεπτική κολεξιόν, με ιδέες από τη ροκ μπάντα New York Dolls, μέχρι τον Henry Paget, τον 5ο Μαρκήσιο της Αγγλίας, γνωστό για το χωρισμό του με τη γυναίκα του – και τη μεταμόρφωση της εκκλησίας του σπιτιού τους σε θέατρο που ανέβαζε έργα του Oscar Wilde με gender-bending κοστούμια.

Harris Reed: Μία συλλογή για την «πολυτέλεια» της ρευστότητας-2
©Courtesy of Harris Reed

Το αποτέλεσμα; Μία συλλογή με υπερβολικές σιλουέτες, αόριστα μοτίβα, ιστορικές αναφορές και πολλές καμπάνες: φλοράλ τούλινες φούστες, κρινολίνα πάνω από ρούχα και flared ψηλόμεσα παντελόνια. Mία συλλογή που έκανε τους πάντες να μιλάνε για αυτή και το Instagram να γεμίζει λευκά καπέλα γιγαντιαίων διαστάσεων.

«Το τεράστιο λευκό καπέλο συμβόλιζε πάντα την εικονική ταυτότητα της ρευστότητας φύλου και της περηφάνιας για αυτό που είμαστε. Με το μέγεθος και τη δραματική του υπόσταση, το λευκό καπέλο είναι για μένα η απόδειξη πως δεν λειτουργούμε με νόρμες και ζούμε τη ζωή μας όπως πραγματικά θέλουμε», είπε το Reed για το πρώτο του φίλτρο στο Instagram, που δημιούργησε μαζί με απόφοιτους του London College of Fashion και έχει γίνει viral.

Harris Reed: Μία συλλογή για την «πολυτέλεια» της ρευστότητας-3
©Courtesy of Harris Reed

Tο “iconic hat” έχει πρωταγωνιστήσει σε φωτογραφίες πολλών προσωπικοτήτων της βιομηχανίας, από editor της Vogue, μέχρι την Kaia Gerber, Kieran Shipka, Hari Nef και άλλων. «Τα σόου θα αλλάξουν. Με την Gen Z, τα brands θα χρησιμοποιούν το TikTok και το Instagram, καθώς και όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες για να κάνουν τη δουλειά τους πιο ελκυστική στους νέους. Πρέπει όλοι να σκεφτούμε νέους τρόπους να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας μέσα από ταινίες, φίλτρα, τεχνητή νοημοσύνη ή οποιοδήποτε άλλο μέσο». τονίζει το Reed.

Harris Reed: Μία συλλογή για την «πολυτέλεια» της ρευστότητας-4
©Courtesy of Harris Reed

«Το πλάνο μου είναι να αναδείξω τον κόσμο του Harris Reed ως έναν κόσμο με απόλυτο σεβασμό και ανοχή στη διαφορετικότητα. Νιώθω πως το 2020, μία εταιρία δεν πρέπει απλά να σχεδιάζει ρούχα, αλλά να δημιουργεί κόσμους, μηνύματα και ήθος. Από εκεί μπορώ να ονειρευτώ τόσες πολλές επιλογές, όπως κολεξιόν για το σπίτι ή αρώματα», καταλήγει.

https://www.instagram.com/p/CAZ3qaADaam/?utm_source=ig_embed

Σε fun mode μπήκε και η ομάδα της Vogue Greece, η οποία δοκίμασε το φίλτρο του Harris Reed και το διασκέδασε πολύ!

Harris Reed: Μία συλλογή για την «πολυτέλεια» της ρευστότητας-5
©Vogue Greece

Διαβάστε επίσης | Gucci: Το ημερολόγιο καραντίνας του Alessandro Michele και η νέα κατεύθυνση